Белият ескадрон: Как Втори ломски конен полк плени руско бойно знаме

В "Операция: История" - за битката при Кара-Мурад в Добруджа
Обновена: 22 май 2019 09:21 | 22 май 2019 07:08, Анисия Иванова
259

13729 гледания   |  Още видео
В българската военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини.

Първо, е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ, заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма. И трето, като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

По време на Първата световна война много хора са смятали, дори командири и офицери, че българите трудно ще се бият срещу руснаци, защото са наши освободители.

Но в Южна Добруджа генерал Иван Колев произнася една знаменита фраза, че той е признателен на руснаците, че са ни освободили, но какво търсят казашките полкове в нашата Добруджа и че ще бием всеки, който пречи на обединението на отечеството, разказа Йорданов.

 


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
3
 
4
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 1 месец
До До Ояеснявам

Влахия е била Българска !!!
за кво си мислиш че т.н. "хъшове" са бягали именно във Влахия - да не мислиш че там на Румънски са общували с местните

1916 Антантата обещава на Румъния ЦЯЛАТА Добруджа - така и става след горкото поражение земите до Варна стават Румънски
Връща ни ги обратно "лошата" Русия !!!
180
2
 
2
 
! Отговори
До Ояеснявам преди 1 месец
ОАЕснявай се колкото искаш, но не обясни как аджеба Румъния, влиза въ войната за добруджа, която към този момент е нейна.
Другата смешка,. Как влахия била дадена на Румъния. Ами, че Влахия е била Румъния. Княжество Влашко, което се превръща в кралство Румъния, което участва във войната 1877/1878 на страната на Русия И Северна Добруджа й е дадено със САНСАТЕФАНСКИЯ МИРЕН ДОГОВОР. Там европейци не е имало. Защо й е даден съм написал по-долу. С този договор са дадени Ниш И Пирот на сърбите ЧЕТИ БЕ
179
4
 
1
 
! Отговори
тя евреиската преди 1 месец
До До Еврейски Троле

история много неща отрича - не само това че Костанца се е казвала Кюстендил ....

а Българите са били не само до Костанца - питай Равина си от де са се взели т.н. Банатски Българи, питай го от де са се взели Българите около Дон и в Молдавия ....

глупостите писани от Йезуита наречен Пайсий са доказани лъжи, те за това така крият оригинала на т.н. му "история"
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В началото на 1918 г. силите на Антантата на Солунския фронт достигат 24 дивизии — 6 френски (90 000 души), 6 сръбски, 7 британски (100 000 души) , 3 гръцки и 1 италианска (двете руски бригади са демобилизирани). Решителна поврат е постигнат в резултат на настъплението на силите на Антантата от 15 септември 1918 г. До края на тази операция българските войски и 11-та германска армия са разгромени и на 29 септември България капитулира. Съюзническите войски получават възможност за нанасяне на флангов удар по централните сили, което е началото на разгрома на австро-германската коалиция.
177
2
 
2
 
! Отговори
До Еврейски Троле преди 1 месец
Хората, които се интересуват от история не си губят времето с Пасков. Но човек, който използва за източник, че Констанца била Кюстендил няко на пристанището(най-вероятно измислене история, като оная как си мерил с дозиметъра), който твърди, че през ПСВ румънски войски стигат до София, при положение, че е обратното НЯМА НИЩО ОБЩО С ИСТОРИЯТА.
ЧЕТИ, ама не Пасков и не в нета. Чети КНИГИ.
176
3
 
3
 
! Отговори
Ояеснявам преди 1 месец
До До Еврейски Троле

т.н. Берлински конгрес разпокъсва България - от една България правят 3
Земите до Костанца (казвал се е Къстендил по онова време, Кюстенджа му викат Турците) са били населени основно с Българи ! С българи са били населени и земите известни като Влахия.
Та западните ти приятели на този Берлинки конгрес дават Влахия и земите до Костанца на Румънцитеъ
това е истината - запада винаги е вил смъртен ВРАГ на България !!!
175
0
 
2
 
! Отговори
До Еврейски Троле преди 1 месец
Първо ми кажи, още ли потдържаш тезата, че Румъния влязла във войната, за да вземе Добруджа. Която към този момент е била....РУМЪНСКА.
Много ще е интересно да го обясниш
174
6
 
2
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 1 месец
До До 172

тези глупости сигурно Равина ти ги е наприказвал когато те е инструктирал какво да торлявиш тук
или си ги чул от "историка" ветеринар Пламен Пасков - единствено от него съм ги слушал тези глупости как Русия била против съединението и как Русия насъскала Сърбия и Румъния да ни нападнат

а истината е очевидна - България е в ръцете на пруските евреи -Кобурготски, на които не им е пукало за България и Българския народ !!!
173
3
 
8
 
! Отговори
До 172 преди 1 месец
Русия беше против съединението. Руските офицери бяха отзовани 1885 по време на Сръбскобългарската война. И в двата случая защото на императора не му харесваше, че Батенберг не го слуша. През 1913 Русия застава на страната на Сърбия при дележа на Македония. Русия позволява Румъния да ни удари в тил по време на междусъюзническата. Въпреки че е обещала да сдържа Румъния. Позволява на Турция да си върне одринска тракия и изколи хиляди българи. Руски кораби разрушиха Балчик през ПСВ.
172
1
 
5
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 1 месец
не Русия а САЩ варварски бомбардираха София и убиха 4800 цивилни - повечето жени и деца
По това време в София НЕМАШЕ НИТО ЕДИН НЕМСКИ ВОЙНИК !!!!
171
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 155 *** *** Твърдиш, че "Рассия е вековен враг на Българите!" Няма нищо вярно в това. И хиляда лъжи не правят една истина. Русия ни помогна да се освободим през 1878 г., а също ни помогна през 1947 г. да не бъдат отхапани от територията на България Родопите и Пирин в полза на Гърция и Югославия.
Съгласно Парижкия мирен договор (10 февр. 1947г. ) България запазва границите си отпреди влизането във войната (1 март 1941г.), като за нея остава да важи Крайовската спогодба (1940г.), с която Румъния ни връща Южна Добруджа.
170
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пенко

ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 1944ГОД. РУСКИТЕ ВОЙСКИ МОЖЕХА ДА СЪБЕРАТ ВСИЧКИ АРМЕЙСКИ БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА -ПЛЮС ПЛЕНЕНИТЕ ОТ АРМИЯТА НИ ВЪВ ВОЙНИТЕ
----------------

Възможно е и да са могли.
Но щеше да им струва още 5-6 стотин хиляди живота и още половин година война.
А за половин година Гитлер щеше доста да напредне с атомната бомба.

Затова не са смеели много да си показват рогцата и са го играли добрия брат, докато сме им свършили малко черна работа.
169
2
 
4
 
! Отговори
И понеже тази новина преди 1 месец
много се харесва на Сороските пропагандни тролове ще я повторя:

Преди 2 дни новия президент на Украйна - Селенски, нареди на Главния Прокурор на Украйна да започне дело срещу големия приятел на запада - Порошенко, обвинението е Държавна Измама
така че новия ви световен ред и от Украйна го изметоха вече !
168
5
 
4
 
! Отговори
Фалш преди 1 месец
Белия ескадрон изобщо не е бял, а черен. Защото са избили много българи по време на септемврийското въстание през 1923г.
167
5
 
5
 
! Отговори
И да завърша преди 1 месец
тролове еврейски

като ви се воюва с Русия, вдигаите "бежанците", толерастите, джендрите, еколозите, веганите и хомосексуалистите от западна европа и ходете да ви изколят в Руските степи

ние нямаме намерение да воюваме за да подобрим печалбите на юдо-масонките монополи и банки !!!
166
3
 
4
 
! Отговори
До Нагли еврейски лъ преди 1 месец
Спри се, моля те. Стига си се излагал с твоите фиксации. Както написах в изтрития коментар, вземи научи какво е факт и аргумент пък тогава вземи спори. Повтарянето на еврейски не е нито едно от двете, както и размахването на лозунги.
А, да вземи все пак прочети и някоя книга за разнообразие
165
3
 
4
 
! Отговори
Евреиските преди 1 месец
пропагандни тролове бдят ....
очевидно това жалко пропагандно пасквилче е основната задача днес

фактите еврей безродни са : клана на пруските еврей - Кобургостки докарва на България 2 национални катастрофи, разруха и мизерия

плана на западните гадове да насъскат източна европа срещу Русия сущо се провалиха

скоро и гнусния ротшилдски кибук наречен ЕС ще се катурне също

товае положението твари юдо-масонски бездарни
164
4
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 157 преди 1 месец
Какви глупости пишеш. Побратимявания и простотии от комунистическите учебници. Всъщност, точно това е очаквало руското командване. Само че тогава българите са били родолюбци и са били руснаците не само при Кара-Мурад. ген. Колев има много хубаво възвание към войниците си, точно що се отнася до русите. Като сам казва, че е благодарен, но трябва да се бият за България.И го правият биейки и румънци, и руси. Вкл прочутите казаци
А същите тив побратимени руси обстрелват Варна и разрушават Балчик
163
3
 
7
 
! Отговори
Поредната лъжа преди 1 месец
Ръмъния влиза във войната за Трансилвания.Северна Добруджа й е дадена 1878 г, като компенсация за това, че Русия взима част от Молдавия. Пък Южна Добруджа става румънска през 1913 след междусъюзническата. И към момента, в който Румъния влиза във войната, България е още неутрална.
Чудя се верно ли си толкова НЕостър или наистина си психично болен. Че грам не знаеш от историята е видимо, но защо държиш толкова гръмогласно да се излагаш?
162
6
 
4
 
! Отговори
А сега истината: преди 1 месец
1916 след години пазарлъци Румъния влиза във войната след като Антантата и обещава да и дадат Добруджа и Трансилвания.

пруския евреин от клана Кобурготски - Фердинанд, след като западните му господари му щракват с пръсти (да ви напонмя поведението не режима на Тиквоча ?) ни хвърля във войната

резултатите днес ги знаем много добре - Добруджа чак то Варна става Румънска а Ръмънската Армия стига на 60 км от София
За България остава само горчивината на 2-рата национална катастрофа и срама от пора