Родители, четете приказки на децата си!

Четенето подобрява функционалната им грамотност
Обновена: 24 май 2019 12:17 | 24 май 2019 12:15, Александър Попов
25

Четенето подобрява значително функционалната грамотност на децата. Дори 15 минути на ден четене се отразяват изключително добре на малчуганите, заяви в "България сутрин" детската писателка Радостина Николова.

Николова смята, че детската литература не трябва да бъде лека и лишена от смисъл. Затова и ролята на родителите е да преведат децата през книгата като им четат всеки ден.

"Литературата за деца не трябва да е лека, лишена от смисъл. Много е важна и естетическата култура. Затова трябва да съблюдаваме книгата да е произведение на изкуството. Досегът до нея трябва да носи удоволствие на чисто сетивно ниво. Четенето е комплексен процес. Ролята на родителя е да преведе детето през книгата, да го заиграе. Възрастните правят огромна грешка, че не отделят време за четене на приказки на своите деца", обясни тя.

Радостина Николова добави, че основната цел на нейните книжки е да накара децата да мислят отвъд думите и да намират закодирания смисъл в тях.

"24 май е много специален празник. Езикът освен принадлежност е и отговорност. Трябва внимателно да подбираме думите, които използваме. Опитвам се да накарам децата да мислят отвъд думите и да търсят закодирания в тях смисъл. Да пишеш книги за деца е много отговорно. Това, което ние влагаме в децата, като писатели, ще им се отрази когато пораснат. Докато се обръщаме към книгите като към задължителна литература, децата няма как да ги възприемат като забавление", каза писателката пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Радостина Николова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
34
 
! Отговори
НЕ ПИШЕШ, КОЙ ДА преди 4 години
До АнаТема,Айдуци,родниЖИВЕЕ?ДА ЖИВЕЕ КМЕТА, ДА ЖИВЕЕ БИВШИЯ КМЕТ, ДА ЖИВЕЕ ВОЖДА!
15
2
 
32
 
! Отговори
АнаТема,Айдуци,родни преди 4 години
Не лъжете децата с приказки,а им разказвайте истината,как четата наДрагалЪвския гърбат @й дук - Сашо Нереза,Крастав Петко, Бакъря, Катъря, Стефан Крълежа,Сюлейман Безродний, Прероден Пастиркин, Кукуневица, Нинивица,Р.Офчия и проче бивши придворни шутове и сатрапи на комунистическата номенклатура от най-долно ниво и доносници на ДС окрадоха държавата и продадоха родината,ставайки милиардери и докараха народа до просия.
14
3
 
34
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Шaмшaл, жена ти с ГЕРБЕР ли избяга???
13
1
 
33
 
! Отговори
Ltl. Finger преди 4 години
На моите им чета Макиавели, GoT и всичко на Шекспир ... Ох, нещо ми стана лошо от това кафе, дето пих. Имаше вкус на карамел, а си спомнят, че помолих малкия, да не слага нищо. Нещо, не ми доб............................................................
12
4
 
40
 
! Отговори
ЕТО ОЩЕ ЕДИН ГЕРБЕР преди 4 години
До Анонимен ОТ 11НА КОГОТО МУ ЧЕТАТ!!! ЗНАЧИ И ГЕРБЕРИТЕ СТАВАТ ГРАМОТНИ, КОГАТО ИМ ЧЕТАТ ПРИКАЗКИ! МОЖЕ БИ ТОВА Е РАЗКОВНИЧЕТО И ВОЖДЪТ ИМ СЪЩО ГО Е ДОКАЗАЛ. ПРОЧЕЛ ВИНЕТУ, НАБИЛ БРАТОВЧЕДИТЕ СИ, БАБИТЕ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ, САМ СЕ Е ИЗБРАЛ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ И СЪЗДАЛ ОТ НИЩОТО ПП ГЕРБ. СЕГА НЕ СМЕЕ ДА ПРОЧЕТЕ И ЕДНА ПРИКАЗКА В ПАРТИЯТА СИ, ЗА ДА НЕ ПОУМНЕЯТ И ДА ГО НАПУСНАТ...
11
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДОБРЕ СЪМЕдва ли!
10
4
 
40
 
! Отговори
Не посягам преди 4 години
вече към детска книжка преди бегемамите да са я одобрили!!! Не знам ще издържа ли ако фесйбук пак закипи.
9
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
преглеждам коментарите и изобщо не се учудвам, че тази държава за 3-ти път си избира министър председател дето е чел има няма 2 книги през живота си ...
8
4
 
43
 
! Отговори
ДОБРЕ СЪМ преди 4 години
До До 2НО ЗА ДНЕС СРЕЩАМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПИШЕЩ ГЕРБЕР. НО ВСЕ ПАК ЩЕ ПОПИТАМ ВИЕ ЛИЧНО ЛИ ПРОЧЕТОХТЕ КОМЕНТАР 2?
7
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да наистина аудио книгите са много добър вариант. Четенето е много изморително особено за по възрастен човек.
6
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четенето отнема много време. Повечето родители са заети със работа по 10-12 часа дори и през почивните дни. Сега не като едно време когато хората работеха малко и имаха много свободно време.А отделно че децата днес са различни. Вече приказките не са им интересни. Мръщят се и предпочитат да играят игри на смартфона.И да ви кажа четенето на книги като цяло вече е отживеца. Сега има удобни аудио книги които си ги изтегляш на смартфона и си слушаш докато докато правиш нещо друго.
5
4
 
47
 
! Отговори
Глас от тоалетната преди 4 години
Четем на гърнето.
4
9
 
39
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Добре ли сте???
3
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо по-важно от това - не само да четат на децата си, но и децата да виждата около себе си четящи хора. Това възпитава и дава интерес и любопитство към знания, към истории, към света около нас. За съжаление, точно на днешния празник трябва да споделя покрусата си, че в домовете на моите колеги няма библиотека, дори като мебел..
2
12
 
44
 
! Отговори
РОДИТЕЛИ, ЧЕТЕТЕ преди 4 години
ПРИКАЗКИ НА ДЕЦАТА СИ! АКО НЕ МОЖЕТЕ, РАЗКАЗВАЙТЕ ИМ ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО СИ В ГЕРБ!
1
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родители, четете приказки на децата си!Но в никакъв случай не им забивайте мозъчетата с новия ширпотреб!Търсете старите издания с добрите, вечни приказки, познати ни от татово време.