Папата към Караянчева: Пазете мира, разпространявайте мира!

Българска парламентарна делегация е в Рим по повод 24 май
Обновена: 24 май 2019 15:24 | 24 май 2019 15:20, Красимир Ангелов
43

Снимка: НС

С посланието "Пазете мира, разпространявайте мира" папа Франциск посрещна във Ватикана българската парламентарна делегация, която е в Рим по повод 24 май.

Главата на римокатолическата църква прие на аудиенция в Апостолическия дворец и подари на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева метална статуетка с гълъб, който държи маслинова клонка. В основата на статуетката  пише "Пазете мира, разпространявайте мира", съобщават от пресцентъра на Народното събрание.

От своя страна Караянчева подари на Светия отец реплика на парламентарния звънец, с който е открито Учредителното събрание и фототипни издания на Търновската и Сребърната конституции.

Още по темата
"Разказах му, че България през тази година чества 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Той беше много впечатлен от това и дари няколко книги за библиотеката на Народното събрание, както и речта "Мир на земята", която произнесе по време на посещението си в България, лично подписана от него за всички българи с послание за мир, благоденствие и разбирателство между хората", посочи след аудиенцията председателят на Народното събрание.

Папата: България с вековни традиции, а Македония – млад народ

По време на срещата Цвета Караянчева е изразила благодарност към папа Франциск за визитата му в страната, по време на която той отправи важни послания като обединение, обич и разбирателство между народите. Разказах му за мирното съжителство между различните етноси в България и благодарих за възможността днес да изразя своето уважение и благодарност, че той посети България и отправи тези послания именно от нашата страна, която е с богата култура, невероятна природа и фолклор, отбеляза след аудиенцията председателят на Народното събрание.

По време на срещата папа Франциск благодари за гостоприемството и за сърдечното и топло отношение на българския народ, показано по време на посещението му в България. По думите му българите почитат традицията, която гледа към бъдещето.

"Бях развълнуван много от тези 249 деца, които получиха първо причастие в Раковски", посочи папа Франциск и добави, че е бил впечатлен от личността на Българския патриарх Неофит, който е човек на вярата и смирението.

"Мирът да бъде с вас"! Започна неделната Света литургия на папа Франциск

Папа Франциск ме развълнува с познанията, които има за светите братя Кирил и Методий и за България, както и с отношението си към патриарх Неофит, коментира пред журналисти Цвета Караянчева. Тя уточни, че е разказала на главата на Римокатолическата църква за неделното училище в Кърджали, където живеят християни и мюсюлмани, взаимно се уважават и заедно празнуват празниците си.

"Важно е да работим за децата и младите хора, да ги възпитаваме да почитат доброто и да могат да правят добро", подчерта Цвета Караянчева.

След аудиенцията тя разговаря с Държавния секретар на Ватикана Пиетро Паролин и му подари копие на златната маска на одриския цар Терес, намерена в близост до Шипка.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отправи поздрави към всички българи по повод 24 май - Денят на славянската писменост и българската просвета и култура. Заедно с българските парламентаристи тя поднесе цветя на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов в италианската столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
ясно ли е папи преди 4 години
Папата,да каже на Сашко да пази мирът,а не да правят, войни
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ee kide kozlodui kide ee vatikana
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие вярвате само в имотите и парите ,тази вяра ли ще ви смени папата.Едва ли .
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А папата погалил ли я е по главата?! Сигурно и макет на Боко е занесла, демек една тиква....
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой плаща екскурзията на тези пачавриии?! Това не е въпрос! Тези шушимиги как живеят с такава наглост?! Не знаят ли, че ще си платят рано или късно, то Господ гледа ли гледа...
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАПИШЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА-КОИ СА ИСТИНСКИТЕ ВЛАСТЕЛИНИ НА СВЕТА -ПАПСКИТЕ КРЪВНИ ЛИНИИ.И ...ЧЕТЕТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ,КОИ СА ПАЗИТЕЛИТЕ НА ТАЙНИТЕ,КОИ ДЪРЖАТ ПАРИТЕ И КОИ СА ИСТИНСКИТЕ СОБСТВЕНИЦИ НА ЗАПАДНАТА БАНКОВА СИСТЕМА..ЧЕТЕТЕ ЗА ЧЕРНИЯ ПАПА ,НАЙ ВЛИЯТЕЛНИЯ В СВЕТА ЧОВЕК В СЯНКА,КОЙТО Е И ГЕНЕРАЛ НА ЙЕЗУИТСКИЯ ОРДЕН.ТОЧНО ТЕЗИ ПАПСКИ ФАМИЛИИ И ЕВРЕЙСКИТЕ ТЪРГАШИ ОТ ГЕНУА И ВЕНЕЦИЯ ДАДОХА КОРАБИТЕ С ОРЪДИЯТА НА ТУРЦИТЕ ДА ЗАВЛАДЕЯТ КОНСТАНТИНОПОЛ И ДА ПРЕГАЗЯТ ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ
28
0
 
6
 
! Отговори
Гинко Билобев преди 4 години
Дано не са говорили за Пекин
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Византия ,смъртния враг на Европейска България .Няма наш цар ,който да не е воювал с тези негодници .Чрез Църквата шпионирали България като я подготвяли за робство .Днес е същото с наследниците на Византия ,хора бъдете .
26
1
 
14
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Дайте българския Патриарх, защо давате постоянно този сектант. Герб искат да ни сменят и вярата!
25
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом наричаш така римския папа значи ти си сатана.Абсолютни *** сте вие византийските нахалници в България .
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента нашия патриарх е на посещение в Руссия където заедно с негово Високопреосвещенство руския патриарх Кирил заедно отслужват света литургия на руски и български по случай 24 май -деня на светите равноапостоли Кирил И Методии .За това по (нашенските) -еврейски медии ни дума,ни вопъл,ни стон,но за сметка на това продължават да ни навират това сатанистко изчадия и наместник на дявола на земята -папата на Ватикана
23
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ересите идат от Византия .Папата е пазител православното християнство .
22
2
 
11
 
! Отговори
еврожендерска Европа преди 4 години
пак ли ни Занимавате с този Еретик, който ще ври в Ада!!
21
0
 
10
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
тази аорантната се спука от разходки..императора на япония,папата...не е сигурно какво продуктивно произлиза от всичките хайманосвания но е сигурно че е на наш гръб
20
0
 
10
 
! Отговори
лондон преди 4 години
Oh my sweet pumpkin! - така англоговорящите изразяват обичта си към любимите . А преведен на български изразът не звучи особено приятно към този, към който е отправен: О моя сладка тикво...
19
1
 
13
 
! Отговори
sity 40 преди 4 години
Посещението на папата,в двете най-западнали държави на Балканите е нагледен пример за-ако искаш мир готви се за война.Нищо,че всяка втора негова дума е мир,мир и пак мир!Цялата,тази работа,хич,ама хич не ми харесва!
18
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Разказах му за мирното съжителство между различните етноси в БългарияАз пък съм на различно мнение от Герберистката- почти всяка седмица сме на ръба на етническа гражданска война- Пример е Габрово и поне десет малки градчета след него!!!Дори БУЛЕВАРДА за 120 милиона лева във Варна--падна заради един етнос!!
17
2
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ИЗВИНЕТЕ ПОНЕЖЕ ПИШЕТЕ И ПОЛИТИКА ОТНАСЯ СЕ ЗА ТРОЛОВЕТЕ ГОСПОДА *** А КОЙ СЬЗДАДЕ МУТРИТЕ БКП ДС ЛУКАНОВ
16
3
 
20
 
! Отговори
мак преди 4 години
Не разбрах, каква е целта на тази екскурзия и колко човека са участвали. Няма да питам за разходите, нали България просперира, тъй че сигурно не са в тежест за бюджета.
15
3
 
18
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 4 години
Караканчева изглежда като сервитьорка в евтин ресторант, която показва на клиента менюто и чака бакшиш от него!