Еманципация или не? Мъжете взимат до 27% повече от жените

Дамите по-трудно намират работа заради майчинството, семейството…
62
Еманципация или не? Мъжете взимат до 27% повече от жените
Снимка: Reuters, архив

Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равното възнаграждение за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже. Това е един от изводите в проекта на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2018 г., публикуван за обществено обсъждане.

Още по темата
В документа се анализират различни области на равнопоставеност, като една от тях е заплащането на труда.

В доклада се посочва, че страната за трета поредна година отчита тенденция за намаляване на въпросната разлика.

През 2022 г.: 850 лв. минимална заплата. Възможно ли е?

По данни на Евростат разликата в заплащането на жените и мъжете намалява от 15,4 на сто през 2015 г., на 14,4 на сто - през 2016 г., и достига 13,6 на сто през 2017 г., при средно 16 процента за ЕС през 2017 г.

По информация на НСИ разликата в заплащането по пол за 2017 г. общо за България е 12,7 на сто, където се отчита намаляване на коефициента за 2016 г., който е бил 13,2 на сто.

За целия период - от 2010 до 2017 г., средната брутна месечна работна заплата на мъжете в страната е по-висока от тази на жените в интервала от 24 на сто до 27 на сто.

Най-ниска е разликата в заплащането през 2010 и 2011 г. (24 процента), най-висока - през 2015 г. (26,9 на сто).

За 2017 г. средната брутна месечна заплата на мъжете е 1152 лв. (с 9,3 на сто по-висока спрямо 2016 г.), при жените тя достига 920 лева (с 9,4 на сто ръст спрямо 2016 г.).

Предложение: Внос на строители от трети страни заради дефицита им

В сферата на хуманното здравеопазване и социалната работа е отчетен най-висок процент на разликата в заплащането (28 процента), а най-нисък - в административните и спомагателните дейности (24,3 на сто).
През 2017 г. само в две икономически дейности - строителство и административни и спомагателни дейности, се отчитат по-високи средни заплати на жените от тези на мъжете, съответно с 10,6 и 16,2 на сто.

Най-съществената причина за разликата в заплащането е сегрегацията по пол на пазара на труда. Традиционно равнището на заплащане е по-ниско във феминизираните сектори на сегментирания трудов пазар, се посочва в доклада, цитиран от БТА.

В документа се анализира още, че разликите се коренят в традиции и стереотипи, които влияят в избора на образование, особено за момичетата, които са насочвани към типично женски професии, а те, по неписано правило, са по-ниско платени (учители, продавач-консултанти в текстилната промишленост, шивачки и т.н. "женски" професии).

Жените са изправени и пред по-големи пречки при включване в пазара на труда, ползването на по-дълъг отпуск по майчинство, трудно балансиране на работата и семейните задължения, забавяне на кариерното развитие поради невъзможността за съчетаването на професионалната реализация и семейните ангажименти.

Навлизането на нови производствени технологии и изискванията за непрекъснато повишаване на професионалната квалификация, съчетаването на професионалната реализация и семейните ангажименти поставя жените пред алтернативен избор - работа или семейството, се посочва още в доклада.

Неравенството в средните заплати не означава непременно различие в заплащането между жените и мъжете, упражняващи една и съща професия и имащи еднакъв професионален опит, се посочва в доклада. В документа се дава пример с неравенството в заплащането в сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа", където жените, работещи на пълно работно време, печелят с 37 на сто по-малко от мъжете; за този сектор е характерна спецификата на наетите - 79,2 на сто са жени, които са наети на по-ниско платена работа, - медицински сестри и социални работници. Обяснение може да се търси в това, че медицинските сестри са част от наетите в сектора.

Социалните работници са част от наетите в този сектор и също така са предимно жени. В икономическата дейност "Медико-социални грижи с настаняване и социална работа без настаняване" средната заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. е около 65 на сто от средната за страната.

Друг пример е сектор "Строителство", където средната месечна заплата за жените е с 10,6 на сто по-висока от тази на мъжете, но в този отрасъл наетите жени са под 15 на сто.

Разлики има и в размера на пенсиите. Средният основен месечен размер на пенсиите за 2018 г. е 321,80 лв., като за мъжете стойността му е 396,72 лв., а за жените - 268,10 лв., или средният основен месечен размер на пенсиите на жените е със 128,62 лв. по-нисък от този на мъжете.

През 2018 г. средният основен размер на изплатената пенсия за осигурителен стаж и възраст е 384,36 лв. (мъже - 453,09 лв., и жени - 342,30 лв.).

Средният осигурителен доход през 2018 г. е в размер на 889,90 лв., като за мъжете размерът му е 932,54 лв., а за жените - 844,70 лв., или разликата е 10,4 на сто в полза на мъжете.

За 2017 г. процентът на жените, живеещи с материални лишения, надвишава с 2,3 процентни пункта този на мъжете и с 1,1 процентни пункта средния за страната. Делът на жените над 65 и повече години, живеещи с материални лишения, е с 11,4 процентни пункта по-висок от този на мъжете в същата възрастова група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: мъжежениЕСзаплатиНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
8
 
! Отговори
Горан преди 4 години
До dk: Абе, става въпрос, че поне при работещите в офиси, а и не само, и мъжете и жените взимат по равно за едни и същи длъжности! Това със голямата разлика в заплащането все още може да съществува, но само при определен род дейности, и то не съпоставени като еднакви длъжности! Хич не ми се вярва например един ватман да взима повече от една ватманка, или пък кранист да взима повече от кранистка... Това са наистина врели-некипели!
38
3
 
5
 
! Отговори
dk преди 4 години
успокойте сепо принцип трябва мъжа и жената да се допълват както ги е създал господ,а не да се конкуриратза това ,че жената е майка трябва да работи 6 ч ,за да се погрижи за семейството,а мъжете да организират по сложните дейности в обществотоа заплащането трябва да е висококой казва ,че работата на шивачката или учителката е по лесна,а гледането на децата и накрая неразбирането ,неуважението от мъжете както се вижда и от коментарите
37
4
 
14
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
при капитализма всеки получава колкото му плати работодателя, нема мъже жени, всички са равни пред капиталиста
36
1
 
4
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Тази статистика касаe само случаите, в които картата му не стои в жена му и сметките с любовницата си ги плащат по братски :)
35
2
 
5
 
! Отговори
ВСИЧКИ СА РАВНИ преди 4 години
Но няКОЙ са по- равни от другите ! =============)
34
3
 
12
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Тия изследвания напрактика нямат особено значение, кой колко взима, и защо... И без това, като се ожениш става: Жената каза, и ние решихме... Така, че...
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ролята на жената е да роди и отгледа едни прекрасни деца. Соца и демокрацията се чудят как да унищожат именно това. И докато соца някак налагаше контрол, при демокрацията вижте как е и какво поколение расте.Поколение на наркомани, чалгомани, раждащи на по 12, правещи с*кс под път и над път, умиращи във войни по пътищата или ръгащи с ножове близките си. Хайде, постигнете икономически растеж с такива индивиди? Ще изчезнем като нация, но важното е че жените са РАВНИ. Хахахахах.
32
4
 
4
 
! Отговори
КИТАЙ НОМЕР 1 преди 4 години
Китай е най-силната икономика и държава в света. Там ако не се роди момче го изхвърлят!
31
4
 
12
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Според мен в България мъжете и жените вземат еднакво за един и същи труд, не знам кой ги изготвя тези доклади и колко пари взема за таз безценна информация, която ни дава..
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като приключите с бeлите жени ви чакат такива като Кадеша Бишоп и те ще се погрижат добре за вас. Питайте Сердж Форниер...
29
6
 
14
 
! Отговори
Мачо 7.5 заплата преди 4 години
Мястото на жените е в кухнята, да готвят, да перат, да мият, а вечер на шпагат да посрещат натопорчените си мъже и да удовлетворяват нагона им!
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените са по слаби и по бавни. Заслужено вземат по-малко. Да не говорим как се разпищолиха ..една не остана с брак. Всички надути самотни майки. Мястото им е в дома.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виетнам изпраща 50 000 работници в България! ЧЕСТИТО дРУГАРИ.
26
4
 
18
 
! Отговори
Не е така преди 4 години
Където и да съм работил, жените са взимали същите заплати, като мен.
25
0
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Напротив, говори се за СРЕДНО ЗАПЛАЩАНЕ И СРЕДНА ПЕНСИЯ! Чети по-внимателно! Даже е обяснено на какво се дължи разликата!
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално. Мъжете работят повече, жените гледат деца. Каква еманципация, стига вече неолиберален булшит
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е па отде ги изкарват тез 73% между спалнята и кухнята?
22
0
 
13
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Скъпи журналисти и най-вече Камелия Цветанова нещото, на което трябва обърнете огромно внимание е фактът, че не е нормално в София да се взимат в пъти по-високи заплати за един и същи труд от други части на България. Ето това е истинския проблем !
21
1
 
19
 
! Отговори
Счети преди 4 години
При квалифицираните кадри ако има разлика, то тя определено е несъществена. Когато говорим за неквалифициран труд разлика може да се търси само при някой много специфични професии. Например колко мъже работят като шивачки ? Колко жени работят като миньори, пожарникари или автомеханици ? Всички тези професии правят въпросната разлика, а не някаква липса на еманципация ! През целия ми опит съм имал и продължавам да имам ръководители жени. За каква липса на еманципация говорите ?
20
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен4Приятел, сега ако кажеш, че жените след като и тъй и тъй няма да работят да нямат право и на образование и направо сме готови за Средновековието.