Реформа в образованието не се прави само с добра заплата

Какво не достига, за да бъдат училищата по-привлекателни?
Обновена: 14 юни 2019 14:09 | 24 май 2019 17:05, Екип на Bloomberg
52
Реформа в образованието не се прави само с добра заплата
Снимка: Pixabay

Учителските заплати продължават да растат, но изглежда това не привлича достатъчно млади кадри в бранша. На какво се дължи този проблем коментира учителят Христо Господинов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Увеличението на заплатите не е реформа в образованието, а е необходимост на професията. За да може училището да стане още по-привлекателно, трябват много други промени“, казва Господинов.

Той смята, че преди да прилагаме успешните модели от страни като Финландия, трябва да си отговорим на най-важния въпрос - какво очакваме от нашите деца. Едва тогава статуквото в образователната система може да бъде променено, а с това и условията на труд за учителите, смята учителят.

Подробности от коментара на Христо Господинов може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Учи сине, за да не работиш !Или пък бойковист стани.Останеш ли ти прoст работник,ще блъскаш ти за "Бог да прости !"
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквото и да се направи училищата никога не няма да бъдат привлекателни. Те винаги си остават един концентрационни лагери за промиване на мозъци и за обучение на новите поколения роби на системата.Училището не може да те научи на нищо. Може да ти даде само една груба основа. Език и малко математика и някаква обща култура. Като последното дори е съмнително.Училището не може да те научи как се печелят пари или как се създава семейство и как се гледат деца. А това са най важните неща.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре,де?! ако въведем "успешния финландски модел" и приложим изискванията, колко учители ще отговорят на критериите?! и как ще го приложиш към съответния етнос, например?! властимащите и богатите са намерили много успешен модел, просто са пратили отрочетата си да учат в чужбина! а на оставащите учени не им трябват! трудно се управляват!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо, до преди така наречената "демокрация", училищата не само бяха пълни, ами и не достигаха! защо, още след освобождението училищата са били като магнит за децата? даже, през социализма, средното образование стана задължително?! а сега никой не ще да учи?! явно системата куца, систематааа!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът е след завършване какво ще правят. Ако нямат някой който да ги подпомага, малко рискуват да се хвърлят в нещо непознато, за което се не знае ще имат ли някакъв шанс. Политиците и накои успели бизнесмени в България ясно показват, че образованието не помага, а само връзкарството и изполвачеството. Честито, еврокомсомолски ръководители! Имаше една "Приказка за Стоиедин", за едно готованци седящи около кърпичката за блага, но само бачкаторите *** не останаха.