Цената на живота: 10 лв. обезщетение за загинал в пътния ад край Своге

Застрахователят е категоричен - всичко това било спекулация
Обновена: 21 май 2019 21:28 | 21 май 2019 20:40, Камелия Цветанова
76

Обезщетение от 10 лева са получили само трима от наследниците на загиналите в катастрофата край Своге през август миналата година. Това съобщиха от Асоциацията на пострадали от катастрофи в писмо до премиера, омбудсмана и медиите.
Още по темата

20 души загинаха в тежката катастрофа, заради която трима министри подадоха оставки.

Според председателя на асоциацията има две валидни застраховки: едната е "Гражданска отговорност" на автобуса, която ще зависи от изхода на наказателното дело.

Наследниците на загиналите трябва да получат обезщетения и по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, за която първоначално застрахователят е отказвал да плати.

След жалба до комисията за финансов надзор обаче, дружеството е решило да изплати по 10 лева с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон, съобщи Bulgaria ON AIR.

На 25 август 2018 година една катастрофа беляза живота на десетки семейства. Загинаха 20 души.

Радка Манолова е сред роднините, които събраха смелост да си потърсят правата, разказва Нова тв.

Майка й загива в Своге. Жената споделя, че все още не минава нощ без да я сънува.

"Представят се 4 документа и застрахователят трябва да плати. 6 месеца чакаха да изтече срокът. Не пращаха. На шестия месец постановиха отказ", заяви Владимир Тодоров, Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Подават жалба и в Комисия за финансов надзор.

"КФН наложи принудителна административна мярка. Единственият резултат е, че решението на КФН, те преведоха по 10 лева на хората, което е обидно, грозно, несправедливо", заяви Владимир Тодоров.

"Животът не струва 10 лева, струва много повече. Даже мога да кажа, че е безценен. Нямаме определена цена на човешкия живот. Това е направено по начин, по който да влезем в обяснителен режим. Истината е, че следваме законовите разпоредби", заяви Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс".

Застрахователят е категоричен- всичко било спекулация.

Преведените 10 лева не били  обезщетение, а само плащане на принудителната мярка.

Според тях обезщетението, трябва да се търси от другия застраховател.

"Ние обжалваме, платили сме символично, за да не бъдем под ударите на други административни наказания. Същевременно подчертавам, че това не е обезщетение и истината ще се роди в съда", заяви още Проданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
бат Б преди 4 години
Ако сме народ да се обединим и да ги фалираме. Замислете се дали да се застраховате утре при тях.
56
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Булинс умреха.Доколкото разбирам казуса се завърта до това коя компания да плати.Не е ли ясно че това трябва да го направи тази с "Злополука места"а след това да си търси правата в съда срещу другите виновни.
55
0
 
2
 
! Отговори
До 60 преди 4 години
Така е, винаги има риск в живота, за всичко има риск и трябва всеки да си преценява къде риска е най-малък.И пръв приятел да ти обещае нещо, пак има риск да не го изпълни.Но колкото фирмата е по-реномирана, колкото повече обороти и печалби има тя, толкова повече пари, труд, организация и контрол влага тя за да си запази и увеличи печалбите.А и фирмата има капитал и имущество с което тя може да плаща. Фирмата я има и утре.Нещо което няма как да очакваш от бай Пешо-майстора, а и утре го няма.
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Застрахователя ли???Принципно си прав, но застрахователят не сключва застраховки ей така. Преценил си е риска! Иначе и на много реномирана фирма може някой документ да не е наред. Не може да се очаква пътниците да разгледат цялата документация и да следят шофьора дали попълва пътният лист, когато трябва.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата тази история с обезщетение за починал или убит човек винаги ми е била мега гнусна, НО ето на това е единственият начин за компенсация при трагедии. Този *** Проданов да седне да разгледа снимките и да погледне в очите жертвите, да разучи какви са били историите им и тогава ако му достиска да не плати. После божието провидение ще му се стовари с всички сили над главата. Независимо от религия и убеждения, има провидение и то идва. За всички.
52
3
 
2
 
! Отговори
Застрахователя ли??? преди 4 години
"преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон"Време е да започнем да мислим към каква фирма се обръщаме за доставки, за услуги.Време е българите да разберат, че да викнат "един майстор" вместо фирма за да им е по-евтино, после излиза прескъпо и няма никой насреща за отговорност.Ха сега съдете за обезщетение фирмата регистрирана с 5лв. капитал и без имущество.Казано е: "Който тънко минава, той двойно плаща"Мислете преди да платите!
51
0
 
5
 
! Отговори
До 54 преди 4 години
Като продължение на този коментар, ако предположим, че Проданов не може да извади този милион имам да му кажа само едно-"Изтегли кредит - да видиш как е"
50
3
 
0
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
В тази държава вече си има собствени съдилища. Обаждаш се на Омбудсмая - тя постановява решение кой е виновен и кой - не. Същото е с Боко, с КФН. Съдът никой не го слуша, те и без това са продажни. Ако у вас дойде катаджия, и ви каже, че трябва да ми дадете 100 лева, вие ще ми ги дадете ли, или ще искате съдебно решение. За един преател питам...
49
0
 
5
 
! Отговори
sante_dog преди 4 години
Ако се чудите защо вдигнаха ГО - не е за да изплащат на пострадалите. Тези не помните ли че бяха свързани с 'Олимпик'. Сега и това. Нормална държава ще ги задължи да платят, после лиценза, прокуратура и кауша. Тука дават 10лв и всичко е точно.Ама и ние не сме хора - сега просто всеки който сключва застраховка трябва да си избира друга компания (Каско, ГО, дом каквото ще да е). И до година ще клекнат. Уви не вярвам да се случи...
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази сутрин ясно се каза в "Здравей България", че билетът е достатъчен за тези 50К. Булинс трябва да плати независимо от редовността на документите на превозвача. За 20 души Булинс трябва да извади 1 милион. Най-вероятно ги нямат. И оспорват до край. Проданов, *** в мъки. Жертвите ще те накажат.
47
2
 
11
 
! Отговори
Интелектуалец преди 4 години
От години повтарям, че застрахователите са най-големите измамници. Реклами, работи, убеждения, *** го глупости на търкалета, ама то спестовен характер имала, ама таз, ама оназ застраховка, .... е за това говорим. Дойде ли време за плащане, от 9 кладенеца вода се вади, за да не ти платят!!
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички застрахователни дружества са собственост на мафиоти и членове на старите групировки сик, вис и т.н.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срамно и обидно!
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега и по една телевизия гледах. Този от Бул Инс иска надлежно попълнен пътен лист. Когато пътувате с автобус (дори на градския транспорт) сте застраховани. Може ли всеки пътник да мине да провери надлежно ли е попълнен пътния лист? Това е някакво малоумие. КФН им казва да плащат, а този казва, че ще платят, когато съд ги накара. Явно разчитат хората да нямат средствата да предявят иск, защото и делото ще се точи на няколко инстанции с години. Дотогава пък може и една несъстоятелност да симулира
43
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 4 години
Ама партиите ви взимат по 13 лева субсидия на череп.Всичко е изчислено приблизително.Средно 11 и 50 струва живота в БГ.
42
0
 
6
 
! Отговори
Сатана преди 4 години
По един лев струваше живота,кви са тия десет лева.
41
0
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 4 години
Пък как дълго и напоително ни обясняваха защо гражданската трябвало да се вдигне два пъти, щото застрахователи плащали толкова много обезщетения, че щели да фалират....
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този етнос българи не трябва да бъде допускан до нито една друга държава по света, само дeгpaдират и другите държави и ги заразяват с тъпoтиятa, кopупцията и жалкарщинатa си. Пълна изолация за българите и да си стоят само тук в тази територия - то и без това те не се възпроизвеждат така че и сами ще си изчезнат до 50 години.
39
0
 
34
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Е, толкоз !Вие колко искате ?!В държавата на Тиквата това е цената на човешкия живот - 10 лв. И в неделя пак идете и гласувайте за ГЕРБ. Не, че другите са по-различни, но чак такива крадци и наглеци като днешните никога не е имало. Факт !
38
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма такава гавра. Нормална компания, като искат да протестира, ще изплати на наследниците по 1000лв и ще го нарече символично. Тия платили по 10лв и се почуствали горди. От какво сте горди? От подигравката с жертвите и с техните семейства ли? Вие как бихте се почуствали ако ви дадат 10лв "символично". Все едно са ви се изплюли в лицето. Сега жертвите да заведат граждански иск за обида и психологическа травма към Булинс.