Близките на Иван Томов събират средства, за да приберат тялото му

ГЕРБ дарява 70 000 долара, толкова иска фирмата организатор
21 май 2019 20:17, Василия Пейчева
32
Близките на Иван Томов събират средства, за да приберат тялото му
Снимка: Facebook

Родителите на загиналия преди дни в Хималаите алпинист Иван Томов набират пари, за да може тялото му да бъде свалено и транспортирано в България.

Още по темата
На 16 май Томов изкачи връх Лхотце и стана вторият българин (след Христо Проданов), стъпил на този осемхилядник без помощта на допълнителен кислород. На слизане от върха обаче 35-годишният русенец почина от височинна болест. От фирмата - организатор на експедицията са съобщили на родителите му, че за това ще бъдат нужни около 70 хиляди долара.

"Обещаха ни да го смъкнат поне до втори лагер (в момента тялото му е в района на Лагер 4 - бел. ред.) и затова в нас се запали една надежда - да съберем някаква част, някаква сума да им предложим, за да може после с вертолет да го закарат в Катманду. Мисля, че всеки един родител би искал детето му да е до него... Да го погребем по нашите си традиции, християнските, да не остане там, в тия скали... хвърлен...", каза пред БНР Юрий Томов, баща на загиналия алпинист.

Той увери, че ако времето не позволи провеждането на акция по сваляне на тялото от Лагер 4, парите ще бъдат дарени за благотворителност.

"Не, защото ми е син, но това беше един много достоен, много добър човек, скромен. Мисля, че той, както и Боян (Петров - бел.ред.) все пак допринесоха с нещо за нашата държава и мисля, че заслужават уважение... Една последна почит. Ако е възможно", каза още той.

По-късно от ГЕРБ съобщиха, че партията ще дари 70 000 долара.

Предложението за това е дошло от партийния лидер и премиер Бойко Борисов, а решението е взето от Изпълнителната комисия на политическата сила. Парите са от партийната субсидия на ГЕРБ


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Фгххх преди 10 месеца
Дайте на живите!
25
0
 
4
 
! Отговори
65 преди 10 месеца
До родител-ГЕРБ просто първи са реагирали.Ако друг беше на влас пак същото.Че е гадно -гадно е.
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чудя им се на акьла на тия хора катерят се там дето са се катерили отдавна преди тях други хора и са достигнали Еверест.
Какво искат да докажат!!!?
23
0
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 10 месеца
В договора ясно е описано какво поема агенцията. В огромния брой от смъртните случаи катерачите са отказали да поемат обратно под върха водени от его или страх да загубят платените пари, защото имаш право на само един, много рядко на два опита.
Застраховката се заплаща отделно.
Тия 11000 $ са просто билет за планината.
22
0
 
22
 
! Отговори
Родител преди 10 месеца
Няма родител който да не иска да върне детето си. Разбирам мъката и отчаянието им, но не и евтиния популизъм на Борисов.
Просто е гадно.
21
0
 
8
 
! Отговори
До Мда преди 10 месеца
Значи проблема да си почистят приемливите жертви, лежи на издалите пермита от 11000$. Но това не променя ситуацията с вкоченели и почти не разлагащи се тела. Но дори и скъпите комерсиални експедиции имат там свои жертви.
Комерсиална експедиция качи човек с протези на долни крайници.
Просто има много бизнес, а бизнеса обича някой друг да му рине акитата.
20
0
 
8
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Тялото замръзва и за броени часове се превръща в тежък леден блок. Шерпите носят до 30-40 кг. между лагерите на тая височина. Такива като Иван избират индивидуално пътуване при което агенцията осигурява единствено пермита за планината ( около 11000$), стълби и въжета ( още 3-4000$). С екипировка и всичко изкачването се връзва на 20-ина хиляди долара спрямо средно 60-65000 до 100 000 $ цена, която плащат членовете на комерсиалните експедиции които имат кислород, персонална шерпа и т. н.
19
0
 
11
 
! Отговори
Набожен преди 10 месеца
Бог да прости алпиниста !
70 000 долара за докарване на мумуята: да си ги плащат роднините му.
18
0
 
7
 
! Отговори
До Мда преди 10 месеца
Ясно е, че не е реално репатрация от цялата зона на смърта, но в последния лагер преди покоряването на върха шерпи редовно доставят оборудване и кислород за комерсиалните експедиции. За това писах, че време да се променят правилата и да се прибират сравнително близки трупове, още повече, че горе е наситено с тела по комерсиалните маршрути.
Това трябва да се промени. Ангажимента на организаторите е малък, подбора занижен и горе е трупно поле. И височините застраховки не променят тенденцията.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
моите съболезнования, но защо е зора да се прибират алпинистите

това е техния избор, техните мечти
16
0
 
15
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Изкачването на осемхилядник без кислород е почти нечовешко усилие и се прави от не повече от 1-2% от всички катерачи. Изисква се огромен опит и физически качества, защото трябва да стигнеш до върха и да се върнеш в кослородната зона под 8000 м. за възможно най-кратко време.

Това го могат много малко хора, като Меснер и сие израснали в планината и с огромен опит преди да се пуснат в Хималаите.

Извинявайте, но Иван и така нататък просто нямат реална представа за себе си.
Да почива в мир!
15
0
 
11
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Едва ли има застраховател който покрива риска от изкачване без кислород... всъщност няма такъв и знаеш, че случи ли се нещо си дотам!

П. П. Тази нощ около 270 човека ще изкачват Еверест и 22.05 ще е пиков за сезона. Първите групи вече са напуснали Лагер 4 и вече се движат към върха. Утре ще четем интересни новини, но почти сигурно ще има и жертви.
14
0
 
9
 
! Отговори
Мда до 11 преди 10 месеца
Има си височинни застраховки, които да отделно от това което се плаща на самата агенция дето вади пермита за изкачването, шерпите и носят багажа, разпъват палатките и опъват въжетата до върха.

Няма застраховка която да покрива репатрация от Зоната на смърта. Там вече всичко е въпрос на договорка. За смъкването на тяло да лагер докъдето стига хеликоптер са необходими едно 5-6 здрави мъжаги - шерпи и струва хилядо долари. Застраховката може да покрива единствено транспорта с хеликоптер.
13
2
 
13
 
! Отговори
Perekly преди 10 месеца
Какво достойно има в това да се дарят пари, които са дошли от други хора? Моите искрени съболезнования на родителите! Съжалявам, че ги въвлича в подобна история и по този начин!
12
11
 
4
 
! Отговори
До Росен Портарски преди 10 месеца
Критикарстването е лесно. Всичко може да оплюете. И никоя постъпка няма да е достойна за вашите критерии.
А към себе си толкова критичен ли сте?
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Организаторите да поеман някакъв ангажимент да прибират поне част от телата на загиналите. Загинал около лагер е напълно възможно да бъде свалено тялото му. Тези върхове (осемхилядниците и в частност Еверест) се превърнаха в зловещо място, осеяно с трупове на загинали авантюристи и бизнес за организаторите, създаващи условия за куцо и сакато да се хвали че е покорил осемхилядник. А от зона около 7500 нагоре , в алпинистите вече няма много човешко, Само безумна амбиция да стигне до върха.
10
0
 
14
 
! Отговори
?! преди 10 месеца
При положение че е отишъл с ясното съзнание че може да остане там, сега защо трябва да се дават грешни пари. Да е за спасителна акция - разбирам ама за това.
9
3
 
23
 
! Отговори
Росен Портарски преди 10 месеца
Мършите от Герб предизборно даряват пари. Уважавам желанието на родителя, че иска да си погребе детето в родната страна, но не подкрепям предизборното дарение на Герб. Има толкова нуждаещи се деца, подчертавам ЖИВИ, които имат нужда от подобен финансов ресурс, че е по-добре и там да дарят предизборно подобни суми. Все пак това са наши пари, от нашите данъци.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мършите от Герб предизборно даряват пари. Уважавам желанието на родителя, че иска да си погребе детето в родната страна, но не подкрепям предизборното дарение на Герб. Има толкова нуждаещи се деца, подчертавам ЖИВИ, които имат нужда от подобен финансов ресурс, че е по-добре и там да дарят предизборно подобни суми. Все пак това са наши пари, от нашите данъци.
7
0
 
21
 
! Отговори
ШибиРиби преди 10 месеца
Време е ГЕРБ да спира подобни откачалки преди да са тръгнали да прославят България .