Радев: В нашия език сме намирали спасение от робството и мракобесието

Празникът на буквите е празникът на нашата сила, каза кметът Фандъкова
24 май 2019 12:00, Александър Попов
167

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовността. Благословени сме да имаме като покровители светци, дарили ни буквите. Не е случайно, че техните последователи равняваме с апостоли, заяви в словото си Румен Радев по време на тържественото отбелязването на 24 май пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в София.

В нашия български език нашият народ е откривал своето спасение от робството, от мракобесието, от отчаянието. Българската писменост се е превърнала в наш щит. Дълбоко в темелите на нашата държавност са вградени писмеността и духовноста. С днешната все по-напредваща глобализация, всяка година угасват езици, а с тях чезват културите. Всяка осакатена и забравена дума отнема не само от националната, но и от световната съкровищница. С нея си отива и част от паметта на човешката цивилизация. Затова ние българите сме призвани да пазим нашият език, защото нашата българска кирилица не е достояние единствено на български народ. Озарява едно много по-широко духовно пространство, посочи държавният глава.

Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата, каза пък кметът на София Йорданка Фандъкова.

"През 885 г. учениците на Кирил и Методий намират убежище в България. Историците казват, че княз Борис жадувал за такива хора, които под негова закрила създават Преславската и Охридската книжовни школи", посочи тя и допълни, че през последвалия Златен век България се превръща в духовен център.

"Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител, а четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила, а тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знанието, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. За това и днес, когато празнуваме думите, да помним, че празнуваме и смисъла. Невежеството ражда заблуди и страх, а страхът омраза и конфликти. В днешното забързано време, в което търсим отговори на всички въпроси в компютъра и телефона си, нека отделяме от времето си за общуване с нашите деца за книгите", заяви Фандъкова. "Честит празник на знанието и на духовността", каза още Йорданка Фандъкова.

Тържествен водосвет по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп под звуците на църковен хор.

Гост на събитието е и генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Пред паметника на светите братя присъстват представители на политически партии, ученици, учители, десетки родолюбиви граждани

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
А оная *** Десислава какво мисли?
106
0
 
0
 
! Отговори
даа преди 4 години
В нашия рекламен протокол сме намирали спасение от робството и мракобесието...
105
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да е жив и здрав нашия президент !
104
3
 
1
 
! Отговори
To6 преди 4 години
АЗ СЪЩО ЩЕ КОМЕНТИРАМ "МЛАДЕЖА -128. БРАВО !!! НАПИСАНО ИСТИНСКИ И ЯСНО. САМО СЕ ЧУДЯ, КАК МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА ЗАБЛУДЕНИ ХОРА И ДА СА ПРОТИВ ТОВА. ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИТЕ ??? ГОВОРЯТ ЗА НЯКАКВИ РЕВОЛЮЦИИ, ЗА НЯКАКВО ПОТИСКАНЕ ОТ РУСИЯ (СССР). О СВЕЩЕНА ТЪПОТА !!!
103
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледайте снощното предаване на Сашо Диков където Григор Здравков с факти и документи разкрива грандиозни имотни далавери на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ и браТЧеда Ради -ще ви паднат шапките !!!
102
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никакъв славянски език и писменост, това е български език и писменост.
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 122Ми на руски да *** учат, ба некадърник :)
100
9
 
16
 
! Отговори
КОМЕНТАТОР преди 4 години
До Младеж Да младежо ....а чувал ли си ,че най -добре те използва собствената ти кръв ?Можем вечно да сме Благодарни на Царска Русия преди 1917 та ! .... но това не може да се признае на СССР - окупаторката.....а и това ,че един Братски народ ни е помогнал не НИ ПРАВИ АВТОМАТИЧНО ВАСАЛ ЗА ВЕКИ ВЕКОВ ..... не мислиш ли ?
99
21
 
13
 
! Отговори
Младеж преди 4 години
Русия да е враг на българите ,е чиста глупост. Напротив всичко между ,,двата,, народа повече ни свързва отколкото да ни разделя. Разделят ни изкуствено трети страни които са чужди на нашият Бог и култура. Свързва ни всичко останало. Говорим един език ,изповядаме една религия ,носим еднакви имена ,във вените ми тече една и съща кръв.
98
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен - след 9.09.1944г. са избили стотици хиляди невинни хора само , защото са били заможни. Сега цялото Позитано 20 трябва да се избие , защото всичките са милионери. Е другари как ви звучи това а..ми-и, супер!
97
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев: В нашия език сме намирали спасение от робството и мракобесието....А защо не ни личи, другарю Радев, защо сме се с нещо в ..онуй де!
96
8
 
9
 
! Отговори
До Крали Марко преди 4 години
През 1472 г Зоя Палеолог се жени в Москва. Тя приема името София, което означава мъдрост за да претендира че тя носи мъдростта на Византия. Тя не става императрица, но внучката и Мария Фьодоровна става. Тя нарича фамилията си Романови. От този момент нататък, Русия е враждебна на българите държава.Бижутата на София Палеолог се съхраняват в Спаската Кула в близост до Кремъл.
95
24
 
10
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Изглежда че президента се е представил достойно този път.Браво! Все така!
94
19
 
16
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
Велик Президент. А нашата българска азбука е написана от Свети Седмочисленици. Няма общо с глаголицата. И да ,дали сме на Русия и още поне десетина държави азбуката. Но нека не забравяме никога че Русия е най голямата Българска държава съществувала някога. Та ние сме един и същи народ. Къде е била България на Кубрат !? - в Русия. А Вложка България , -пак в Русия. Ееееее...Това е.
93
29
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хвала на този българин президента! Само той се държи като българин в "политическият ни елит"! 30 години вече.както "прегърнахме " Америка и оплюхме Русия.Младите българи я мразят даже.Така ги възпита Американската "демокрация" Още от люлката ги карат да учат "английски" език.Език на държава на *** на географията дето се казва. Населението на Европа се Поамериканофилчи уви! Добре поне че учат и български та да не го забравят! Нещата не са добри! Вървим по чужд път, забравяме историята си!
92
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит 24- ти Май - Ден, в който почитаме светите Равноапостоли и Славянобългарски просветители и учители Кирил и Методий и тяхното свято дело! Честит 24 -ти Май на всички славянски народи! Честит 24 - ти Май на всички родолюбиви българи!Честит 24- ти Май на нашите братя Руснаци и събри! Светите братя Кирил и Методий да закрилят България, Русия, Сърбия , Чехословакия и всички славянски народи! Да пребъде и да победи славянската писменост и святото дело на светите братя Кирил и Методий!
91
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре чете, равно, с възходяща интонация на първото просто изречение, след това ниска и монотонна в подчиненото. Така създава неповторим приспивен ефект, на който не устояват ни папи ни патриарси. Папа Франциск удържа само 4 минути. Браво!
90
25
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че е Радев,защото Борисов е неук и бездуховен...
89
9
 
5
 
! Отговори
Уфтцъ преди 4 години
Е прави сте -било претъпление, да имаш роби .... за около 6-7 години, от почти 5 века "присъствие".
88
9
 
12
 
! Отговори
Уфтцъ преди 4 години
За тази, който твърдят, че не е имало робство:1703 - Османската империя прекратява практиката на насилствено помохамеданчване и спира т.нар "девширме", по-познат при нас, като кръвен данък.1830 - Махмуд II нарежда освобождаването на всички "бели роби".1847 - Забранена е търговията на роби в Африка1854 - Забранена е продажбата на деца от Черкесия1871 - Робовладествтоо е криминализирано!