Цената на живота: 10 лв. обезщетение за загинал в пътния ад край Своге

Застрахователят е категоричен - всичко това било спекулация
Обновена: 21 май 2019 21:28 | 21 май 2019 20:40, Камелия Цветанова
76

Обезщетение от 10 лева са получили само трима от наследниците на загиналите в катастрофата край Своге през август миналата година. Това съобщиха от Асоциацията на пострадали от катастрофи в писмо до премиера, омбудсмана и медиите.
Още по темата

20 души загинаха в тежката катастрофа, заради която трима министри подадоха оставки.

Според председателя на асоциацията има две валидни застраховки: едната е "Гражданска отговорност" на автобуса, която ще зависи от изхода на наказателното дело.

Наследниците на загиналите трябва да получат обезщетения и по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, за която първоначално застрахователят е отказвал да плати.

След жалба до комисията за финансов надзор обаче, дружеството е решило да изплати по 10 лева с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон, съобщи Bulgaria ON AIR.

На 25 август 2018 година една катастрофа беляза живота на десетки семейства. Загинаха 20 души.

Радка Манолова е сред роднините, които събраха смелост да си потърсят правата, разказва Нова тв.

Майка й загива в Своге. Жената споделя, че все още не минава нощ без да я сънува.

"Представят се 4 документа и застрахователят трябва да плати. 6 месеца чакаха да изтече срокът. Не пращаха. На шестия месец постановиха отказ", заяви Владимир Тодоров, Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Подават жалба и в Комисия за финансов надзор.

"КФН наложи принудителна административна мярка. Единственият резултат е, че решението на КФН, те преведоха по 10 лева на хората, което е обидно, грозно, несправедливо", заяви Владимир Тодоров.

"Животът не струва 10 лева, струва много повече. Даже мога да кажа, че е безценен. Нямаме определена цена на човешкия живот. Това е направено по начин, по който да влезем в обяснителен режим. Истината е, че следваме законовите разпоредби", заяви Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс".

Застрахователят е категоричен- всичко било спекулация.

Преведените 10 лева не били  обезщетение, а само плащане на принудителната мярка.

Според тях обезщетението, трябва да се търси от другия застраховател.

"Ние обжалваме, платили сме символично, за да не бъдем под ударите на други административни наказания. Същевременно подчертавам, че това не е обезщетение и истината ще се роди в съда", заяви още Проданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докога ще си в будна кома? Осъзнаваш какво извършват с теб? Народе???
36
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За каква гражданска отговорност говорят, всеки билет си е индивидуална застрахователна полица?
35
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такава смешна и жалка държавя няма никъде по света. Закривай!
34
2
 
47
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Такъв цинизъм, простащина, алчност и отчаяние се надявам да няма никъде по света.
33
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да чуем сега какво ще кажат тези, които направиха цяла кампания в края на миналата година за вдигане цените на застраховките, понеже горките застрахователи не смогвали да изплащат премиите и щели да фалират. Тогава доколкото помня оплюха ВКС, че е разширил кръга на хората имащи право на обезщетение при настъпила смърт от престъпление и яростно защитаваха застрахователите колко били изнемогващи и ощетени.
32
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Mного са им 10 лева.На бугарските овце трябва да им се взема, не да им се дава. Не може да се топлите в кълките на булката и да искате справедливост.Овцата се дои и стриже, тя ДАВА, а не иска!Аре, лягайте си, че утре пак сте на бачкане!
31
4
 
19
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До като се заключваме зад две врати и си бием жените по "МЪЖКИ",след като сме се напили,по "МЪЖКИ", .......ТАКА ЩЕ Е !!!!!!!!
30
0
 
27
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Държавата България умре ! Живеем в Протекторат...
29
25
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 17. И с това не пропусна да оплюеш ГЕРБ, нали да та *** в червения изр.од? ГЕРБ НЕ Е ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ, глу.пак.
28
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подкрепям номер 12! Прекратяване на застраховките към Булинс и да видим как ще завият на умряло по всички медии още от утре. Още утре ще се разходя до SDI да ги питам как мога да се разкарам от тях завинаги.
27
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гавра
26
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората бяха премазани, въртяли са се като в пералня вътре и тази подигравка с паметта им е нечувана. Тези са за разстрел.
25
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застанал каиша, собственик на Булинс да обяснява как човешкият живот няма цена иначе се подиграл с хората и превел по 10 лева за да не му наложат глоби. Абе вие нормални ли сте? Хора......австрийците ясно, че няма да ги стигнем ама спрете да ги плащате тея застраховки. Те разчитат на това, че няма да има нужда да я ползвате. А когато стане трагедия - 10 лева. Това си е за съд в Страсбург. Държавата да обезщети хората с 500К на загинал, стига са крали.
24
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички застрахователи в България са мошенници, казвам го от личен опит!Имах застраховки в две компании - Граве и Алианц. С години плащах, но щом пострадах при злополука, мотаха ме с месеци и накрая платиха от Алианц - огромната сума от 100 лв , а от Граве - нищо!!!Това за падане с мозъчно сътресение, открита рана с няколко шева и 4 месечен болничен.Накрая с целия си цинизъм ми обясниха, да се радвам, че злополуката не е фатална - това от Алианц.Граве бяха още по-нагли - падането е по моя вина!!!
23
1
 
20
 
! Отговори
Корен от Тиква преди 4 години
Онази кифла Игаин или както беше, тя какво ще каже?
22
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застраховането в България е бандитизъм. На запад за лечението на пострадалите в катастрофи, болниците си прибират парите от застрахователите. В България за лечението плаща здравната каса и по такъв начин държавата косвено финансира застрахователни компании, като поема плащането на техни разходи. Защо някоя медия не се заеме с разследване колко е струвало лечението на пострадали при катастрофи за последната година и колко от тия пари са платени от застрахователи? Страх да не изгонят рекламодатели
21
2
 
53
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Застрахователния пазар е на мутри в БГ.Навремето се създаде с бухалки от тях насила.Ето като дойде време да се плаща както трябва какво се случва.Мутра винаги има тефтер и страниците са разделени на две графи.В лявата пише ''съм взел'' в дясната ''са ми дали''.Графа ''извадих да платя'' не съществува!!!!
20
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, иначе властимащите ревът, че българина не застрахова жилищата си и живота си! Ако го направи получава 10 лева!!! Ето на това му се вика озаконен рекет!
19
1
 
53
 
! Отговори
гошко преди 4 години
много отдавна казвам навсякъде че засатраховките са безсмислени. Полицата и договора който сте подписали и евентуално чели са нещо като рекламна брошурка. Истината е в необятният текст на общите условия. Те са така съставени че на практика застрахователят винаги може да се позове на тях и да откаже плащане. Чули ли сте при някоя голяма авария застхараховател да е платил нещо реално? Никога!Винаги се отпускат помощи от държава, дарения от зрителите или някой актуален търсещ слава.
18
1
 
54
 
! Отговори
КФН преди 4 години
Ако сме правова държава, за тази изцепка КФН трябва да им отнеме лиценза.