Еманципация или не? Мъжете взимат до 27% повече от жените

Дамите по-трудно намират работа заради майчинството, семейството…
62
Еманципация или не? Мъжете взимат до 27% повече от жените
Снимка: Reuters, архив

Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равното възнаграждение за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже. Това е един от изводите в проекта на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2018 г., публикуван за обществено обсъждане.

Още по темата
В документа се анализират различни области на равнопоставеност, като една от тях е заплащането на труда.

В доклада се посочва, че страната за трета поредна година отчита тенденция за намаляване на въпросната разлика.

През 2022 г.: 850 лв. минимална заплата. Възможно ли е?

По данни на Евростат разликата в заплащането на жените и мъжете намалява от 15,4 на сто през 2015 г., на 14,4 на сто - през 2016 г., и достига 13,6 на сто през 2017 г., при средно 16 процента за ЕС през 2017 г.

По информация на НСИ разликата в заплащането по пол за 2017 г. общо за България е 12,7 на сто, където се отчита намаляване на коефициента за 2016 г., който е бил 13,2 на сто.

За целия период - от 2010 до 2017 г., средната брутна месечна работна заплата на мъжете в страната е по-висока от тази на жените в интервала от 24 на сто до 27 на сто.

Най-ниска е разликата в заплащането през 2010 и 2011 г. (24 процента), най-висока - през 2015 г. (26,9 на сто).

За 2017 г. средната брутна месечна заплата на мъжете е 1152 лв. (с 9,3 на сто по-висока спрямо 2016 г.), при жените тя достига 920 лева (с 9,4 на сто ръст спрямо 2016 г.).

Предложение: Внос на строители от трети страни заради дефицита им

В сферата на хуманното здравеопазване и социалната работа е отчетен най-висок процент на разликата в заплащането (28 процента), а най-нисък - в административните и спомагателните дейности (24,3 на сто).
През 2017 г. само в две икономически дейности - строителство и административни и спомагателни дейности, се отчитат по-високи средни заплати на жените от тези на мъжете, съответно с 10,6 и 16,2 на сто.

Най-съществената причина за разликата в заплащането е сегрегацията по пол на пазара на труда. Традиционно равнището на заплащане е по-ниско във феминизираните сектори на сегментирания трудов пазар, се посочва в доклада, цитиран от БТА.

В документа се анализира още, че разликите се коренят в традиции и стереотипи, които влияят в избора на образование, особено за момичетата, които са насочвани към типично женски професии, а те, по неписано правило, са по-ниско платени (учители, продавач-консултанти в текстилната промишленост, шивачки и т.н. "женски" професии).

Жените са изправени и пред по-големи пречки при включване в пазара на труда, ползването на по-дълъг отпуск по майчинство, трудно балансиране на работата и семейните задължения, забавяне на кариерното развитие поради невъзможността за съчетаването на професионалната реализация и семейните ангажименти.

Навлизането на нови производствени технологии и изискванията за непрекъснато повишаване на професионалната квалификация, съчетаването на професионалната реализация и семейните ангажименти поставя жените пред алтернативен избор - работа или семейството, се посочва още в доклада.

Неравенството в средните заплати не означава непременно различие в заплащането между жените и мъжете, упражняващи една и съща професия и имащи еднакъв професионален опит, се посочва в доклада. В документа се дава пример с неравенството в заплащането в сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа", където жените, работещи на пълно работно време, печелят с 37 на сто по-малко от мъжете; за този сектор е характерна спецификата на наетите - 79,2 на сто са жени, които са наети на по-ниско платена работа, - медицински сестри и социални работници. Обяснение може да се търси в това, че медицинските сестри са част от наетите в сектора.

Социалните работници са част от наетите в този сектор и също така са предимно жени. В икономическата дейност "Медико-социални грижи с настаняване и социална работа без настаняване" средната заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. е около 65 на сто от средната за страната.

Друг пример е сектор "Строителство", където средната месечна заплата за жените е с 10,6 на сто по-висока от тази на мъжете, но в този отрасъл наетите жени са под 15 на сто.

Разлики има и в размера на пенсиите. Средният основен месечен размер на пенсиите за 2018 г. е 321,80 лв., като за мъжете стойността му е 396,72 лв., а за жените - 268,10 лв., или средният основен месечен размер на пенсиите на жените е със 128,62 лв. по-нисък от този на мъжете.

През 2018 г. средният основен размер на изплатената пенсия за осигурителен стаж и възраст е 384,36 лв. (мъже - 453,09 лв., и жени - 342,30 лв.).

Средният осигурителен доход през 2018 г. е в размер на 889,90 лв., като за мъжете размерът му е 932,54 лв., а за жените - 844,70 лв., или разликата е 10,4 на сто в полза на мъжете.

За 2017 г. процентът на жените, живеещи с материални лишения, надвишава с 2,3 процентни пункта този на мъжете и с 1,1 процентни пункта средния за страната. Делът на жените над 65 и повече години, живеещи с материални лишения, е с 11,4 процентни пункта по-висок от този на мъжете в същата възрастова група.


62
Още по темата: мъжежениЕСзаплатиНСИ
Още от Общество
Близките на Иван Томов събират средства, за да приберат тялото му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 3 седмици
Така е - жените хем са по хубави, хем са по приятни за гледане, хем са по меки на пипане. По приятно е да се работи със жени , стига да са млади и неопитни.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В моята фирма шефката ми, която е невероятен мениджър и не е загубила и един човек от отдела си за 4 години, получава много по-малко от мениджъра (мъж) на друг отдел, който почти не се вясва в офиса си, и честно казано, едва ли знае изобщо каква е дейността на фирмата. Понеже се занимавам с набирането на персонал мога да кажа, че мъжете не предлагат нищо повече от жените, освен наглост и нереалистични изисквания.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поредната изопачена статистика в поредната НПО статийка. Другари, в България за една и съща работа, жените и мъжете вземат еднаква заплата. Разликата идва от разликата в професиите!! Вие разбира се го знаете...
57
2
 
6
 
! Отговори
Златкова, психолог преди 4 седмици
Абе вие се шегувате, но жените са превзели всички хубави и високоплатени професии - тотална феминизация. И докато серсемите блъскат тежката работа , жените си живеят хем по дълго , хем по лесно , хем по леко. Вижте статистиката .
56
1
 
7
 
! Отговори
Хъммм преди 4 седмици
Абе ние се шегуваме, но докато жена ти не забременее и не започнат да я гледат като второ качество , не си даваш сметка колко сериозен е проблемът.
55
0
 
4
 
! Отговори
seira преди 4 седмици
ИСТИНАТА Е ЕДНА:

ЗА ДА НИ ИМА Е НЕОБХОДИМО, ДА СЕ ДОСТИГНЕ ТАКОВА НИВО НА ЗАПЛАЩАНЕ ПРИ МЪЖЕТЕ, ЧЕ ВСЕКИ СЪПРУГ - БАЩА, ДА Е В СЪСТОЯНИЕ, ДА ИЗДЪРЖА СЕБЕ СИ, СЪПРУГАТА СИ И ДВЕТЕ СИ ДЕЦА!

ФАКТ!
54
2
 
0
 
! Отговори
DONNAEGIBBS преди 4 седмици
Това е най-добрата работа, която Google плаща сега. Получих основния месец от € 27936 за работа по 3 часа на ден. Започнах четири месеца по-рано и бързо взех вкъщи, от 7645 евро до 9264 евро всяка седмица. Не мога да се доверя на това колко е просто веднъж се опитах.

тук....................>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
С тези пари купуват подаръци и плащат сметки за жените.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много шантава статия в общи линии която казва че няма разлика в заплащането за едно и също работни място и няма никакво значение дали си мъж или жена, но жените като цяло за по ниско платени защото има жени които се навиват да работят работи за по 6 часа на ден, а не се намират мъже които да се навиват да работят 6 часа .И че мъжете предпочитат по високоплатени работи , а жените по удобни .Извинявам се но това винаги е било така.
51
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Жената е само за утроба за раждане на деца .. Тя за друго , за работа не става.. Това са милиони години еволюция.. И сега хоп дай да бъде равна на човека..
50
4
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 седмици
До 50

Мани, ами искат да компенсират процентите с алкохол! Жени, кво да ги праиш
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Почна да става като на оскарите- щом повече бели са спечелили, значи било расизъм. Либерастите прилагат същата малoyмна логика като от детската градина и за заплащането мъже-жени.
48
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами в България повечето програмисти са мъже а там са най-високите заплати.
От там идва тая разлика.
47
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
нормално е мъжът да печели повече, защото поема повечето разходи. като теглиш чертата след като се платят разходите по режийните в семейството ,жената остава с повече пари
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако си мъж и не работиш - не ядеш. Ако си жена и не работиш - го ядеш.
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Или въвеждаме комунизма и всеки получава еднакво, или да се плаща според производителността. Какъвто ще да си, ако цял ден не правиш нищо, не е редно да вземаш колкото друг, който върши и твоята работа.
44
3
 
12
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 седмици
До dk

Шивач или шивачка, учител или учителка - не би трябвало да има разлика в заплащането на една и съща професия и позиция заради пола.
Виж, за типично мъжки длъжности, ако изобщо се наемат жени - може да има разлика. Например товарач, зидарокофражист... очевидно там не може да се очаква от жената да върши 100% от тежката работа наравно с мъжете.
Като говорим за еманципация - на колко се пенсионират и колко живеят мъжете...? Така, че, успокой се ти :)
43
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мъжете имат по- високи разходи, а вече в семейство имат общи ангажименти с жените си... Всяка жена си търси мъж ако може да изкарва повече пари от нея, а после ама що така... Никой не плаща по- малко на жените за същата работа и качество- това е абсурд и никой не би си прецакал добрия служител така.
42
0
 
5
 
! Отговори
МашИниста преди 4 седмици
До КИТАЙ НОМЕР 1

И ако иэхвърлят женските, след 20-сетина години как ще се раждат въобще бе, умен
41
2
 
13
 
! Отговори
статия абсурд преди 4 седмици
сравняват сектори а не отделни професии. Я да кажат къде двама дерматолози, или инжинери или архитекти, юристи и тн на една и съща позиция взимат различно на общия фон от всички работещи тази професия бидейки с еднакъв опит и умения. Какво сравняват Хирург с мед сестра и после пишат в здравеопазването има разлика