"Jump" - скулптурата в небето донесла славата на Седларски

Нова монументална творба на скулптора ще краси френски парк
Обновена: 19 май 2019 18:35 | 19 май 2019 18:25, Камелия Цветанова
12
"Jump" - скулптурата в небето донесла славата на Седларски
"Златна тишина"

"Jump" е една от забележителните творби на скулптора Живко Седларски. И е една от първите в серията "Рокли", донесла на автора популярност по целия свят и превърнала се в негова запазена марка. Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси  в мига преди да скочи в неизвестното. Изработена от арматурно желязо, творбата превръща в красива реалност творческите хрумвания на българския художник.
 
"Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. По същия начин се заигравам с щриха. Ефектът е поразителен", споделя скулпторът.
 
Идеята за "Jump" идва през  2012 година, след появата във френския парк "Ar Melin” (Ар Мелин)  на емблематичната за Живко Седларски скулптура "Rainbow In The Dark" и рокля "Сирена", посрещаща гостите на Гранд хотел Поморие в България.

 "Jump" e замислена като скулптура, която да се рее във висините на небето. В представите на автора й тя е 4- метрова женска фигура, стъпила на покрива на сградата на централния офис на една от водещите за френската икономика компании " Груп Льожондр”. Дружеството работи в различни сфери, включително и строителство, а собственикът му Жан Пол Льожондр подкрепя българския скулптор, предоставяйки му безвъзмездно материал за творбите му. В този момент, през ноември 2012 - та, арматурното желязо на Льожондр вече е "оживяло" в няколко  ефектни скулптури на Живко Седларски. Френският предприемач приема идеята за "Jump" като твърде изискана. Една такава скулптура би отличавала съществено сградата от останалите и би привличала вниманието. Известен със скромността си Льожондр решава да запази сградата семпла. Независимо от това приятелството му с Живко Седларски остава "желязно" и до днес. В момента българският скулптор работи по поръчана от Жан Пол Лежондр 3,8 - метрова скулптура "La Charmeuse” (Чаровницата), същата като стилната статуетка на бюрото на предприемача.
 
Първата си скулптура от арматурно желязо "Птицата" Живко Седларски създава през 2008 г.  "Птицата" е висока 183 см. и е в два цвята - червена и черна. 

Следва я "Червена Тишина", женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай. 

Авторът създава и "Златна тишина" - отново от арматурно желязо, но в цвят "злато". Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy (Боа Ги) във Франция.

Само след няколко дни в сърцето на Sens-de-Bretagne (Сонс дьо Бретан)  - малко градче в областта Бретан на Франция, където Живко Седларски живее, ще бъде открита нова негова монументална скулптура - "Бретонката”. Тя също е изработена от арматурно желязо, в червен цвят, с височина малко над 3 метра.


12
Още по темата: скулпторСедларски
Още от Общество
1773 деца – спасени от изоставяне през 2018 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
удивен преди 3 седмици
Това измислено посмешище му е донесло световна слава ! На къде отива тоя свят щом такива плетеници от метал донисат слава на някой измислен герой. Ама как само го описват ! " готова да скочи към нищото" !
6
1
 
3
 
! Отговори
Сашето преди 3 седмици
Много ги харесвам такива "авангардни" творби ..... от "световно признати " автори, които раполагат с поне 100 страници упътване какво представлява творбата ... какви виждания е имал автора ... от какъв ъгъл да гледа уважаемия зрител за да "усети настроението " струящо от този шедьовър ... какво е искал да изрази и какви емоции би трябвало да предизвика в мен наблюдаването на този "пример за гениалност" .
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво !
4
1
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 3 седмици
;-))))) !
Първо не разбрах, но после "загрях и се смях! )))
3
3
 
4
 
! Отговори
Като се замисля преди 3 седмици
- Сигурно е възможно и по- грозно "нещо" да сътвори?
2
2
 
4
 
! Отговори
И-и, бате преди 3 седмици
къде е тоя парк?
1
3
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
И аз имам такъв джъмп-плашило в градината у село...