Предложиха Васил Михайлов за орден "Стара Планина"

МС предлага да бъдат наградени и Ириней Константинов и Дончо Папазов
23 май 2019 08:54,
40
Предложиха Васил Михайлов за орден "Стара Планина"
Снимка: Архив, Булфото

Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на Васил Михайлов и Ириней Константинов с орден "Стара Планина" - първа степен за изключително големите им заслуги в областта на културата и изкуството, съобщи пресслужбата на кабинета.

Васил Михайлов е български театрален и филмов актьор. Превъплъщава се в повече от 200 роли, като най-голяма популярност му носи изпълнението на ролята на Петко Войвода в телевизионния сериал "Капитан Петко войвода".

Носител е на множество български и чуждестранни награди, сред които: "Златен век" - огърлие на Министерство на културата, "Награда за мъжка роля" - във филма "Герловска история" на Десети фестивал на българския филм - (Варна, 1971 г.) и др.

Ириней Константинов е български актьор. Играл е на сцената на Драматичния театър "Стоян Бъчваров"- Варна, на театър "Сълза и смях", а от 1984 г. играе в театър "София". Има многократни участия в радио-театъра, литературни предавания на БНР и телевизионния театър. Носител е на "Награда за актьорско майсторство" (Варна, 1975), Литературна награда на гр. Варна и др.

Правителството предлага и Христо Меранзов да бъде награден с орден "Стара Планина" - първа степен за изключително големите му заслуги в областта на физическото възпитание и спорта.

Христо Меранзов е дългогодишен зам.-председател и председател на Българската федерация по вдигане на тежести, а от 1976 до 1992 г. е член на борда и вицепрезидент на Международната федерация по вдигане на тежести. Като зам.-председател на БСФС Христо Меранзов ръководи подготовката за олимпиадата в Токио през 1964 г., а след това води цялостната спортно-учебна дейност на Съюза.

В това си качество той разработва проекти за изграждане на национални системи за олимпийска подготовка, за детско-юношески спорт, за центрове за високо спортно майсторство в страната, за научно-приложна дейност в спорта и ръководи тяхното внедряване. Помагал е и за разкриване на спортни школи при построяването на стадиона и залите по борба в Община Харманли.

За удостояване с орден "Стара Планина" - първа степен правителството предлага също Дончо Папазов за изключително големите му заслуги в областта на спорта, науката и журналистиката.

Дончо Папазов работи над 20 години като журналист в Българската национална телевизия. Депутат в 36-то Народно събрание и заместник-председател на Съюза на българските журналисти (1993-95 г.). През 2000 г. е експерт в Националния съвет за радио и телевизия. Рекордьор по гмуркане и участник в леководолазни археологически експедиции. Ръководител е на програмата "Планктон" (1970-1982 г.), провеждана под егидата на Междуправителствената комисия по океанография на ЮНЕСКО, Българска академия на науките и вестник "Орбита".

Програмата продължава 12 години и преминава през 5 етапа: престой с рибарска лодка в Бургаски залив; прекосяване на Черно море с корабна спасителна лодка с платно; прекосяване на Атлантическия океан и на Пасифика със спасителна лодка с платна, обиколка на света с яхтата Тивия.

Дончо Папазов е автор на четири книги, описващи морските приключения, преведени на пет езика. През 1977 г. Папазов е удостоен с орден "Народна република България", I степен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що бе, ще умира ли и той?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той има вече един медал ,,Стара Планина".Лично Бойко му го подари 2015 мисля,нещо не ви е наред новината.
6
1
 
1
 
! Отговори
Мичман преди 4 години
Дано наградят Капитана! Достойно творчество има зад гърба си.Само, дето е предизборна акцията на т. нар. "правителство"- евтин популизъм.
5
1
 
3
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Някак много предизборно се сетиха за достойните българи! На Васил Михайлов му вдигнете пенсията, та да може на старини да води достоен живот, а не да си брои стотинките!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За гмуркане не дават ли медали?
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе каква е тая новина.???Та нали го бяха наградили вече.Преди 2,3 години му го дадоха.Кво става тука,бе кой лъже ся?
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Правителството за уважението си към достойните българи !
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много правилно решение. Който е талант, способен и с труд може и без соц. академия. да има постижение.