Проф. Кантарджиев: До 12 ч. кърлежите не пренасят болести

Нахапанато дете е попаднало на тяхно гнездо, смята той
23 май 2019 16:35, Анисия Иванова
19
Проф. Кантарджиев: До 12 ч. кърлежите не пренасят болести
Снимка: Pixabay

До 12 часа кърлежите не пренасят болести, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести пред bTV. Преди ден дете беше нахапано от кърлежи в Южния парк, като от главата му бяха махнати над 50 кърлежа.

Цезарина Илиева, началник на отдел "Паразитология” в РЗИ-София обясни, че детето е попаднало на мястото, където са снесени яйцата на кърлежа. По думите й майката е реагирала много правилно, като е завела детето веднага на лекар.

Още по темата
"Детето е било около фонтана в Южния парк, в едни храсталаци, там явно е имало гнездо, където са снесени яйцата на кърлежа. По главата на детето е имало над 50 от бебешките форми на кърлежа. Те са по-малко заразени и по-малко опасни, обаче винаги когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е повече от 20%, както и други кърлежови болести. Тези болести обаче не са опасни и се лекуват с антибиотици. За деца се дава макролиден антибиотик", обясни проф. Кантарджиев.

Лимфите са бебетата на кърлежа, нимфи са юношите, а възрастният кърлеж е имаго, каза още той, като отбеляза, че най-заразени са женските.

След разходка в парка извадиха 50 кърлежа в главата на дете

Единият начин за сваляне на кърлеж е да се издърпа със здрав конец, а другият – да се извади с чиста стерилна игла. Според проф. Кантарджиев добре е тези процедури да се извършват от медицински специалисти.

Обработка срещу кърлежи се извършва от няколко седмици в парковете и градинките в София. Тази сутрин са били  напръскани зелените площи в Борисовата градина. В Южния парк също е направена повторна обработка на зелените площи.

Проф. Кантарджиев каза още, че за да се спре разпространението на кърлежите не е достатъчно само да се напръскат зелените площи, а трябва да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите срещу гризачи.

Димитър Денчев, директор на "Зелена система” в столичната община, обясни, че климатичните условия са такива, че е благоприятно разпространението на кърлежите.

Препаратите, с които се пръска, са безопасни за гражданите, стига те да спазват указанията, увери той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
futurehealth преди 4 години
Дано да е прав професора!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм знаел, че женските са най - заразни. И при комарите, и при кърлежите, и при хората...
15
5
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Пoмияpитe най-добре ще ги обезпаразити ловната дружинка.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Under Our Skin е документален филм за Лаймската болест който можете да гледате на Ютюб стига да знаете английски език.Препоръчвам го на българския "професор" и всеки здравен работник който се интересува от тази напаст!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кърлежът е прероден български комунист!
12
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Миналата годона през февруари на -5 градуса, кърлеж беше полази кучето мив Борисовата. Преглеждам го всеки път след разходка и го видях преди да се е забил. Не съм очаквал, че тези гадове да виреят на минусови температури.По някой градинки пръскат средата на лятото, но повечето само го окосяват.
11
0
 
4
 
! Отговори
До бай Тъпчо преди 4 години
Ако се шмугнал под крачола на панталона и оттам нагоре към чатала или по дрехите се е прехвърлил на гърба, ще го видиш у шестък. А и не ми се вярва да джиткаш чисто гол за да го усетиш как ти пълзи по кожата. Така, че може и да не разбереш, че ти е бил на гости.Раната ще посинее, само ако ти е прехвърлил петниста/Марсилска треска, и то не веднага. Симптомите са като при грип.Ако е на удобно място можеш и сам да го извадиш с пинсета или игла. За по-притеснителните, става и с Вартнер Крио
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова не излизайте следобед.
9
0
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
А колко милиона годишно отиват за пръскане?В гето Младост сигурно пръскат само с вода, а пък плъхивете притичващите между блоковете са, като котки.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Парламента кога ще пръскате
7
3
 
7
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Човека няма козина и кърлежа веднага се вижда бе.Ако се е лепнал някой, го завъртате и дърпате ниско до кожата и готово.Никакви доктори ви не трябват.Ако мястото започне да се подува и засинява, идете на лекар да ви бие една инжекция ама първо няколко дена го наблюдавайте.Няма да се плашите и стресирате децата, ей!Те джурналните обичат да плашат и от мухата слон да правят и ако им са водите по акъла, трябва да лягате и да ***...Хайде холан, дядо си за кърлежи ще го учат...
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Френд, нещо да не си се объркал?Това с "краката на втория вътре" звучи малко повече от странно, че даже обезпокоително. Обещавам да не падам жертва на въображението, но все пак...
5
11
 
10
 
! Отговори
докато не преди 4 години
обуздаете тези еко-фашисти и пр "защитници" на животните парковете и градините ще са пълни с кърлежи, бълхи и въшки бездомните животни и т.н. домашни любимци разнасят тези зарази обаче днес ако убиеш бездомна котка толерастите те вкарват в затвора - ето за това ще ви хапят кърлежите - заради западните "ценности" отстоявани от сороските перкендета
4
2
 
20
 
! Отговори
Bebok преди 4 години
Гати тази *** София пълна с бесни бездомни кучета разнасящи заразни кърлежи. Баси и градска среда.
3
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз знам на едно място 240 кърлежа - изпиват кръвчицата на Народа ! Там им е гнездото - развъдили са се в цяла България !
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се излъжеш да идеш в пирогов да ти извадят два срещу 50 лв, като търсеха лейкопласт по етажите, защото на втория краката останаха вътре, за да ми направят компрес.... Това е пирогов (с малка буква).
1
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е тази истерия не знам, просто си преглеждайте децата редовно и махайте кърлежите веднага като ги откриете, риск няма никакъв. Да не говорим, че в чужбина даже не се и пръска за кърлежи, до сега сигурно съм изваждал над 100 от мен и от децата ми, защото постоянно сме навън, имаме и двор. Рискът идва ако кърлежът не се извади до 24 часа.