След Своге: Каква е цената на човешкия живот?

Не е извършван обществен превоз, смята застраховател
22 май 2019 10:00, Анисия Иванова
74

По 10 лв. обезщетение на загинал в катастрофата край Своге са получили трима от наследниците на жертвите. Те са по застраховка "Злополука" за пътниците на седящите места, за която първоначално застрахователят е отказвал да плати.

След жалба до Комисията за финансов надзор обаче дружеството е решило да изплати минималната сума с аргумента, че преди курса фирмата превозвач не е уведомила агенция "Автомобилна администрация", както е по закон.

Почернените семейства написаха и отворено писмо до премиера Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и директора на Комисията по финансов надзор Бойко Атанасов. Те се заканиха, че следващата стъпка е да водят дела срещу застрахователите.

От компанията твърдят, че за тях това не е пътуване, за което има издадени редовни документи, а по-скоро тип споделено пътуване.

"Повечето компании в България са с чуждестранни капитали и нямат интерес да инвестират в пътната безопасност на страната, защото това е дългосрочна инвестиция", коментира в "България сутрин" Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Според нея Комисията за финансов надзор трябва да вземе отношение по случая. "Много се надявам тази катастрофа да покаже на цялото общество, че по този начин не можем да продължаваме. Трябва да полагаме усилия по отношение на пътната безопасност и да инвестираме в нея", категорична бе Диана Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че същото се отнася и за застрахователите и те трябва много активно да се включат, но не като отделни дружества, а посредством Асоциацията на българските застрахователи.

Стоян Проданов, изпълнителен директор на ЗД "Бул Инс", обясни пред БНТ, че компанията е отказала да изплати застраховките, защото не е извършван обществен превоз от фирмата превозвач.

"Това, което ни беше представено, е недостатъчно за обществен превоз - няма пътен лист, няма договор, няма фактура. Смятаме за недостатъчно доказано, че това пътуване е с обществен характер", каза Проданов.

Проданов е категоричен, че твърдението за липса на финансов ресурс от дружеството, е смехотворно и за последните 10 години компанията е платила сума в размер на милиард за обезщетения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В преходната статия по случя някой много точно каза 20*50000 = 1 млн.Застрахователят ги няма и вместо да се види, че няма ликвидност и да се обяви процедура за обявяване в несъстоятелност, просто ще обжалва и нещата ще се точат в съда. Докато приключи това, или вече ще е осигурил средствата, или ще е изюистил всички активи, та при обявяване в несъстоятелност да няма нищо за събиране.
20
1
 
27
 
! Отговори
Менда гражданската преди 4 години
Всичко в застраховането в тази държава минава през мен! А и тази компания са много наши момчета. Знаете кой е там.Не пипай, високо напрежение!
19
20
 
2
 
! Отговори
Да, бе.... преди 4 години
Карайте като бесни.... а като катастрофирате, чакайте пари от Филанкишията!Мнооого умно.... НЕМА що!!!!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Стига глупостЧетене с разбиране ... йок!
17
2
 
35
 
! Отговори
българка преди 4 години
Наистина съм потресена и възмутена ! Как е възможна такава наглост и безочие пред смъртта ! Този човек как спи, как се храни с тази уста, с която изрича такива думи ! Възможно е не всичко в документацията да е наред, може да има пропуски, но да твърди, че това било споделено пътуване, а не обществен транспорт, да твърди, че закупения билет не е ценна книга и не е документ - това е безумие ! Не съм ползвала услугите на тази фирма, НИКОГА НИКОЙ ПОВЕЧЕ ДА НЕ СЕ ЗАСТРАХОВА ТАМ !!!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12 ... Ъъъъъ ... ок. Добре. Ще го псотан във Фейс-а, ама как ми помага, когато не ми изплащат застраховката?
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Тогедър са свестни
14
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес се обадих на булинс и им казах, че се отказвам от тях
13
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мафията създаде "Бул Инс" и вие искате те да се бръкнат за обезщетения?Големи наивници сте. Тази бандитска застрахователна компания не дава пари.Вие продължавайте да се застраховате там. Давайте си парите на вятъра. Хранете ги!
12
1
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Не само тази фирма така действа. Застрахователите по принцип правят всичко възможно, за да не платят при щети. Това е целта им и те се хващат за най-малкото, само и само да не платят. Все повече хора осъзнават това, и по тази причина има натиск върху политиците повече застраховки да станат задължителни - например напоследкъ се говори за жилищата.
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Живота няма цена, когато си играете с него и се мислите за велики!Всеки отговаря сам за живота си!Той е във вашите ръце.Бъдете отговорни!!!!
10
2
 
28
 
! Отговори
Българка преди 4 години
АКО наистина имахме държава, на измислените застрахователи и през ум нямаше да им хрумне да се подиграват с близките на загиналите! АКО!Да фалират дано и същото да им се случи!
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойчо , не ти ли стига , че твоите приятели с асфалта погубиха 20 човека , а искаш да унищожиш и наследниците им !? За миналата година от всеки гласувал си откраднал не 11 лв , както обеща , а 13,23 лв !!!!! ОТКРАДНАЛ !!!!!
8
0
 
38
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Е така ще е като мутрите станаха застрахователи...
7
28
 
3
 
! Отговори
Стига глупости преди 4 години
ЗА СВОГЕ Е ВИНОВЕН ВОДАЧА НА АВТОМОБИЛА.КАРА БЪРЗО ПО ВРЕМЕ НА ПОРОЕН ДЪЖД, ПО ПЪТ СЪС ЗАВОИ И НАНАДОЛНИЩЕ.РЕЗУЛТАТА Е ЯСЕН ДРУГОТО СА САМО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОСТОТИИ И ПОСТАНОВКИ!
6
43
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Застраховетяля е прав. Много се съмнява да има каквато и да е документация и отчетност при този, а и всички, превози. Така че, и 10лв са им много. Да им се радват. Аз не бих дал и толкова.
5
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама вие гласувайте, гласувайте, има значение!Щото Бойко ще ви построи още магистрали.Афалт тип "юфка". Гласувайте бе, гласувайте!Да продължаваме да се пребиваме по първокласните ни пътища!
4
0
 
46
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Проданов е продал душата си на дявола. Анатема за такива "застрахователни фирми"! Подигравате се с живота на хората.
3
1
 
55
 
! Отговори
ШОФЬОР преди 4 години
Добре че им казахте името - БулИнс - да знам при кой никога да не си правя застраховка. Пазара сам ще ги накаже.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който го е строил пътя - в затвора!