1773 деца – спасени от изоставяне през 2018 г.

19 май 2019 13:05, Боряна Павлова
10
1773 деца – спасени от изоставяне през 2018 г.
Снимка: Pixabay

Социалните работници са предотвратили изоставянето на 1733 деца през 2018 г. Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика във връзка със спекулативни твърдения в социалните мрежи за "незаконно отнети деца".

Основният приоритет в работата на социалните работници е децата да се отглеждат от своите майки и бащи, подчертават от министерството. Показателен пример в това отношение е дейността на социалните работници по превенция на изоставянето.

Благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство.

Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение. "Поради това категорично възразяваме срещу разпространението на манипулативни информации за "незаконно отнемане на деца". Подобни твърдения са лишени от всякакво основание и могат да бъдат определени единствено като фалшиви новини, заявяват от МТСП.

Извеждането на дете от биологичното семейство като мярка за закрила се предприема винаги след обстойно проучване и изчерпване на всички възможности за закрила в семейството или в разширения семеен кръг.
През миналата година 731 деца са били настанени в семейство на роднини и близки.

Изключение правят единствено случаите, когато при различни причини се налага спешното извеждане на детето. При тях главната цел е връщането на детето в родното семейство. Работата в тази посока включва всички дейности за подкрепа на семейството, за да се гарантира най-добра среда за отглеждане на детето.

През 2018 г. социалните работници са работили по 1235 случая за реинтеграция на деца в семейството. В 495 от тях децата са се върнали при своите родители. По много от останалите случаи работата продължава и през настоящата година, посочват още от министерството.


10
Още от Общество
Трепети преди бала: Изпращането на абитуриентка – от 1500 до 4500 лева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 седмици
А къде е държавата когато не моеже5 години да помогне на самотна жена.Къде е държавата когато трябва другия родител да си свърши работата.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Я същата пропагандистка я има и тук. НПО центърът работи и в неделя и спуска новини за подопечните медии. Гнус!!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако трябва да сме точни, това е бройката деца, за които социалните са преценили, че са в риск от изоставяне. Направили са презентация, колко пари ще спечелят на родителите ако не оставят детето и готово.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Системата е мааалко куца. Сега, ко чакаш дете, но не искаш да го гледаш, обаче и а роднина, дрто го иска е... Абе голям зор. А едно време си в било нормално, да дадеш излишните деца на родата, дека ги иска. Аз така имм две баби, гледани от чичо и братовчед, като храничета.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тези са на път да заемат призовото място по размер на взетите рушвети, като са в състояние да детронират младопенсиониращата се шуробадженакорушветчийска банда рекордьор. Разправят че яко се въртят кинти под масата, за да станеш приемен родител, или да осиновиш дете. Гледаш ги очукани като след градушка, ама тарикати.
2
1
 
5
 
! Отговори
ЗНАЕТЕ ЛИ ? преди 4 седмици
Знаете ли как "оправниците" ни са нарекли изоставените от родителите си деца ?

"ДЕЦА, ЛИШЕНИ ОТ РОДИТЕЛСКИ ГРИЖИ "

Разбирате ли, няма го подлога, скрити са извършителите на престъплението >
"родителите" които нямат и 1 ден труд. т.н. "социално-слаби"
1
1
 
14
 
! Отговори
М'ДА преди 4 седмици
ВСИЧКИ ЗНАЕМ КОИ ИЗОСТАВЯТ ДЕЦАТА СИ > т.н. СОЦИАЛНО-СЛАБИ

КОЯТО ИЗОСТАВЯ БЕБЕТО ОЩЕ В РОДИЛНОТО …
ОЩЕ В РОДИЛНОТО И СЕ ВРЪЗВАТ ТРЪБИТЕ И КРАЙ

ОБЩЕСТВОТО С НАЙ-МАЛКИТЕ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ В ЕВРОПА НЕ Е ДЛЪЖНО ДА ХРАНТУТИ ТАКИВА "РОДИТЕЛИ"

КОЛКОТО ДО "КОНЦЕПЦИЯТА" > ЦЕЛТА Е ДА ВЗИМАТ БЕЛИТЕ ДЕЦА, ТОЕСТ БЪЛГАРЧЕТАТА. НИКОЙ НЕ ИСКА ...