Половината от кредитите ни – до 1000 лв., все по-често теглим малки суми

Общата сума на отпуснатите кредити също скача
20 май 2019 21:31,
49
Половината от кредитите ни – до 1000 лв., все по-често теглим малки суми
Снимка: Dnes.bg

Все по-често теглим кредити за малки суми. С над 10% за последните пет години са се увеличили кредитите за малки суми, сочи анализ на Асоциацията за защита на потребителите, цитиран от регистрите на БНБ.

Половината от всички отпуснати заеми са за суми до 1000 лева - те са 44.3 процента от всички отпуснати кредити в началото на 2014 г., а през тази година нарастват до 53.9 на сто от всички заеми за граждани.

За същия период, общата сума по заемите скача с близо 20 на сто, от 18.5 млрд. лева през 2014 г. до 22.1 млрд. лева през 2019 г. Към края на март на тази година кредитите за суми до 1000 лева са общо 1 585 490, като това е ръст от 12.5 на сто на годишна база (+176 хил. броя). За сравнение, броят на всички заеми на граждани у нас отчита годишен ръст от 11.8% (+309 хил.), достигайки до 2 940 674 броя.

Всеки пети българин едва свързва двата края, 27% трудно плащат сметки

От Асоциацията за защита на потребителите предупреждават, че голяма част от лошите кредити отиват в колекторски фирми, чиято дейност не е регламентирана у нас и коментират, че прогнозите им са се сбъднали и банките са се превърнали в основния партньор и клиент на колекторските фирми. Според данните, над два пъти са нараснали изкупените кредити през миналата година и са достигнали близо 2 млрд. лева.

От асоциацията определят като изключително тревожни данните за средния размер на дълга, който през 2018 г. се доближава до средната брутна работна заплата и достига 1161 лв. на потребител, в сравнение със 775 лв. за 2017 г.

Анализите на Асоциацията за защита на потребителите сочат, че и 2019 г. ще бъде рекордна за колекторските фирми, които ще изкупят кредити за над 2,5 млрд. лева, а необслужваните кредити от банките може да надхвърлят 60%. Важно е да се отбележи, че част от тези вземания са обезпечени.

В момента и след натиск от Европейската комисия, текат процедури в Народното събрание за промени в Гражданския процесуален кодекс, припомнят от Асоциацията. Страната ни трябва да синхронизира законодателството си с ЕС, за да се дадат повече права на потребителите от неравноправни клаузи в договорите с монополни дружества, колектори, бързи кредити, банки и кредитни институции.

Ниски лихви карат българите да взимат пари предимно от банки

От Асоциацията апелират към законодателната власт да подходи отговорно към дейността на колекторските фирми, които лавинообразно започват да се занимават с обезпечени кредити. Това е още една причина да се регламентира със закон работата на тези компании, които към днешната дата продължават да функционират в условия на пълна непрозрачност най-вече по отношение на правата на длъжниците, отбелязват от Асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
АРЕСТ ЗА БОРИСОВ преди 4 години
Министър председателя Борисов използван от мафията з а ограбване на народа през Оперативни програми на доказано престъпни министерства и ведомства смело подписа заем за над 8 000 000 000 euro .Само лихвите по него били над 990 000 000 euro годишно.милиардите са прахосани по нагло корупционно ненужни обекти по оперативни програми Обектите не носят нито стотинка печалба...
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сухи цифри, в момента е много нашумяло "стока с 0% лихва", което си е просто да я купиш на разсрочено, оферта ми е от банката за всички видове покупки на техника => ако се възползвам плащам 0% лихва (само таксата на кредитната която и така си я имам) и влизам в статистиката че съм теглил кредит.
34
1
 
5
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
В същото време в училище се учи какво е митохондрия,но не и базова финансова грамотност, какво е кодекс на труда, какви са задълженията и правата ти като работник и какви са задълженията и правата на работодателя,какво е това молба за работа, какво е борса на труда и какви документи ти трябват за нея,какво е това данъци и защо се плащат, какво е семеен или личен бюджет и как да се управлява.Абе учим неща които е хубаво да се знаят, но най нужните неща които цял живот ще ползваме никакви ги няма!
33
0
 
7
 
! Отговори
Св преди 4 години
Имаше една страхотна песен преди 15-20 г. на Т-Фреш - "Чао чиста съвест, здравей лаком г..з, покажи ми как харчиш с хъс". Ето затова се теглят кредити. Работя със стотици хора и понякога се учудвам как си смятат разходите че няма да им стигнат до другата заплата, а същевременно купуват абсолютни глупости и ненужни неща. Иначе захапали тютюна, седнали на "по кафенце, щото и те са хора". В това число изключвам тегленето на кредитите за здраве, и минималното оцеляване за семейството.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познайте защо хората масово теглят кредити за малки суми. За да си платят с тях сметките!!!
31
2
 
1
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 4 години
Преди време работих на едно място и с много зор накарах шефа да ме осигурява на 1300лв, като 6 месеца ми ги пуска по банков път, в резултат ми издадоха кредитна карта с около 2500 лв лимит и поносима лихва, и като се наложи някои текущ разход предпочитам да платя 50лв лихви, но да не си разбутвам спестяванията.
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принципно и се струва, че статията е поредната фейк новина.Но ако е истина, само показва ниската финансова а и всякаква грамотност на българина.За малки стокови кредити до няколко хиляди лева си има кредитни карти. С всяка дебитна карта също лесно и евтино се получава овърдрафт.
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен331080/1000 са 8% за половин година бре.Що му се връзваш на тоя ***? Нито е жена, нито има кредити.
28
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До NZВ България минималната заплата е 280Е.Във Венецуела е 2$.Аман от бузлуджански *** обясняващи ми колко било хубаво в СК и Венецуела.Ми заминавай бе ***.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че къде по Света няма кредити?
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимкаДобре де, кажи ни по колко лв. кредити вземаш и после колко връщаш. Ако лихвите не са високи може би си заслужава. Примерно ако взема 1000 лв, и върна 1080 лв, за срок от 6 месеца е ОК. Ама да взема 1000 и да върна 1200 - извинявай!
25
1
 
17
 
! Отговори
анонимка преди 4 години
Ще ви кажа защо тегля.Първо,с данъците взимам чисто500.Съпругът ми почина и 5години заради бюрокрация аз не мога да взема пенсии на 3 деца.Сама съм,нямам никакви роднини. Децата са малки,не мога да си позволя нощни смени. 12 часа на ден кой ще ги вземе от училище.По специалността не мога да работя-учители уж се търсят нови не е така.Работиш с компромиси на няколко места почасово,но си изцеден. Ако дете се разболее-не е желателно.Знам че това е най не удачното нещо,но такъв е моят живот.
24
13
 
11
 
! Отговори
Американ преди 4 години
Малките кредити издават малкото акъл на тези, които ги взимат.Очевидно доста много в България. То затова е и на такова дередже.
23
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тегленето на малки суми не е добър индикатор за финансовото състояние на хората. Това говори за нестабилност в много отношения.
22
2
 
15
 
! Отговори
пепи преди 4 години
Кредитите са като всяка стока.Взимаш на едро и продаваш на дребно.
21
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на ГЕРБ
20
1
 
43
 
! Отговори
анон преди 4 години
лошо... колкото по-малки са кредитите толкова по-голямо оскотяване на народа...
19
1
 
4
 
! Отговори
NZ преди 4 години
До 10: а колко са това на глава от населението и колко са в България, пак на същата основа?
18
38
 
10
 
! Отговори
програмистче преди 4 години
пфф.. 1000 лева изкарвам за 3 дена работа. Че даже и съвсем малко отгоре.
17
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имате ли банани и тоалетна хартия ? Теглите ли кредитче да си купите банани и тоалетна хартия ?