По пътя към върха: Атанас Скатов на 7-и осемхилядник

Три пъти се разболял по време на експедиция
Обновена: 23 май 2019 11:01 | 23 май 2019 10:05,
31


"Изкачването на седмия осемхилядник Канчендзьонга се оказа по-трудно, отколкото бях предполагал. Три пъти се разболявах по време на експедицията", сподели в студиото на "България сутрин" алпинистът Атанас Скатов.

След 15-часов преход Скатов стъпи на връх Канчендзьонга - третият по височина връх на планетата - цели 8586 метра. Това е седмият изкачен от него връх в частта от плана му да изкачи 14 осемхилядника. Еверест е първият връх, който Скатов успя да достигне през 2014 година.

От думите му стана ясно още, че експедицията е продължила 50 дни, а аклиматизацията му не е била достатъчно добра.

"Над 5000 метра човешкият организъм няма възстановяване, ежедневно там силите в тялото спадат. Двама мои приятели индийци загинаха, но всеки сам си е решил и преценява. След върха трябват много сили да слезеш надолу. 50% от силите ти са нужни, за да се спуснеш колкото може по-надолу към лагерите", обясни алпинистът.

Скатов сподели, че достигайки Канчедзьонга се е разплакал от щастие.

"Беше ясно време, без облаци, но с много силен вятър там горе", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Следващата му експедиция ще е до Гашербрум 1 и 2 в Пакистан, а на 27 май предстои премиера на новата му книга в Столичната библиотека от 18.30 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наско за да правиш това трябва да си от специална порода според мен, аз не мога да си представя да вървя в продължение на 14часа на равно , а пък а пъкаму ли да се катеря на 8000 метра при -30, респект!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
силен човек със силен дух! само напред и нагоре, поздравления!ПС: троловете си тролят... земята се върти, целувки на всички :}
20
2
 
4
 
! Отговори
men преди 4 години
след два месеца ще ни го показвате къде е премръзнал и колко е страдал. експедициите в днешно време немат нищо общо с тези от миналия век - 70те, 80те години. сега всичко е комерс, само дето не ги взимат с хеликоптер от горе като ги довлекат шерпите на система с кислород. такива като този има десетки хиляди. десетки.
19
1
 
8
 
! Отговори
истината преди 4 години
Търсете в гугъл с: afp Traffic jam' on EverestЩе видите за каква навалица иде реч и в каква индустрия се е превърнало изкачването на 8-хилядниците, особено на Еверест. Та мераклии като тоя Скатов да се катерят и те по скатовете, колкото искаш. И да не се думкат толкова тъпаните, че го прави за България. Прави го да си начеша крастата и най-вече за пари от спонсори, които си слагат логата по дрехите му, че да ги показва, докато го канят за интервюта, щото разнасял славата на България по света :
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bat boboда не се наложи да си го прибирате само! че както е тръгнало...
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на някои егото им е по голямо и от хималаите! после уж покорили некакъв връх, а той им го е върнал и хайде близките да събират средства за да си го докарат! поне за това трябва да спестят пари да не фалират семействата им! или някаква застраховка да направят!
16
4
 
4
 
! Отговори
Bat bobo преди 4 години
"има три вида спорт формула 1, корида и алпинизъм.всички останало са просто игри"Наско чакаме те във Варна.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала. Не на всеки му стиска за такива неща...
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Наско, 7х8000!, чакаме #8 здраве и късмет, гордеем се с теб!
13
4
 
9
 
! Отговори
един друг преди 4 години
Поредния баир будала. Нарича се алпинист, но реално около него пълно с шерпи, които му разнасят багажа. Тези "приятели", които са загинали там с него са част от шерпите му. Аман от простотии, толкова ли не намери нещо по-смислено с което да се занимава.
12
7
 
12
 
! Отговори
Искам да знам преди 4 години
С какво Скатов е по-полезен за обществото от един пекар в хлебарница, та ни занимате с подобни и денем и нощем? И на хлебая не му е леко. Става рано, пече на жегата във фурната, диша оскъден и прегрят въздух и какво ли не още? Или, понеже не упражнява някакво "мацинствено" хоби, той не е човек?В нашата страна са на мода разни ***, алпинисити, велосипедисти и вякакви други "педисти", явно! Скоро и за тоя, Скатов, ще четем как "не се е преборил" с планината. И за "жената до него". Да.
11
8
 
8
 
! Отговори
Оги преди 4 години
Всички знаем как ще завърши всичко това. Поредната акция, поредните разходи за транспортиране на тяло, поредната медийна атракция...
10
6
 
14
 
! Отговори
Shark преди 4 години
И този ли ще тръгне да се прави на интересен ида изкачва върхове без кислород и в недобро здравословно състояние. Омръзна ни вече от псевдогерои. Да е жив и здрав и дано има повече акъл от другите. Всичко хубаво му желая и да надвие егото си и да разбере, че за никой няма да е добре ако загине из ледовете.
9
3
 
13
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 4 години
Нямаше и дребни мъже само по набедрени превръзки, които щедро споделят мъдростта си с поклонници истински мъдрият човек веднага се досеща, че седенето на планински върхове не само ще му навлече хемороиди, ами дори и те ще измръзнат. Случваше се хора да се качат догоре и да добавят един-два камъка в обредната купчина, ако не за друго, поне да докажат, че няма глупост, която хората не са готови да извършат. "Т.Пратчет
8
1
 
8
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 4 години
"Смърт седеше на планински връх. Не беше нито особено висок, нито оголен или зловещ. Никакви вещици не идваха тук да танцуват голи на сборищата си. Общо взето, вещиците в Света на Диска не понасят да свалят от себе си повече дрехи, отколкото изисква работата, с която са се захванали. Тук не витаеха и привидения.
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да не вземе и тоя да даде фира!?
6
11
 
19
 
! Отговори
Йе преди 4 години
Това е частна, а не държавна експедиция, така че успехите или неуспехите са си негови. Това, как прославял държавата са глупости. Дано изкачи всичките 14 и да се отдаде на писателстване, но надали. Обикновенно краят е един и същ. Помня самоуверения Боян в ТВ судиото точно преди последната му експедиция...
5
11
 
31
 
! Отговори
БЧК преди 4 години
Още един мераклия да събираме пари на близките му да си го приберат.Явно, че хазарта и алпинизма много си приличат.
4
4
 
23
 
! Отговори
Анинимен преди 4 години
Споко, Дедо. Руската рулетка не се играе дълго. Случва се да се размине един път, втори път... На някои късметлии дори и повече пъти, но ничии късмет не е безкраен.
3
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на човека! Желая му повече разум и предпазливост, здраве и късмет. Така ще има по-голям шанс да постигне целите си.