Без аклиматизация, подценяване... Допусна ли грешки Иван Томов?

Възможно е алпинистът да е подценил здравословния си проблем
20 май 2019 09:10, Боряна Павлова
19

7257 гледания   |  Още видео
Вероятно Иван Томов е подценил здравословния си проблем и това е само една от причините, довела до трагедията, посочи алпинистът Дойчин Василев.

"Въпрос на лична преценка. Слизането винаги е под въпрос, а кашлицата, която го е мъчила, е ясен жълт картон", настоя алпинистът.

Още по темата

Той посочи, че нощувка в лагер 4 е загуба за време.

"Всяка секунда над 8000 метра е фатална, нужно е много бързо спускане. Предполагам, че е имал проблеми и със спътничката си, алпинистката от Русия, която може да се препдполага, че не е искал да изостави", каза още Дойчин Василев.

Все пак той посочи, че каквато и да е причината за смъртта на Томов - белодробен или мозъчен оток, то вероятна причина за това би била недостатъчна аклиматизация.

Иван Томов получил мозъчен оток на слизане от върха

"Отношението му към аклиматизацията ми се вижда особено. Самият Райнхолд Меснер, когото признаваме за бог в алпинизма, който също се изкачва без кислород, е правел по 5 седмици аклиматизация преди някои от осемхилядниците си", кометира Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Залогът в такива ситуации винаги са животът и здравето на алпиниста. Днес осемхилядниците станаха по-достъпни, благодарение и на ползването на хеликоптери. Никога в по-предишни експедиции не сме имали проблеми с аклиматизацията, тъй като стигахме до тях чрез многодневни трекинги", обясни Василев.

По думите му не може да се търси отговорност на фирмата, организирала експедицията, за закъсняла спасителна акция. Често пъти намиращите се най-близо алпинисти правят жест да се включат в спасителна акция, дори с риск това да провали техните планове за изкачване на връх.
 


19
Още от Общество
Изпити за шофьори над 60 години? Нямало как по закон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
преди 10 ноември преди 3 седмици
Този Дойчин Василев е агент на ДС, шпионирал е другите алпинисти по експедициите и доносничал, пише го в биографията му.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Томов и още куп наши алпинисти останаха завинаги на върха. Такова е било тяхното решение, щом са тръгнали нагоре с ясно осъзнати рискове и шанс никога повече да не се върнат.
15
1
 
1
 
! Отговори
Фен преди 3 седмици
До vladyИ двамата са откачалки с голямо его!!
14
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей тез пари дето ги харчат такъви планинари ,ако отиват за деца в нужда ,равни няма да имат! А те ,харчат хиляди левове, да изкачат някакъв връх , и каква полза от това...???
13
4
 
10
 
! Отговори
Shark преди 3 седмици
До Аз да питам. Ами след като ден след ден това стои като новина и се говори по медиите, ще имаме право да даваме мнение. Едни ще се възхищават, други ще го съдят, така е. Да, направил е своя избор, затова не разбирам защо се тръби толкова по медиите този негов личен избор.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А рискувал ли е самоубиеца метнал се под влака, подценил ли го е, аклиматизирал ли се е преди това? Още една тема по която може да поканите разни псевдоспецилисти да разтягате ластици.
11
29
 
4
 
! Отговори
Нормален преди 3 седмици
Един про паднал жендар по малко,аз съм доволен,че този пу кна....
10
4
 
9
 
! Отговори
късмет преди 3 седмици
бог да го прости момчето! аз знам че всичко е върпос на стечение на обстоятелствата или дори на късмет ако щете, както тук с катеренето така и сутрин като излизате и отивате с колата на работа, все нещо някъде може да се обърка...може да прочетете Хомо Фабер на Макс Фриш и ще видите тази перспектива.
9
6
 
23
 
! Отговори
Аз да питам преди 3 седмици
До СС

А защо да е пропилян? Живял е и е правил това, което е обичал.Да, отиде си млад човек, но в краткия си живот е ЖИВЯЛ, а не е съществувал. Направил е своя избор и кои сме ние да го съдим?!
8
3
 
15
 
! Отговори
аз да питам преди 3 седмици
До Анонимен

Аз само да питам, ти като тръгваш " на разходка" там където ти се "разхожда" с какво допринасяш за другите и защо смяташ, че всеки трябва да допринася с всяко едно действие, което прави?Няма ли право да прави нещо за себе си?
7
3
 
31
 
! Отговори
Krom преди 3 седмици
Светла Му Памет! Живял е както иска - умрял е, както е знаел, че може да умре. Планината е магнит за някои хора. Готови са да поемат риска, и го правят. Има нещо величествено и богоподобно, дори и над 3 000 метра. А на тези височини - да не говорим. Няма защо да го обсъждате. Едва ли и той го е искал. Нека не сме "експерти" по всичко, зад монитора. Стига и едно Светла Му Памет.
6
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никога няма да разбера , защо тръгват на подобни разходки. Броят го за някакъв подвиг, но какъв е приносът за другите?
5
11
 
4
 
! Отговори
vlady преди 3 седмици
Браво на героя, последвал примера на Христо Проданов. Трябва да бъде удостоен с орден "Умберто Нобиле" - ангажирал е спасителна експедиция да го търси.
4
19
 
14
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Стига сте ни занимавали с тия. Каквото търсили - намерили.
3
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
баир будали
2
5
 
17
 
! Отговори
, преди 3 седмици
Бог да прости това момче! Рискувало- загубило. Това си е негов, личен избор и аз като не-алпинист не мога да го съдя. Мога да кажа само едно: "колко седмици новината за кончината му ще е в новини номер1? Всеки ден, хора с рискови професии или хобита си рискуват живота. Някой печелят, други губят, но това не става номер1 в новините.
1
8
 
27
 
! Отговори
СС преди 3 седмици
Попилян живот и мъка за близките ... за какво ... доказване ...