Реформа в образованието не се прави само с добра заплата

Какво не достига, за да бъдат училищата по-привлекателни?
Обновена: 14 юни 2019 14:09 | 24 май 2019 17:05, Екип на Bloomberg
52
Реформа в образованието не се прави само с добра заплата
Снимка: Pixabay

Учителските заплати продължават да растат, но изглежда това не привлича достатъчно млади кадри в бранша. На какво се дължи този проблем коментира учителят Христо Господинов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Увеличението на заплатите не е реформа в образованието, а е необходимост на професията. За да може училището да стане още по-привлекателно, трябват много други промени“, казва Господинов.

Той смята, че преди да прилагаме успешните модели от страни като Финландия, трябва да си отговорим на най-важния въпрос - какво очакваме от нашите деца. Едва тогава статуквото в образователната система може да бъде променено, а с това и условията на труд за учителите, смята учителят.

Подробности от коментара на Христо Господинов може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въдворете най-после дисциплина в училищата!Вместо да мъкнете измета насила в час, изключвайте го! Не парите да вървят подир бройката мизерници, а да вървят СЪС стипендиите за отличници!Премахнете най-после ДЕЛЕГИРАНИТЕ бюджети и напълно прогнилата система за неписане на отсъствия и завишаване на оценки!Дайте все пак някакви права на учителите освен "привилегията" да бъдат налагани от всяка римлянка!Не жалките заплати, а дисциплината ще повдигнат авторитета на институцията!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По селата образованието е трагично,както и учителите са трагични.Във Враца всякой завършва стига да си плаща семстрите и какви учители от там излизат ?!А добрия учител си е добър учител и при малка заплата,а даскал да си и 5000 лв да му дадът ,като си е лош даскал,тъй и ще си остане.
23
1
 
16
 
! Отговори
П.Павлов преди 4 години
Коментира се Финландския модел в професионалното образование ,а не се знае ,че Финланския модел е добрия модел в България преди 20 години.Техникумихе и СПТУ това е модела.ЛИКВИДИРАХМЕ ги и ликвидирахме професионалното образование .Финландците взеха модела от България а сега ние трябва да си го връщаме!
22
14
 
6
 
! Отговори
Рев от даскалки преди 4 години
Номер 22, учителка си, нали? И очакваш бизнеса да ти свърши работата, че и пари да ти даде. Като не могат да смятат елементарни задачи или имат само духовни бръмбари в главата и литературни анализи на какво искал да каже Вазов освен да копаят картофи за друго не стават. Е, да, ще търсим инвеститори в селското стопанство. Но там имаме много голяма конкуренция от държави като Турция примерно
21
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Как не се прави: 7Училището до 7. клас е общообразователно. На какво отгоре искате, завършилите 7. клас, да отговарят на изискванията на инвеститорите?!Обърнете се към професионалните гимназии и дуалните паралелки! Бизнесът да си развърже кесията и да стимулира учениците от средното образование да работят за него.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И без *** тестове и текстове!
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реформа в образованието не се прави с Калинки и Гинки, партийно назначени. Всякакво говорене и увеличение на заплатите е безсмислено. Човешкият фактор е много зле.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жените са окупирали образованието и поради това се говори само за пари .
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
700-800 лв добра заплата ли е?Тия някакви клошари ли са или се правят на луди?
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Реформата е като пластична операция. След няколко реформи се появява уррод.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Постоянство" трябва да бъде новата мантра. Или "константност" - за чуждопоклонниците. Луд умора няма, само реформира.
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чуждицата "реформа" трябва да се замени с "преустройство". Постоянното преустройство пречи на всичко и всички. Политиците, медиите, фондациите от платени експертчици по всичко, страдат от хиперактивно разстройство. Необходими са лекарства на болните реформатори.
13
5
 
13
 
! Отговори
Учител преди 4 години
И кажете истината за увеличените учителски заплатиСпуснаха пари по училищата, които не стигат за обявените процентиПървият път 9% , сега от януари заплатите се изчислиха април дадоха около 15%. Обещани бяха 20%В рамките на мандата на ГЕРБ няма как.да изпълнят обещаното за двойни заплатиНяма база за добро обучение, програмите от времето на соцаИ споделям мнението, че трябва да мислим какви искат да са децата
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съседското момче срещу нас завърши висшето си образование и изучи два езика. Много умно, интелигентно и добро дете. След завършването се луташе близо три години и не можеше да си намери добра и подходяща работа за образованието си, защото майка му и баща му са обикновени хора без връзки. Един ден го видях на стълбището с куфарите да заминава за чужбина и повече не се върна.Проклета да е такава държава.
11
1
 
13
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Няма как да има добро образование без единен критерии за всички учащи както са сертификатите на запад.Докато го има комунистическото еди кой си ми е симпатичен и ке го бутам него няма да стане а това тука на изток никога няма да се промени.
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След това заглавие,няма какво да се коментира повече...за образованието!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...сами с добра заплата" ? Явно и с добра залата не се получава, а с връзки.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте си заглавието : " Реформа в образованието не се прави сами с добра заплата " !Определено има нещо дето куца в образованието . .
7
0
 
23
 
! Отговори
Как не се прави: преди 4 години
- смесват се деца с умствена изостаналост с нормалните защото трябвало да се интегрират, все тая, че нормалните ще изперкват от това, важното са мамите на 'аутистчета" - държат се на работа учителки с видими психически заболявания, заради които откачат и децата- въвеждат се простотии като Демократично училище, Слънчева педагогика по Дънов, Валфдорска простотия и т. н.И после защо бягали инвеститорите от БГ. Като образователната система бълва некадърни и халтави какви инвестиции очаквате?
6
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С качествени учители и учебници, но такива няма! И много строга дисциплина!