Теглим все повече заеми за апартаменти - за дом и инвестиция

Жилищните кредити нарастват най-бързо
Обновена: 24 май 2019 08:03 | 24 май 2019 07:43, Александър Попов
58
Теглим все повече заеми за апартаменти - за дом и инвестиция
Снимка: Булфото, архив

Българинът тегли все повече кредити за покупка на жилище и те вече са в размер на 10,87 млрд. лв. - с 11,8%, или с 1,15 млрд. лв. повече от същия месец на миналата година, сочат данните на БНБ, цитирани от "Труд". Ръстът на ипотечните заеми се дължи на големия интерес към покупка на апартаменти.

Експертите разясняват, че хората купуват жилища както за собствен дом, така и за инвестиция. Заради ниските лихви, дори да имат цялата необходима сума в брой, много хора предпочитат да осигурят част от парите за покупка на апартамент чрез кредит.

Потребителските кредити също растат и в края на април възлизат на 9,439 млрд. лв., като се увеличават с 10,9% в рамките на година. При кредитите за нефинансови предприятия ръстът е по-бавен – с 4,8%. Но в абсолютна сума отпуснатите от банките заеми на фирми за година нарастват значително – с 1,54 млрд. лв., и достигат 33,5 млрд. лв.

Общият размер на отпуснатите от банките заеми се увеличава с 6,9% до 58,6 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Хората и фирмите взимат повече заеми, въпреки че през последното тримесечие на 2018 г. банките леко са затегнали стандартите за отпускане на потребителски, жилищни и фирмени кредити в сравнение с периода юли–септември 2018 г. При предоставянето на жилищни заеми банките са затегнали изискванията за обезпечение и за максималния срок на кредита. Причината за това е по-ниската склонност на банките да поемат риск.

През второто и третото тримесечие на 2019 г. от БНБ очакват лихвите по новите депозити и кредити да се запазят на сегашните ниски равнища. Тази прогноза се основава на очакванията на Европейската централна банка за запазване на лихвите в еврозоната без промяна поне до края на 2019 г., продължаващият ръст на депозитите, както и голямата конкуренция в банковия сектор в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
6
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Нещо весело ! Едно време в Харманлийско викаха на такива "инвеститори" в хапартаменти като Цвъ. Цвъ. - *** КАТО *** !
30
2
 
6
 
! Отговори
cinik преди 4 години
До Анонимен 30 Сам ли ще си сметнеш шанса да те удари метеорит или да ти паднат два пъти керемиди на главата или ще прочетеш малко и ще разбереш, че земетресението ,за разлика от метеоритите удря периодично и на едно и също място, а последното голямо в София е точно преди 100 години и е 7-8 по Рихтер. Иначе и баба ти ,ако имаше топки щеше да мъж и ти ,ако беше чел повече от една книга щеше да знаеш,че и "вожда" ти не може да отмени земетръс, нито пък "примера ти за инвеститор" -Цвъ.Цвъ....
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това ще свърши по същия начин както преди 10 години - с много рев и сълзи... Само моля при заемите да има клауза че се забраняват протестите по улиците за опрощаване на кредити - мислете преди да си ипотекирате живота!
28
3
 
35
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Купуването на имоти в умираща държава е мъртъв капитал. Казвам го с огромно съжаление, защото и аз имам няколко наследствени имота в родината. Там където хората се изселват - имотите умират заедно с последните старци, живеещи в тях. Съдба!
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 27 cinikЗащо само земетресение? Може да падне метеор, да има изпепеляващо слънчево изригване, галактическа черна дупка, а може и да ти падне керемида върху главата.
26
1
 
28
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Все повече са рекламите за заеми,което говори за обратното.Намаляват заблудените,че хоп-взимат заем и готово!Ами през 2020 като се вдигнат лихвите как ще връщат вноските?Много от тези дето взимат заеми ще загубят жилищата.Така беше и преди 2007 когато банките отпускаха 100% на изкоп,но като дойде кризата спряха и много хора изгоряха.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 5 ти, ами твойто мнение пък кой го иска.
24
3
 
18
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Навършиха се 100 години от Софийското земетресение. Иде времето за ново такова, какъв цирк ще е при 7-8 по Рихтер в София не е за разказване. А "инвеститорите" с по 6 апартамента ги очаква "падеж" ....И асансьорите няма да им помогнат.
23
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В статия от преди седмица се обясняваше как кредитите масово са до 1000лв, сега пък масово се купуват апартаменти
22
1
 
27
 
! Отговори
Точно така е преди 4 години
България се управлява от комунисти вече 70 години.Лошото е че тези комунисти плъзнаха по целия свят и пуснаха корени дори и във САЩ.
21
2
 
32
 
! Отговори
Трий и банвай бързо преди 4 години
ГЕРБ е старото БКП - клон Живковисти. БСП е пак старото БКП но крилото на тези, които свалиха Живков - лукановци, младеновци, добриджуровци,станишевци...От там идва омразата.*** не са слизали от власт 45 + 30 години.
20
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Балон има само в София и още 3-4 града. В провинцията жилища са евтини от много години а купувачи почти няма. По селата е пълно със двуетажни тухлени къщи със гаражи за по 15-20 хил. лева.
19
3
 
27
 
! Отговори
До пример преди 4 години
Да така е, ако нямаш всичките пари за апартамент е пълна глупост да теглиш от банка. Законодателството е направено да защитава, само банката. Ако пък си и поръчител по заем си още по прецакан, защото не си ползвал нищо от благата по заема, а в България си наравно с кредитополучателя.Трябва да има поне давност при поръчителя.
18
3
 
46
 
! Отговори
Mogul преди 4 години
За каква инвестиция става въпрос? Набитите 100 + бона в кутийка за колко десетилетия се връщат? Жив ли ще си? Колко нерви струва търсенето и намиране на съвестен наемател? Защо се опитвате да лъжете хората, че така лесно се печели от наем? В България обикновено наематела не пази, троши, а в чест случай завещава и сметки, както и неплатени наеми. Нека хората да знаят от първа ръка. А и в чужбина инвестиция, която се връща повече от 20 години, не е инвестиция.
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кредит какъвто и да е =робство.
16
1
 
35
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 4 години
Задайте си следните въпроси, всички, вие и вашите пораснали деца. Колко от вас, които сега теглите кредити, за жилища, знаят и помнят, осъзнато какво се случи 2008,***,2009 та година с имотите?? На колко години са били тогава тези които сега теглят ипотека? Ключа е в това, че в момента 10 години след краха и кризата 2008,*** банките, цялата смазана машина, набива кредити в това поколение млади, което няма спомен, няма житейски опит и преживявания какво беше тогава,преди 10 год са били деца.
15
0
 
20
 
! Отговори
На евреите лихвари - преди 4 години
"банкови" съвети, не давайте !
14
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Населението на страната непрекъснато намалява, но светът се глобализира и населението на земята нараства. Тук ще дойдат хората от Далечния Изток или Близката Африка, който изпревари. За тях трябва да има жилища и магистрали.
13
0
 
66
 
! Отговори
Пример преди 4 години
Купил си апартамент за 200 хиляди, след години си изплатил 100 хиляди, но оставаш без работа за 6 месеца и нямаш пари да внасяш вноските. Банката те съди на бързо, ЧСИ-то ти продава апартамента по измамна схема за 51 хиляди и ти имаш да връщаш още 53 хиляди, защото са ти начислили разноски за делото и лихви от 2-3 хиляди лева. Оставаш на улицата с 53 хиляди задължения, без апартамент и си платил 100 хиляди на вятъра.
12
1
 
27
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 4 години
Пук, пук