След Своге: Каква е цената на човешкия живот?

Не е извършван обществен превоз, смята застраховател
22 май 2019 10:00, Анисия Иванова
74

По 10 лв. обезщетение на загинал в катастрофата край Своге са получили трима от наследниците на жертвите. Те са по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, за която първоначално застрахователят е отказвал да плати.

След жалба до Комисията за финансов надзор обаче дружеството е решило да изплати минималната сума с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон.

Почернените семейства написаха и отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и директора на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов. Те се заканиха, че следващата стъпка е да водят дела срещу застрахователите.

От компанията твърдят, че за тях това не е пътуване, за което има издадени редовни документи, а по-скоро тип споделено пътуване.

"Повечето компании в България са с чуждестранни капитали и нямат интерес да инвестират в пътната безопасност на страната, защото това е дългосрочна инвестиция", коментира в "България сутрин" Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Според нея Комисията за финансов надзор трябва да вземе отношение по случая. "Много се надявам тази катастрофа да покаже на цялото общество, че по този начин не можем да продължаваме. Трябва да полагаме усилия по отношение на пътната безопасност и да инвестираме в нея", категорична бе Диана Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че същото се отнася и за застрахователите и те трябва много активно да се включат, но не като отделни дружества, а посредством Асоциацията на българските застрахователи.

Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", обясни пред БНТ, че компанията е отказала да изплати застраховките, защото не е извършван обществен превоз от фирмата превозвач.

"Това, което ни беше представено, е недостатъчно за обществен превоз - няма пътен лист, няма договор, няма фактура. Смятаме за недостатъчно доказано, че това пътуване е с обществен характер", каза Проданов.

Проданов е категоричен, че твърдението за липса на финансов ресурс от дружеството, е смехотворно и за последните 10 години компанията е платила сума в размер на милиард за обезщетения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се вдигат застраховките. Така ще стигнат да се платят по 10 лева за всички пътуващи.
40
2
 
33
 
! Отговори
Зайо преди 4 години
Кой е собственик или съсобственик на Булинс или на всички им е удобно да подминават този въпрос?!
39
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", обясни пред БНТ, че компанията е отказала да изплати застраховките, защото не е извършван обществен превоз от фирмата превозвач."Този е за бесило. Качваш го на стола, опъваш му въжето и бой със сопи.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При дадени 30 лева за 20 загинали- лев и 50.
37
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом дават тия 10 лв, значи че транспортната фирма е ИМАЛА застраховка при Бул Инс. Това е най-важното. Невероятна трагедия с толкова много загинали в катастрофата хора, а Бул Инс искат пътен лист за да изплатят застраховките. Не би трябвало да постъпват така, според мен.
36
7
 
16
 
! Отговори
Адвокат преди 4 години
До Анонимен: И за да бъде 1 млн. евро минималното обезщетение, колко ще бъде застрахователната премия ? И кой превозвач ще я плати? Не може да се обсъжда случая с катастрофата край Своге, без да се знаят фактите. За условията на договора на превозвача със застрахователя и за документите за превоза говоря. Има съд. Обезщетението, ако е дължимо, се присъжда с лихвите от настъпването на ПТП-то. Бойка Борисов и Мая Манолова нямат власт да задължат застрахователя да плати обезщетението
35
1
 
31
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Стига сте негодували!!! По българското законодателство,пострадалите трябва да заплатят крупна сума на застрахователя.ТОВА Е БЪЛГАРИЯ БЕ ХОРА БЪЛГАРИЯ!!!
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гласът ми струва 13,23 лева на година, а животът ми колкото 1.5 кг месо! Ще гласувам, но няма да е за тези и няма да плащам застраховки!
33
1
 
24
 
! Отговори
И ДА ДАДАТ.... преди 4 години
Не случайно след всяка застраховка има 10-тина листа с изключително дребен шрифт които могат да бъдат ПРАВИЛНО разтълкувани от екип корифей в застрахователното право и само те могат да се произнесат да се застраховате ли в това дружество или да идете в друго което работи на същия принцип ! Та и да дадат ще е прецедент по предизборната воля на Премиера...
32
2
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Цената на човешкия живот зависи от борсовите индекси, но не надхвърля 29 сребърника.Ваш: Юда Искариотски
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз не сьм чувал рекетюти да дават пари, тьй че няна нищо чудно.
30
1
 
32
 
! Отговори
Гост преди 4 години
А, може ли пак да повишат цените на Гражданска отговорност с мотива, че ще обезщетяват ДО 100 милиона. Щото последния път така обясняваха от застрахователните компании и сега наистина плащат в тези рамки - 10лв!
29
26
 
4
 
! Отговори
Чепенец преди 4 години
Даже много са им дали. Подяждат държавата пенсионерите и като се засунуха в дерето като за последно и от там пари търсят да влачат.
28
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами изводът е - Не се застраховайте в БУЛ ИНС
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен". Въпросът е защо ЗАКОНЪТ позволява подобни неморални действия. Защо обезщетението при смърт на невиновен участник в ПТП, задължително не започва примерно от 1млн. Евро, които се изплащат на роднините в кратък срок."Законът позволява какво? Ако транспортната фирма си беше свърила работта, нямаше да го има този проблем.А това с 1 млн евро звуичи забавно, ама ще трябва, да ни е по 20 000 лева застраховката на човек ...
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 24И аз "незнам" защо коментираш закона, след като не си го чел - там си е записано 50000 лв. Проблемът е, че застрахователят обжалва и ще си обжалва докрай пред съда, който след някоя и друга година пак ще постанови същото, стига някой друг "незнащ" да не реши да пренапише закона.
25
3
 
29
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
В Тикволандия цената на човешкия живот е 10 лева.
24
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Транспортната фирма, не си е свършила задълженията. Бул Инс изплати абсол'тно минималното обезщетение, защото дадена комисия, в опит, да избегне скандали точно преди ЕП вота, си помисли, че ще мине номера така.Транспортната фирма, реално не покрила условията, при които се изплаща застраховка. Въпросната компания, трябва да бъде съдена от всички, включително жертвите, роднините, както общината и застрахователя. Отнемете им всичко, раздайте го на х ората и следващите, ще знаят по-добре!
23
0
 
16
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
застрахователите си имат едни формулировки чрез които те винаги са печалившите от ситуацията за наша сметка.разчитат на нашата небрежност и неграмотност да четем задълбочено под какво се подписваме при сключването на договорите а и ние нали сме си свикнали да караме отгоре отгоре през пръсти никога не мислим ако изпаднем в подобна ситуация какво да направимтук изобщо парите не опират до цена на човешки живот а до механизъм по който те премятат застрахователите масово
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам защо недоволствате срещу този застраховател, като всеки друг на негово място ще направи същото. Въпросът е защо ЗАКОНЪТ позволява подобни неморални действия. Защо обезщетението при смърт на невиновен участник в ПТП, задължително не започва примерно от 1млн. Евро, които се изплащат на роднините в кратък срок. Да има дела само ако близките претендират за повече. Толкова ли е трудно да се запише това в закона? Едно изречение е.