Белият ескадрон: Как Втори ломски конен полк плени руско бойно знаме

В "Операция: История" - за битката при Кара-Мурад в Добруджа
Обновена: 22 май 2019 09:21 | 22 май 2019 07:08, Анисия Иванова
259

В българската военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини.

Първо, е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ, заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма. И трето, като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

По време на Първата световна война много хора са смятали, дори командири и офицери, че българите трудно ще се бият срещу руснаци, защото са наши освободители.

Но в Южна Добруджа генерал Иван Колев произнася една знаменита фраза, че той е признателен на руснаците, че са ни освободили, но какво търсят казашките полкове в нашата Добруджа и че ще бием всеки, който пречи на обединението на отечеството, разказа Йорданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
2
 
3
 
! Отговори
До Еврейски Троле преди 4 години
Хората, които се интересуват от история не си губят времето с Пасков. Но човек, който използва за източник, че Констанца била Кюстендил няко на пристанището(най-вероятно измислене история, като оная как си мерил с дозиметъра), който твърди, че през ПСВ румънски войски стигат до София, при положение, че е обратното НЯМА НИЩО ОБЩО С ИСТОРИЯТА.ЧЕТИ, ама не Пасков и не в нета. Чети КНИГИ.
162
3
 
4
 
! Отговори
Ояеснявам преди 4 години
До До Еврейски Тролет.н. Берлински конгрес разпокъсва България - от една България правят 3Земите до Костанца (казвал се е Къстендил по онова време, Кюстенджа му викат Турците) са били населени основно с Българи ! С българи са били населени и земите известни като Влахия.Та западните ти приятели на този Берлинки конгрес дават Влахия и земите до Костанца на Румънцитеътова е истината - запада винаги е вил смъртен ВРАГ на България !!!
161
0
 
3
 
! Отговори
До Еврейски Троле преди 4 години
Първо ми кажи, още ли потдържаш тезата, че Румъния влязла във войната, за да вземе Добруджа. Която към този момент е била....РУМЪНСКА. Много ще е интересно да го обясниш
160
6
 
3
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 4 години
До До 172тези глупости сигурно Равина ти ги е наприказвал когато те е инструктирал какво да торлявиш тук или си ги чул от "историка" ветеринар Пламен Пасков - единствено от него съм ги слушал тези глупости как Русия била против съединението и как Русия насъскала Сърбия и Румъния да ни нападната истината е очевидна - България е в ръцете на пруските евреи -Кобурготски, на които не им е пукало за България и Българския народ !!!
159
3
 
9
 
! Отговори
До 172 преди 4 години
Русия беше против съединението. Руските офицери бяха отзовани 1885 по време на Сръбскобългарската война. И в двата случая защото на императора не му харесваше, че Батенберг не го слуша. През 1913 Русия застава на страната на Сърбия при дележа на Македония. Русия позволява Румъния да ни удари в тил по време на междусъюзническата. Въпреки че е обещала да сдържа Румъния. Позволява на Турция да си върне одринска тракия и изколи хиляди българи. Руски кораби разрушиха Балчик през ПСВ.
158
1
 
6
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 4 години
не Русия а САЩ варварски бомбардираха София и убиха 4800 цивилни - повечето жени и деца По това време в София НЕМАШЕ НИТО ЕДИН НЕМСКИ ВОЙНИК !!!!
157
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 155 *** *** Твърдиш, че "Рассия е вековен враг на Българите!" Няма нищо вярно в това. И хиляда лъжи не правят една истина. Русия ни помогна да се освободим през 1878 г., а също ни помогна през 1947 г. да не бъдат отхапани от територията на България Родопите и Пирин в полза на Гърция и Югославия. Съгласно Парижкия мирен договор (10 февр. 1947г. ) България запазва границите си отпреди влизането във войната (1 март 1941г.), като за нея остава да важи Крайовската спогодба (1940г.), с която Румъния ни връща Южна Добруджа.
156
2
 
5
 
! Отговори
И понеже тази новина преди 4 години
много се харесва на Сороските пропагандни *** ще я повторя:Преди 2 дни новия президент на Украйна - Селенски, нареди на Главния Прокурор на Украйна да започне дело срещу големия приятел на запада - Порошенко, обвинението е Държавна Измаматака че новия ви световен ред и от Украйна го изметоха вече !
155
5
 
5
 
! Отговори
Фалш преди 4 години
Белия ескадрон изобщо не е бял, а черен. Защото са избили много българи по време на септемврийското въстание през 1923г.
154
5
 
6
 
! Отговори
И да завърша преди 4 години
*** еврейски като ви се воюва с Русия, вдигаите "бежанците", толерастите, джендрите, еколозите, веганите и хомосексуалистите от западна европа и ходете да ви изколят в Руските степиние нямаме намерение да воюваме за да подобрим печалбите на юдо-масонките монополи и банки !!!
153
3
 
5
 
! Отговори
До Нагли еврейски лъ преди 4 години
Спри се, моля те. Стига си се излагал с твоите фиксации. Както написах в изтрития коментар, вземи научи какво е факт и аргумент пък тогава вземи спори. Повтарянето на еврейски не е нито едно от двете, както и размахването на лозунги.А, да вземи все пак прочети и някоя книга за разнообразие
152
3
 
5
 
! Отговори
Евреиските преди 4 години
пропагандни *** бдят ....очевидно това жалко пропагандно пасквилче е основната задача днес фактите еврей безродни са : клана на пруските еврей - Кобургостки докарва на България 2 национални катастрофи, разруха и мизерияплана на западните гадове да насъскат източна европа срещу Русия сущо се провалихаскоро и гнусния ротшилдски кибук наречен ЕС ще се катурне също товае положението твари юдо-масонски бездарни
151
4
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 157 преди 4 години
Какви глупости пишеш. Побратимявания и простотии от комунистическите учебници. Всъщност, точно това е очаквало руското командване. Само че тогава българите са били родолюбци и са били руснаците не само при Кара-Мурад. ген. Колев има много хубаво възвание към войниците си, точно що се отнася до русите. Като сам казва, че е благодарен, но трябва да се бият за България.И го правият биейки и румънци, и руси. Вкл прочутите казациА същите тив побратимени руси обстрелват Варна и разрушават Балчик
150
3
 
8
 
! Отговори
Поредната лъжа преди 4 години
Ръмъния влиза във войната за Трансилвания.Северна Добруджа й е дадена 1878 г, като компенсация за това, че Русия взима част от Молдавия. Пък Южна Добруджа става румънска през 1913 след междусъюзническата. И към момента, в който Румъния влиза във войната, България е още неутрална.Чудя се верно ли си толкова НЕостър или наистина си психично болен. Че грам не знаеш от историята е видимо, но защо държиш толкова гръмогласно да се излагаш?
149
6
 
5
 
! Отговори
А сега истината: преди 4 години
1916 след години пазарлъци Румъния влиза във войната след като Антантата и обещава да и дадат Добруджа и Трансилвания.пруския евреин от клана Кобурготски - Фердинанд, след като западните му господари му щракват с пръсти (да ви напонмя поведението не режима на *** ?) ни хвърля във войната резултатите днес ги знаем много добре - Добруджа чак то Варна става Румънска а Ръмънската Армия стига на 60 км от СофияЗа България остава само горчивината на 2-рата национална катастрофа и срама от пора
148
5
 
5
 
! Отговори
до 160 преди 4 години
Слез от зиданата печка.... и кeф ти Сибир...кeф ти Северна Корея .... кеф ти Куба...или Венецуела....все "райски кътчета" ... дреме му на запада за вас русофилите... трябва да ви го нанасят в паспортите, че да не мърсите света
147
5
 
7
 
! Отговори
Нагли еврейски лъжи преди 4 години
До Анонимен"Всъщност, благодарение на Фердинанд и Борис, война на наша територия НЕ Е ИМАЛО, докато комшиите са били стъпкани на харман."клана на пруските евреи - Кобурготски ни докарват 2 национални катастрофи !!!и тогава и сега запада ни използва като роби и пушечно месо !Запада ВИНАГИ е бил и ще бъде жаклет враг на България !погледнете сега България - страпна мизерия и разруша след 30 години слугинаж на западните гадове !!!
146
5
 
7
 
! Отговори
до 157 преди 4 години
Вие русофилите ... и майките си бихте продали ако СеСиСЕРЕ поиска.Добре са го написали в статията - *** променяте историята - сакън да не засегнете пияните блядoвe.Не знам кое е по-срамно от такива като вас!Не мога да се сетя!
145
3
 
5
 
! Отговори
Не се Връзвай преди 4 години
До Анонименна лъжите на еврейските *** - не е ли ясно че тази пошла лъжа има за цел да покаже как Българите са били врагове на Русия и следователно и сега да не се противим когато евреите ни пратят срещу братята славяни за да ни изколят
144
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИМА САМО -265 ОРЕНБУРГСКИ ПЕХОТЕН ПОЛК ! НИКАКВА ДРУЖИНА ,С ТОЗИ НОМЕР НЯМА !.. ....ПЛЕНЕНО Е ЗНАМЕТО НА 2 ДОБРОВОЛЧЕСКА ДРУЖИНА ОТ СЪЩИЯТ ПОЛК . ЧИСЛЕНОСТ НА ЕДНА ДРУЖИНА Е 200-220 ДО 25О ДОБРОВОЛЦИ .Тогава е имало побратимяване на руси и българи ,прекратяване на огъня и братоубииството .И когато казаците се подготвяли да посрещат българите за побратимяване ,са били нападнати от български конници . ТОВА Е! И не са убити 400 .. а около 50-60 пешаци . Докато русите се окопитят и отвърнат.