Теглим все повече заеми за апартаменти - за дом и инвестиция

Жилищните кредити нарастват най-бързо
Обновена: 24 май 2019 08:03 | 24 май 2019 07:43, Александър Попов
58
Теглим все повече заеми за апартаменти - за дом и инвестиция
Снимка: Булфото, архив

Българинът тегли все повече кредити за покупка на жилище и те вече са в размер на 10,87 млрд. лв. - с 11,8%, или с 1,15 млрд. лв. повече от същия месец на миналата година, сочат данните на БНБ, цитирани от "Труд". Ръстът на ипотечните заеми се дължи на големия интерес към покупка на апартаменти.

Експертите разясняват, че хората купуват жилища както за собствен дом, така и за инвестиция. Заради ниските лихви, дори да имат цялата необходима сума в брой, много хора предпочитат да осигурят част от парите за покупка на апартамент чрез кредит.

Потребителските кредити също растат и в края на април възлизат на 9,439 млрд. лв., като се увеличават с 10,9% в рамките на година. При кредитите за нефинансови предприятия ръстът е по-бавен – с 4,8%. Но в абсолютна сума отпуснатите от банките заеми на фирми за година нарастват значително – с 1,54 млрд. лв., и достигат 33,5 млрд. лв.

Общият размер на отпуснатите от банките заеми се увеличава с 6,9% до 58,6 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Хората и фирмите взимат повече заеми, въпреки че през последното тримесечие на 2018 г. банките леко са затегнали стандартите за отпускане на потребителски, жилищни и фирмени кредити в сравнение с периода юли–септември 2018 г. При предоставянето на жилищни заеми банките са затегнали изискванията за обезпечение и за максималния срок на кредита. Причината за това е по-ниската склонност на банките да поемат риск.

През второто и третото тримесечие на 2019 г. от БНБ очакват лихвите по новите депозити и кредити да се запазят на сегашните ниски равнища. Тази прогноза се основава на очакванията на Европейската централна банка за запазване на лихвите в еврозоната без промяна поне до края на 2019 г., продължаващият ръст на депозитите, както и голямата конкуренция в банковия сектор в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 4 години
Какъв собствен бизнес , ако имаше собствен бизнес кредите ти трябват за бизнеса а за апартамент въобще не ти пука докато не си върнеш кредитите , ако вече си стабилизирал бизнеса си и нямаш кредити и работиш с собствени пари тогава не стои въпроса пред тебе да взимаш ли кредит да си купиш жилище.
50
2
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 4 години
Ако дохода ми е 2-3к евро без да имам собствен бизнес да взимам ли?
49
2
 
7
 
! Отговори
Таню преди 4 години
Сeляни с отрицателна финансова грамотност... Панелки старо, кутийки ново... Двеста бона за дом за пчелички... Живи и здрави!
48
2
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 4 години
Като започнат българските фирми да привличат германски специалисти като им дават по висока заплата и по добри условия от германия, тогава последните ще си купуват имоти в България нали трябва да живеят някъде може и под наем но голяма част ще предпочетат да си купят.Та на въпроса ти защо чужденците не купуват никой не им предлага подходящата работа в България на този етап.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо лошо хората искат да си имат собствен дом теглят кредит и си го създават, да не като да имаш парите и да си го купиш но идеята не как да икономисаш пари , а как да си направиш мечтата да имаш собствен дом естествено това си има и цена която трябва да платиш.Кредит за инвестиция за жилище обаче е наистина глупост, вероятно се намира някой умник които го прави това, но хората имат право да си пропукват парите както сметнат за добре.
46
2
 
7
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Кредит за инвестиция?Мухахахаха-ха-ха-хаааааа
45
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За кой ли път питам: Защо не инвестират в имоти в София чужди граждани, фондове и банки? Те не разбират ли от финанси и не виждат ли колко се печели от това? Така и по времето на пирамидите някои "тарикати" за известно време отчитаха страхотна доходност. Но чужденците не си влагаха парите, защо ли? Видяхме скоро след това защо. Оттогава мина едно поколение. Каква инвестиция е да платиш стока на тройна и четворна цена?! Да разчитам, че ще намеря още по-голям балък, който да ми плати петорна?!
44
3
 
6
 
! Отговори
Dr. Watson преди 4 години
иначе балонът е надут, въпросът е не дали, а кога ще се спука? може да минат още поне 5-7 години до голямата криза
43
2
 
5
 
! Отговори
Dr. Watson преди 4 години
До експертТочно имигрантите купуват апартаменти почти винаги в брой.
42
3
 
12
 
! Отговори
Мили млади хора, преди 4 години
Ако нямате доходоносен бизнес,т.е над 2-3 хил EUR месечно,не бих Ви дал съвет да купувате!Инвестиционен имот е онзи,който е осигурил Европейски условия за наемателя-на това отговарят 7 % от имотите и те не са закупени от Вас!За да "живеете",не е нужна само бричка,Ай и СВОЕ жилище(виж началото).За да оживявате,не изпробвайте живота в Столицата-за храната,пиенето,нета,колата и фона,могат да се погрижат и близките(та до жива баба) на регионално ниво.БГ не е Америка!Банките не са приятели!А???
41
9
 
5
 
! Отговори
за мароканските преди 4 години
В Мароко е скъпо, защото имат хубав климат - слънце целогодишно. Нямат зима и т.н. България какво има - два сезона - гадно лято, гадна зима.
40
2
 
11
 
! Отговори
експерт преди 4 години
Към 90 % от жилищния фонд е частна собственост. Нуждаещи се почти няма. Кой тегли заеми срещу ипотека - гастарбайтери, пришълци и т.н., от които голяма част имат наследствени имоти в провинцията като къщи, апартаменти. Много манипулативна статия - били теглели кредити , теглят спекулантите.
39
3
 
29
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Теглете и купувайте,само после да няма оплакване ,че са ви земали имота банките.Това е хубаво така банките и строителите печелят,а хората след като са задлъжнели са принудени да работят.Няма как да отказва работа.Супер!
38
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бях гледала едно предаване за имоти. Англичани си търсиха имот в Мароко. Мъжът беше от марокански произход. Имотите бяха между 500 000 -1 000 000 долара за керпич . Дори врати и *** нямаше. При нас си е супер евтино в сравнение в чужбина. Друг е въпроса , че с магазинерска заплата си тръгнал да теглиш кредит за 80000 лв. И е следващите 20 г половиният ти доход отива за вноски.
37
3
 
22
 
! Отговори
О, НЕРАЗУМНИ НАРОДЕ преди 4 години
О, неразумни народе, малко ли робство знаеш, че и на банките се даваш,за две стаи живота си продаваш!Честит празник съграждани!..и умната
36
18
 
11
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 4 години
Докато едни си чакат балона да се спука, други вече си изплатихме жилищните кредити и наема си е вид доход (втора заплата). Но всеки си има мнение по въпроса, често различно от моето. Нали някой трябва да ми е наемател.... все пак. И какво се оказва , риска е не в този който взима кредит, риска е да живееш под наем и да плащаш всеки месец на някого.
35
23
 
9
 
! Отговори
Само разбирачи бате преди 4 години
Мда балона е голям и Турция щеше да фалира като писах в инвестор на 7,80 лири за долар.Купиха се тогава 3 апартамента по 70 000 евра и 2 месеца по-късно се продадоха за по 133 000 от приятел, който ме слуша внимателно, а аз който съм финансист слушах такива предвиждания.Драги коментиращи готов съм да се хвана поименно на бас с всеки от вас, че през 2025, когато сме в Шенген и апартаментите стигнат нивата в Прага, Будапеща и Братислава ще си скубете косите!Тоя филм с какво ще стане го гледах!
34
0
 
27
 
! Отговори
Сп??нс !? преди 4 години
От любопитство погледнах предложенията на една бг. банка, 85 000лв размен на заема.За 10 години - 20 000 лихвиЗа 20 години- 45 000 лихвиТа такаааам.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33 cinikА защо изобщо живееш, след като ще умреш!
32
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дедо Ташунко, София не ми прилича на мъртъв или умиращ град, да ти кажа. България е много богата на някои ресурси и превъзходна по климат страна. Ще удари и нашият час някога. Няма да изчезнем толкова лесно. Има ни като държава повече от 1300 г. Даже и азбука си направихме. Честит ви празник на буквите!