Радев: В нашия език сме намирали спасение от робството и мракобесието

Празникът на буквите е празникът на нашата сила, каза кметът Фандъкова
24 май 2019 12:00, Александър Попов
167

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. Благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли, заяви в словото си Румен Радев по време на тържественото отбелязването на 24 май пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София.

В нашия български език нашият народ е откривал своето спасение от робството, от мракобесието, от отчаянието. Българската писменост се е превърнала в наш щит. Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста. С днешната все по-напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезват културите. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, но и от световната съкровищница. С нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация. Затова ние българите сме призвани да пазим нашият език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на български народ. Озарява едно много по-широко духовно пространство, посочи държавният глава.

Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата, каза пък кметът на София Йорданка Фандъкова.

"През 885 г. учениците на Кирил и Методий намират убежище в България. Историците казват, че княз Борис жадувал за такива хора, които под негова закрила създават Преславската и Охридската книжовни школи", посочи тя и допълни, че през последвалия Златен век България се превръща в духовен център.

"Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знанието, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. За това и днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла. Невежеството ражда заблуди и страх, а страхът омраза и конфликти. В днешното забързано време, в което търсим отговори на всички въпроси в компютъра и телефона си, нека отделяме от времето си за общуване с нашите деца за книгите", заяви Фандъкова. "Честит празник на знанието и на духовността", каза още Йорданка Фандъкова.

Тържествен водосвет по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп под звуците на църковен хор.

Гост на събитието е и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Пред паметника на светите братя присъстват представители на политически партии, ученици, учители, десетки родолюбиви граждани

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
14
 
! Отговори
Джо преди 4 години
*** на руска каишка няма нищо общо с най българския празник!
26
7
 
6
 
! Отговори
PPK преди 4 години
Колкото повече се задълбочава упадъка по българските земи, толкова по-ревностно се отбелязват дати като днешната. 24 май стана като гей-парада, като сте гейове, не е нужно да го крещите по улиците, пък ако не сте просветени, може да си пеете Върви, народе, възродени целия ден, ама полза никаква, само си чешете комплексите.
25
4
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 4 години
Много интересен е надписа на пръстена на Кубрат, той е на кирилица. Лесно се разпознават буквите и думите на него. Тока че не се знае кой е първоизточника на кирилицата, като се знае, че глаголицата е създадена 9 век, а пръстена е от 7 век
24
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимки 7 и 12 виждаме български държавници, смело крачещи по жълтите павета и открито гледащи в очите народа си. Къде се е скрила страхливата мутра? Трепери от "народната любов" и чак довечера ще отсече някое плоско-елементарно хитросплетение. Останаха му точно два дни да се радва на прогнозите на блюдолизните си платени социологически слуги.
23
9
 
11
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Защо ли ни присъства нашия образОван Пожарникар-премиер!?!?Трябваше и той да е там на националния си празник и да дръпне една реч в стил "Букви,ъъъъ,так-так-так, асфалт,ъъъ, мост, магистрала,ъъъъъ,ремонт,бум-тряс-прас,ъъъъъ.
22
6
 
9
 
! Отговори
Вярно! преди 4 години
Само от простотията и управляващите тиквеници не можем да се освободим!
21
16
 
11
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Отново много силна реч на президента... Жалко, че Бойко липсваше да дръпне едно слово за писменността и книжовността , та да се посмеем сравнявайки го с това на Румен Радев.
20
14
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
"Зеленият пъпеш" беше избран с помощта на отрицателният вот срещу Цачева от страна на електората на бай х... Сега да му се радват!
19
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоа празник се чества от 1968 г преди тва е нямало 24 май , странни Събития по странно време
18
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-голямо мракобесие от сегашната мафиотска тирания няма. Азбуката няма да ви спаси, трябва огън и меч.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крадците на първа линия какво правят там?
16
14
 
20
 
! Отговори
Румен Радев фатмака преди 4 години
Водата е мокра.Огънят горещ.Небето е високо.Морето е дълбоко.Престъплението е незаконно Въздухът е прозрачен.Румен констатацията е пълен тъпир, но няма какво друго да бъде ксдър на БСП - партията българоубийца, трепала българи без съд и присъда!
15
14
 
22
 
! Отговори
RAM преди 4 години
Как може да изпозва думата робство???До кога на българина ще му се втълпява,че е бил роб? Точно за това се знае,че този е комунист,много им се иска на тях да са роби и с робско мислене..как не ви е срам.. Почти съм 100% сигурен,че този комунист няма да бъде избран за втори мандат..
14
11
 
14
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
От устата на тоя тия хубави думи звучат фалшиво и някак гнусно.
13
11
 
14
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Нека позная ... за пръв път чу "мракобесието" като си прочете речта ? :D
12
12
 
12
 
! Отговори
бай Спиро преди 4 години
А бай дъ уей калдаръм куконата Деса с какво тоалетче слезна от Мерцедеса. Туй е важното. Другото е тинтири-минтири.
11
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие виждали ли сте азбуката на Кирил ...Това на което пишем е адаптирано гръцко писмо от 10век след като Василий втори ни завладява .
10
15
 
20
 
! Отговори
Розата преди 4 години
А не ви ли е срам да имате такъв *** за Министър председател
9
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие виждали ли сте аз имаха на Кирил ...Това на което пишем е адаптирано гръцко писмо от 10век след като Василий втори ни завладява .
8
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя на всички ни додея.Хубава високопарна реч са му написали, а от тоя гьон звучи особено фалшиво.