Теглим все повече заеми за апартаменти - за дом и инвестиция

Жилищните кредити нарастват най-бързо
Обновена: 24 май 2019 08:03 | 24 май 2019 07:43, Александър Попов
58
Теглим все повече заеми за апартаменти - за дом и инвестиция
Снимка: Булфото, архив

Българинът тегли все повече кредити за покупка на жилище и те вече са в размер на 10,87 млрд. лв. - с 11,8%, или с 1,15 млрд. лв. повече от същия месец на миналата година, сочат данните на БНБ, цитирани от "Труд". Ръстът на ипотечните заеми се дължи на големия интерес към покупка на апартаменти.

Експертите разясняват, че хората купуват жилища както за собствен дом, така и за инвестиция. Заради ниските лихви, дори да имат цялата необходима сума в брой, много хора предпочитат да осигурят част от парите за покупка на апартамент чрез кредит.

Потребителските кредити също растат и в края на април възлизат на 9,439 млрд. лв., като се увеличават с 10,9% в рамките на година. При кредитите за нефинансови предприятия ръстът е по-бавен – с 4,8%. Но в абсолютна сума отпуснатите от банките заеми на фирми за година нарастват значително – с 1,54 млрд. лв., и достигат 33,5 млрд. лв.

Общият размер на отпуснатите от банките заеми се увеличава с 6,9% до 58,6 млрд. лв., сочат данните на БНБ.

Хората и фирмите взимат повече заеми, въпреки че през последното тримесечие на 2018 г. банките леко са затегнали стандартите за отпускане на потребителски, жилищни и фирмени кредити в сравнение с периода юли–септември 2018 г. При предоставянето на жилищни заеми банките са затегнали изискванията за обезпечение и за максималния срок на кредита. Причината за това е по-ниската склонност на банките да поемат риск.

През второто и третото тримесечие на 2019 г. от БНБ очакват лихвите по новите депозити и кредити да се запазят на сегашните ниски равнища. Тази прогноза се основава на очакванията на Европейската централна банка за запазване на лихвите в еврозоната без промяна поне до края на 2019 г., продължаващият ръст на депозитите, както и голямата конкуренция в банковия сектор в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
11
 
! Отговори
Galipoly1915.. преди 4 години
V Paris lihvite ipotecjmite sa 1,5%Do 2,2%!..Pri MINIMALNA zaplara 1199 net!...
10
1
 
14
 
! Отговори
Galipoly1915.. преди 4 години
NE kupuvayre IMOTI..Vdigate cenite im pri turseneto..
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук кредитите са в ПЪТИ по-скъпи отколкото в белите държави. Разбира се, заплатите са в ПЪТИ по-ниски. Срещу проявения мазохизъм, получаваш коптор, който се разпада защото съседите не желаят да плащат за общи части. Инфраструктура пред кооперацията - няма или по-добре да я няма.
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Риска е, че след 20 години няма да сме млади специалисти и ако за 10 години нещо се промени, първите 10 изчезват в миг
7
27
 
11
 
! Отговори
GG1989 преди 4 години
И на мен ми се иска цената да е друга, но в момента цяла България се съсредоточава в големите градове и търсенето е голямо.Повечето ми колеги от университета и приятели, а и аз самия имаме доходи в порядъка на 25-30000 лв и нагоре като сме млади специалисти на 30-33 години. Предвид бизнес възможностите в момента и доходността по депозитите и акциите, то апартамента е добра алтернативна ''инвестиция''. При наем от 550, то ми кажете какъв риск е ипотека от 630 след като след 240 вноски е твое!
6
2
 
47
 
! Отговори
УЕФА - мафия преди 4 години
Да набиеш два камиона пари, които не са твои, в камара тухли - висша форма на идио*тизъм.
5
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кредити за шаранчета. При тези цени на жилищата, човек трябва да е психично болен за да тегли кредит! Лихвите и кредитите, не са подарък, а бреме, дългово бреме, което с минаване на времето, все повече започва да тежи на шията, и да задушава. Само мисълта че годиби, години наред, трябва всеки месец да се отчиташ пред банката е влудяваща. Пък не ми се мисли при вдигане на лихвите какво ще е.
4
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човешката глупост няма граници. Всички виждат какво става по света, търговски войни, мита, Брексити, почнаха сривове по борсите, фалити, и съкращения на персонал от големи компании, кризата навлиза в синхрон, докато българина тегли кредити за жилища на надути до пръсване цени, нереални спекулативни, и набалончени до крайност. Само в София имотния балон е надут с над 50 %, от реалните стойности на имотите!
3
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има така наречения кредитен цикъл. Банките, имотните агенции и строителите работят в синхрон за надуването на цените на жилищата. Печелят всички по веригата, на края магарето "купувач на имот", е натоварено до грохване. След което идва отрезвяването, икономиката почва свиване, лихвите тръгват нагоре, всички които са се поддали на емоции, започват да се задъхват, и накрая им взимат жилището. Стария изтъркан номер. Грозното е че хората се лъжат да купуват на тези високи цени, подлъгани от лихвите.
2
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теглете, теглете и после се чудите защо теглите теглото!
1
0
 
41
 
! Отговори
град козлодуй преди 4 години
и после чси ни тормозят