Белият ескадрон: Как Втори ломски конен полк плени руско бойно знаме

В "Операция: История" - за битката при Кара-Мурад в Добруджа
Обновена: 22 май 2019 09:21 | 22 май 2019 07:08, Анисия Иванова
259

В българската военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини.

Първо, е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ, заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма. И трето, като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

По време на Първата световна война много хора са смятали, дори командири и офицери, че българите трудно ще се бият срещу руснаци, защото са наши освободители.

Но в Южна Добруджа генерал Иван Колев произнася една знаменита фраза, че той е признателен на руснаците, че са ни освободили, но какво търсят казашките полкове в нашата Добруджа и че ще бием всеки, който пречи на обединението на отечеството, разказа Йорданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
9
 
9
 
! Отговори
Найстина ли преди 4 години
До Анонимен"а най доброто което може да се случу на руснаците е 500 години Германска окупация да се научат на работа и цивилизация"а на джендърство и толерастия няма ли да ги научите Руснаците я, кви прекрасни хомосексуалистки и джендърски а че и толерастки ценности се развиха напоследък в Германия - истинска западна цивилизация
202
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Трети път? Че от какво ни спасиха руснаците втория път, че не се сещам?
201
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали знаете кой започва Първата световна война? Просия обявява всеобща мобилизация и нахлува тържествено в Германия с официалното намерение да приключи завинаги със славянския враг. След 2 месеца руският главнокомандващ ген. Самсонов се самоубива от отчаяние.
200
10
 
16
 
! Отговори
Тролове Еврейски преди 4 години
като толкова ви се воюва с Русия - вървете да ви изколят, никой не ви спираВдигнете "бежанците", джендрите, еколозите, веганите, хомосексуалистите и толерастите от западна европа и вървете да громите Русия - аз само ще се радвам !ако обаче си мислите че ние Българите ще се бием с Русия - много се лъжете гадове еврейски - ние не искаме да бъдем изколени за да подобрим печалбите на еврейските банки и корпорации а колкото до Българската военна история .... има много малко поводи за гордост
199
8
 
16
 
! Отговори
Блядовете ни нападат преди 4 години
На два фронта по време на Първата Световнавойна - в Македония и в Добруджа. И на двата фронта са бити, ебани и окървавени от хеаброте български войници!Поклон!
198
3
 
13
 
! Отговори
До то еврейската преди 4 години
"пропаганда скоро и от Гешев герой ще направят ...."Защо да е "еврейска пропагандата"? Болшевиките, не германците са били евреи! Не само горния ешалон, чак до долу всичките. Ленин, Троцки, Зиновиев.. все от еврейско потекло. До Сталин не е имало един чист руснак в редиците на партията! Не казвам че, всички евреи са комунисти, НЕ. Но факт е че почти всички болшевики в началото са били евреи. Така че, стига с това "еврейство" когато плювате предкомунистическа България!
197
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПСВ е криптонит за русофилите
196
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги ми е било много интересно, как ние българите печелим всички битки, а губим всички войни....Всяка история набляга на собствените си победи. Ако искаш да разбереш битките които си изгубил, чети за победите на враговете ти.
195
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги ми е било много интересно, как ние българите печелим всички битки, а губим всички войни....Значи, че едно от двете не е съвсем вярно....
194
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги ми е било много интересно, как ние българите печелим всички битки, а губим всички войни...
193
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Класика пак ще се налага да се говори с екзалтирани тълпи тоест с футболни ултраси но тия и с политически убеждения.А от такива освен псувни и заплахи друго не може да се чуе това са им аргументите за пристотиите.Хич не ме интересува имало ли е война с Русия или не и дали те са ни нападали или ние тях.Само ми е интересно дали големите български путриоти с руски и американски душевни граници няма да са и национали предатели колабиратори на руската и американската армия, ако дойдат неканени тук.
192
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При положение, че по време на единствената война, която водим с Турция в съвременната ни история турците или бягат или техните сили са пленявани. .Явно учиш някаква паралелна история само за българска употреба. След като Одрин отбраняван от 45000 старци, жени и деца пада след 6 месечната обсада от сръбски(65000) и български(115000) редовни армии османските войски идват и разпердушинват покорителите на Одрин само за седмица. А България никога не е воювала с Турция.
191
7
 
14
 
! Отговори
даа преди 4 години
Още много исторически истини ще излязат наяве, но ще трябва да си отидат още две поколения р.усофилистици.
190
9
 
9
 
! Отговори
Троле еврейски преди 4 години
До Анонимен"НИКОГА НЕ Е ОБЯВЯВАНА ВОЙНА НА РУСИЯ"в началото на 1942 (не помня дата точно) един гаден евреин на който няма да кажа нарочно името, бе знанието на Борис 3-ти обявява воина на САЩ и Англия и по такъв начин след като Русия се присъединява към САП и Англия и на Русияв началото на Август 1.2 милионна армия на Генерал Толбухин (не се бъркай с Турската воина) излиза на Дунав, чакат повече от месец по молба на Г.Димитров, докато свалят от власт евреите на Борис 3-ти, за да се избегне
189
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До и Това е вярноНИКОГА НЕ Е ОБЯВЯВАНА ВОЙНА НА РУСИЯ
188
6
 
4
 
! Отговори
ХЕРой преди 4 години
"другото е донесeно в наша част от руски дезертьори" смятам че руснаците не иска да воюва срещу българите. "една славна и зловеща битка" има грешка "ПОЗОРНА и зловеща битка"
187
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧърчиллТи гордееш ли се, че не си знаеш историята. Обяснено е надълго и широко. Аз бих попитал, какво са правили руски войски в Добруджа. Защо се е наложило, българският град Добрич да бъде завзет след разгром на руски войски?
186
9
 
8
 
! Отговори
отговарям ти преди 4 години
До Чърчиллзащото България ВИХАГИ се е управлявала от продажни и крадливи еврей като тези на Соломон Паси, на които не им е пукало нито за България нито за Българския народето за това сме на това дередже !!!
185
2
 
9
 
! Отговори
И понеже преди 4 години
руснаците са голяма работа, огромната Русия подписава Брест-Литовския договор като победена страна. А България като победител. Като след това Русия изпада в тотален хаос за 5 години.Явно България се оказва по-корава, защото издържа повече от великата Русия. Всъщност през ПСВ и БЪлгария и Русия губят. Но ние сме бедна малка държава, а Русия, ехеее
184
13
 
7
 
! Отговори
Чърчилл преди 4 години
Българите са невероятни герои !!! Българското военно чудо!!! Искам да попитам,защо героите са срещу руснаци? не срещу турци, например? Защо "просрали" са Велика България? Защо сега са най -долни тварите във ес, острова и сащ??? Гордеете са ,смешници...