Статистика: 10 пъти по-бедни сме от германците по покупки на нови коли

Румъния е №1 по ръст на сделките с 22,8%
Обновена: 18 май 2019 08:06 | 18 май 2019 08:02, Анисия Иванова
143
Статистика: 10 пъти по-бедни сме от германците по покупки на нови коли
Архив: Булфото

Стандартът ни на живот е около половината от този на средния европейски гражданин. Но по отношение на покупките на нови коли сме близо 10 пъти по-бедни от германците, става ясно от данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили. Докато в повечето страни от ЕС покупката на нова кола е нещо нормално, у нас е лукс за повечето граждани.

През първото тримесечие на годината в България са регистрирани 11427 нави коли, което е ръст с 2,1% на годишна база. Но е по-важно да се погледне какви са продажбите на фона на броя на хората в страната. Оказва се, че на всеки 621 души от населението в България е купен по един нов автомобил. А в Германия купуват близо 10 пъти повече коли – на всеки 69 души е регистриран по един нов автомобил през тримесечието.

На второ място по бедност по отношение на новите коли е Румъния, където е продаден по един автомобил на всеки 441 души. Румъния обаче се развива много по-бързо от нас като през първото тримесечие продажбите на нови коли са нараснали с 22,8%.

На трето място е Латвия с един нов автомобил на около 320 души. Продажбите на нови коли там обаче също бързо нарастват – с 8,1% спрямо първото тримесечие на миналата година.

Челната петица по бедност по отношение на автомобилите се допълва от Гърция и Унгария, където по един автомобил е продаден съответно на 280 и 210 души. В тези две страни сделките с нови автомобили обаче също нарастват по-бързо отколкото у нас – съответно с 3,5% и 7%. Оказва се, че те не само са по-близо до нивото на богатите страни от Европа, а и по-бързо ги догонват, пише "Труд".

Като цяло за страните от ЕС на всеки 96 души е продаден по един нови автомобил през първото тримесечие на годината. Най-добре се представя Люксембург, където на всеки 29 местни жители е продаден по един автомобил. Челната тройка се допълва от Белгия с нова кола на всеки 54 души, и Ирландия – на 65 местни граждани.

Като цяло в ЕС през първото тримесечие са продадени 5,3 млн. автомобила, което е спад с 2,6%. Но отличници по увеличение на продажбите са Литва с ръст от 53%, Румъния (+22,8%) и Дания (+9%).

Само за месец април в ЕС са продадени 1,3 млн. нови коли, което е спад с 0,4%. Но в редица страни има сериозен ръст на сделките. Най-добре по този показател се представят Литва (+42,2%), Кипър (+39,4%), Хърватия (+22,4%), Гърция (+17,2%) и Румъния (+13,9%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месечната вноска един нов семеен автомобил среден клас, който струва 45к е около 500-550лв на месец. Като добавиш каското с още едни 150, стават около 700 лева месечно само за колата, и то без горивото.Не знам каква е тази статистика, но масово българите вземат заплати около 1200 лв...е как да излезе сметката с новата кола!?
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойкоборисовите магистрали не са пригодени за нови коли със съвременни електроники, автопилоти и навигации. Като ги карате по неравностите, им променяте бинарния код и стават като терминатори. Навигацията започва да ви говори Аста ла виста, като Арнолд Шварценегер и край.
5
4
 
18
 
! Отговори
На Иван брат му преди 4 години
За това пък у нас всеки бедняк има кола на старо за по 500-1500лв.
4
2
 
28
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Не ви ли е срам, БокУ такива магистрали построи и така вдигна заплати, стипендии и пенсии, че да те е срам да не си купиш нова кола по тези хубави 20 км пътища. Я да наравят класация за купени апартаенти от боковци, да видим кой ще е начело - ние или германците?
3
4
 
31
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Бойко беше казал , че сме лидери на Балканите. Лидери, но по антирекорди, бедност и мизерия. Колко нагъл трябва да си, след като си довел страната до колапс и разруха и бършем последните места на всякакви класации, а в негативните такива сме на първо място. Колко нагъл трябва да си да продължаваш да обясняваш на хората, че сме добре и сме лидери на Балканите, като Румъния от какво са влезли в ЕС , са ни дръпнали два или три пъти , при все , че бяха по-зле от нас !Благодаря ГРОБ, че ни погребвате
2
0
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Е да де като изключим, че са светлини години напред не знам в Германия да го има това нещо като нов внос на таратайки та затова сигурно си купуват повече нови автомобили.
1
3
 
29
 
! Отговори
Гугутка Заспалова преди 4 години
Заглавието няма смисъл!