Днес е денят на Светите равноапостоли Константин и Елена

Празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка
21 май 2019 07:27, Павел Гълъбов
13
Днес е денят на Светите равноапостоли Константин и Елена
Снимка: Pixabay

Църквата почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци, пише БТА.

Император Константин е погребан в златен ковчег в църквата "Свети Апостоли" в Цариград
, а градът 16 века носи името му - Константинопол. Оттогава на 14 септември църквата чества Въздвижението на честния и животворящ кръст.

Според народните вярвания на днешния ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал".

Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.

Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.
На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно - и хороводните мелодии, предназначени за обреда.

Когато огънят стихне, останалата жарава - живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на Светите равноапостоли Константин и Елена.
В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като че ли в несвяст, в унес. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути.

След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан. Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.


13
Още от Общество
Какви са перспективите пред добива на въглища у нас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
именици преди 3 седмици
би трябвало днес да празнуват и българските имена Стоян, Стоянка, Стойчо, Стоил, защото техните имена са еквивалентни на гръцкото Константин, ама нашата църква ги пише, че имат имен ден на Стефанов ден, а Стефен в превод от гръцки е венец, ....но това си е неве жество то на църквата
9
0
 
0
 
! Отговори
IN memoria преди 3 седмици
До преди години едно то най святите лечебни места в БЪлгария бе големия лечебен басейн в курорта "КОнстантин и Елена "край Варна.

Сменяха редовно водата. Заради този басейн и джакузитата край кораба ресторант "Сириус" много богати чужденци си купуваха с уважение към БЪлгария имоти.

Да се сменя редовно водата в новия комплекс и да се пази водата от хлор токсични химикали..
8
2
 
0
 
! Отговори
Палете свещи преди 3 седмици
С разпространението на християнството външна жестоко терористична мафия въвежда тяхна информационно терористична система за обемно увреждане и следене на повърхноста. Центрират тяхна техника за облъчване на всички региони следени с икони.
РАзпространяват се икони с тежко терористични съоръжения нанесени в тях .Ползват различни радиоактивни пигменти.
Военно терористичната мафия се прочува за масови убиiства на стотици милиони с Black dead pandemic
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Уникална статия! Как успя авторът ѝ да напише толкова глупости за толкова малко редове. Вероятно я е преписал, но това не го прави по-малко за смях. Успя в същото време да похули и светците, при това почти не се съмнявам, че не му е било цел. Как може някой да пише за нещо, от което няма и най-малка представа?
6
3
 
1
 
! Отговори
Елените преди 3 седмици
Да не би да си се почувствал лично засегнат?
5
0
 
6
 
! Отговори
Do 3 преди 3 седмици
Елена произлиза от гръцкото Helene, което означава в превод СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА, ОРЕОЛ! Според гръцката митология Елена е била най -красивата сред жените!! A, ти ще си останеш поредия злобар! Честит празник на най -красивите и най-обичаните!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Честит празник на всички именници, бъдете живи и здрави!!
3
7
 
2
 
! Отговори
HELLena преди 3 седмици
Честито на всички рогоносци!!!
2
4
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 3 седмици
Савле, Савле, не са равноапостоли. Равноапостолни са. Правиш ли разлика между двете думи?
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нестинарството е езически ритуал.