Какво е да работиш в Huawei – компанията, в която цял свят е вперил очи

Служителите могат да си дремват след обяд
24 май 2019 13:15, Нели Христова
117
Какво е да работиш в Huawei – компанията, в която цял свят е вперил очи
Снимка: Reuters

Години наред американското правителство твърди, че Huawei може да използва технологиите си, за да следи конкурентните на Китай държави. Най-голямото притеснение на САЩ е, че технологичният гигант не може да каже "не" на китайското правителство, ако бъде помолен за такава услуга.

От друга страна, телекомуникационната компания е категорична, че да следи потребителите си далеч не е сред целите й, но думите на Рен Женгфей не могат да не предизвикат доза съмнение. "Искаме да сме на върха на света, заяви той, след като срещу Huawei бяха взети строги мерки - Това ще доведе до конфликт с Америка.

Още по темата

Останала без лиценз, а и за да разсее малко мистерията около себе си, компанията допусна журналисти на CNN в своите кампуси, където разработва технологиите си и където жвиеят нейните работници. Красиви сгради, фитнеси, билярд след работа и щастливи хора - това вижда фотографът Кевин Фрайър, когато се озовава в кампуса на Huawei в Дунгуан.

По целия свят за Huawei работят 180 хил. души. Една трета от тях се намират в Дунгуан - Силиконовата долина на Китай. Зад стените на красивите сгради се произвеждат, изследват и развиват новите технологии на компанията. Работата там е много желана от всеки китаец. Всъщност, заплатите, които Huawei дава на своите служители са най-големите в цялата страна. Но не всеки може да получи шанса да работи за технологичния гигант.

Трудът в кампусите е само за висококвалифиирани работници. Всеки нает от Huawei или е учил в чужбина или в най-добрите университети в страната. Някои от най-ярките умове са откраднати от други големи компании в Китай, а Huawei се старае да привлече и експерти от чужди държави.

Кампусите са огромни. Почти като градове. Всеки от тях си има ресторанти и кафета, спортни зали и дори собствена транспротна система. На едни места вилите и трапезариите са изискани, предназначени за клиенти и служители от високо ниво. В други части на града се намират жилища, по-семпли, но също толкова приятни, които служат за домове на обикновените работници.

Сградите са наистина красиви - построени са в европейски стил по желание на основателя на компанията, който дълги години е учил за архитект. На обед обаче светлините в тях изгасват, за да може всеки един от работниците да си вземе следобедна дрямка.

За разлика от лудницата в почти всички градове в Китай, обстановката в кампусите на Huawei е спокойна и тиха. Прилича по-скоро на университетски кампус, отколкото на място, където работят хора. Именно това прави работниците щастливи. Всъщност, никой не може да се оплаче от начина, по който компанията се отнася с тях. Притеснени са обаче от атаките, които Huawei получава зад граница.

"Служителите ме допуснаха навсякъде, освен в някои строгосекретни лаборатории. Разговарях с много от тях и по техните думи, Huawei е като всяка друга компания - иска да се развива и да произвежда неща, които да правят живота по-лесен, разказва Фрайър. - Всички са щастливи и доволни от това, което правят там. Усеща се, колко голямо и важно е всичко, което се прави там. И то продължава да расте."

Според Кевин Фрайър, Huawei е компанията, която носи национална гордост на Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
36
 
! Отговори
Циник преди 4 години
И аз си взех Mate 20 Pro .... супер е и като дизайн/изпълнение ... и като бързина ... хубаво е , че на пазара - не са само Самсунг и Айфон...Конкуренцията е един от двигателите на прогреса
7
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Какво не разбирам нали ги продавам.След няколко месеца друга фирма ще извади по-мощен телефон за по-малко пари и така.Телефонът няма нищо уникално просто е по бърз засега.Например фирмата интел бяха обявили че имат работещ мобилен фотонен процесор (2013г.) и...Изведнъж решиха че няма да се занимават с процесори за телефони.И тогава е тия китайски тигри набраха скорост.Чудя се кога ще гепят фотоният процесор за да го обявят за свой..Спи добре и яж китайско ;)
6
8
 
6
 
! Отговори
хъша преди 4 години
тва с дрямката май е малко преувеличено
5
2
 
31
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Този неграмотния ( 1 ) е писал...писал...и е написал - едно голямо НИЩО!Всъщност - Китай е единствената държава успяла да направи "шпагат" между "културната революция" на Мао ... и втората партийнодържавна икономика в света.Факт е , че "крадени" или не - високите технологии в Китай се развиват с главоломни темпове. От времето на "кръглите къщи" има нещо в китайския манталитет - което не остава подвластен на политиката.
4
3
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
ех кога ще ги стигнем американците а след тях и китайците дори...?
3
7
 
29
 
! Отговори
do 1 преди 4 години
на p30 pro кое му е евтиното? просто най-добрия телефон на пазара ! айфони, самсунг и т.н. срещу него да бягат не могат да ги стигнат ! Като не разбираш не говори !
2
2
 
45
 
! Отговори
До "Анонимет&qu преди 4 години
Тази компания произвежда огромни оборудвания за телекомуникационни центрове, всичко за съвременната ИТ индустрия, и още куп неща на най-високо световно технологично ниво. Разгледай сайта им. Това е много далеч от едните телефончета, които си виждал по магазините.
1
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де разбрахме от статията че някакви супер умни китайци работят там.Нали така вземат само най-добрите от добрите най-интелигентните и способни специалисти ,студентите завършили само с отличуе и тн и тн.Сигурно дори лелчето което мие тоалетните има поне 2 висши по квантова физика и висша математика.Е хубаво де отива чивек в магазина взема един "хюауей" и... ами той трудно се различава от която и да е друфа марка телефони просто е двойно или тройно по-евтин.Е тва ли им е?