Наистина ли младите четат по-малко?

Старото поколение по традиция критикува интересите на младите
24 май 2019 21:45, Екип на Bloomberg
22
Наистина ли младите четат по-малко?
Снимка: Pixabay

Вечният конфликт между млади и стари едва ли някога ще приключи, особено когато говорим за литературните интереси. В деня на славянската култура и писменост говори съоснователката на сайта "Аз чета" Милена Ташева, за да даде отговор на въпроса - четат ли младите по-малко от старите? Тя коментира темата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Всяко поколение твърди за предишното, че не чете. Това не е вярно. Разликата е, че новото поколение не чете това, което старото разбира за качествена литература. Мултиплицирането на поколенията не е добра идея. По-скоро старите хора трябва да се опитат да разберат младите, като четат съвременна литература", казва Ташева.

Днешното поколение си пада по-скоро западна лидература, докато родителите са закърмени с руски романи. В единия случай говорим за съвременно изкуство, което тепърва ще бъде оценявано от историята, а в другия за вечни класики, доказали се през поколенията. Но това не означава, че едната литература превъзхожда другата. Просто говорим за две коренно различни епохи, посочи Ташева.

Целия разговор за литература може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: литература
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Че те могат ли да четат?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже въобще не четат,ако трябва да сме откровени! Ако прочетат нещо,то е по принуда,а не защото им е интересно!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата са ни много умни,просто държавата ни е такава,че ги принуждава да учат езици и да изчезват от тук!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз знам че нищо не знам а вие и това не знаете...
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха ха...Смешни млади смешковци! Всичко знаете, нали?И ние бяхме като вас, знаехме всичко като млади.Хубавото е, че не осъзнавате колко сте смешни.
16
2
 
4
 
! Отговори
всичко е ясно преди 4 години
Аз имах следния случай:Един се възмущаваше че англичаните не знаели къде е България.И тогава, аз го попитах да ми каже къде е Англия.И настъпи утрото на прояснението - той не знаеше къде е Англия . . .Нямам какво повече да ви кажа . . .
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже професорите в Вузовете вече признават, че образователната система е стара и е килиинаа. Не върши никаква работа. Пълна е с боза от бозаджии. Ходи си пускай писма това няма да храни младежите в бъдеще. Трябва нова програма - технологична , нова , без оценки и часове наредени като за спринт.така не се създават кадри и брак. Губите времето на децата, а и на държавата като цяло.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
<Естествено прикачен файл въпроса е в сегашно време>.А как ви се струва апликация за работа от вишист с приложена "афтобиография", или пък студент в 1-ви курс, който смята "х"(хикс) за знак за умножение?
13
4
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
Един не знаеше какво се слага на писмото, защото никога не бил пускал писмо.Естествено прикачен файл въпроса е в сегашно време.Ако въпроса е какво се е слагало на писмата тогава говорим за писма в пликове и се е слагало марки ,в момента тази система все още се използва но не се слага марки с изключения а место марката печат или емблема която се отбелязва договора за сериозно пращане на пощенски пликове.Малко ме съмнява че някой млад не знае как се работи с електронна поща.А за сметките как
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
относно цъкането по телефоните - масово са игри и клюки, а не интерес към технологиите, за бъдещето на които съм съгласна. но и само с компютри икономика не става - трябва и химия, и английски и т.н. точно това каза и една майка - че госпожата по английски не преподава интересно, защото дъщеря й нищо не разбирала. питах моето дете - еми неразбиращата девойка само обменя съобщения с гаджето и въобще не си прави труда да вникне в материала.
11
8
 
7
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Едно време четяхме как живеят хората. Сега живеем. Добре или зле, но живеем живота, който сме си избрали и изработили сами, а не онзи, който ни натрапваха. Пътуваме, виждаме с очите си как живеят хората. Не само четем.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие от много четене видяхме до къде докарахте държавата :)
9
5
 
8
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Сигурни ли сте, че младите въобще могат да четат?
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз в зората на Интернет по цял ден цъкахме с бандата на компютри и говореха за нас същото големите. Обаче сега ние правим пари, а те циклят в миналото. Щом младите не се интересуват от учебната програма значи тя НЕ СТРУВА. Трябва да се използва влечението им към технологиите , а не да им бутате Под игото и такива шитни.Никой не търси на работа хора чели такива глупости. Разберете го вече. Технологиите са бъдещето , което вече е тук.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обща култура, не е само литература . Общата култура може да има много измерения. Стига сте плюли младите ..виее не сте повече от тях. Тебе мога да те хвана на много теми на които ще пелтечишш :) Не си мисли, че като си възрастен си мн умен. Не си.
6
3
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
може и да четат в някои езикови гимназии, като цяло нивото е ниско - отивам на родителска среща в средно училище и всички учители се оплакват от децата с редки изключения, че нищо не ги интересува и само сърфират по телефоните през часа. Хора, които четат (не клюките във фейса), имат интереси и идеи и с удоволствие ги коментират. може да не ти е интересен един час, но всички да не са - еми, на това хората си казват тъпо++тия
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общата култура на младите е под всякаква критика. Достатъчно е да гледаш "Стани богат" няколко пъти. Един не знаеше какво се слага на писмото, защото никога не бил пускал писмо. Друг не беше чувал за числото "пи", трети пък за проекта "Манхатън", кой е загубил през втората световна война и др. примери за това колко четат сега.
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно НЕ. Един възрастен човек неможе да стъпе на пръстта на сегашните 25-30 год.Доста са начетени младежите заради Интернет. Няма база за сравнение .
3
2
 
8
 
! Отговори
твърдо нье преди 4 години
Младите четат много, направо си оставят очите у фейса .
2
4
 
8
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Младите четат и то много, но не и това, което старчоците мислят за добро и интересно. Клетниците на Юго са велика творба, но от едно отминало време. Сега младите се интересуват от др неща.