Вижте ги! Мечът и пръстенът на хан Кубрат у нас

Реликвите могат да се видят в Националната галерия
24 май 2019 10:48, Александър Попов
165
Вижте ги! Мечът и пръстенът на хан Кубрат у нас
Снимка: Правителствена служба

Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат. Това заяви премиерът Борисов преди предстоящото днес официално откриване на изложбата "Мечът на хан Кубрат" в Националната галерия.

По инициатива на министър-председателя и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София.
 
Премиерът Борисов напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението.
 
Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България. Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство, обърна се премиерът към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.
 
В галерията са експонирани временно два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм.
Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. 

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отварям аз да видя меча и пръстена, както подканва заглавието - и щи да видя - Тиквата и кифлата...
110
4
 
6
 
! Отговори
Да сме живи и здрави преди 4 години
Много красива девойка след тестове се доказа че е преродена Дъщеря на Мохамед./да сме живи и здрави/Девойката също е БЪлгарка и носи специфични гени на Хан Тангра.
109
11
 
0
 
! Отговори
JJIvanov 24 05 2019 преди 4 години
Януари 2019 попаднах на дъщеря на Хан Кубрат преродена като БЪлгарка. Бяха приятелки с дъщеря на Кубер син на Кубрат. също преродена като БЪлгарка .Носят гени на рода велики Хан ТЕНГРИ от 3 век..
108
20
 
21
 
! Отговори
Рускиня преди 4 години
До тези които искат Русия да върне меча на Украйна кажа следното - ще върне след като маска Тутанхамон и бюста на Нефертити ще се върнат в Египет,както и хиляди други артефакта ,заграбени от англичане и немци. Руснаци още не са получили кехлибарената стая.Ама тук нещо не крякате
107
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"... защо на "Мойсей жезъла" го скри и взе само за собствено ползване?"---Ами, вижте: Мечът и пръстенът на хан Кубрат се показват на изложбата заедно, в комплект. А, на Мойсей жезъла и на Бока халката не върви да се покажат заедно, неудобно е някак си пред хората ... :)
106
2
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 4 години
До OFF NewsГлупости!!!
105
1
 
26
 
! Отговори
Крали Марко преди 4 години
Е то е ясно . Там е била Велика България. А най голямата Българска държава е Русия. Който знае историята знае. Българската Азбука е написана от Свети Седмочисленици и няма общо с глаголицата и не е славянска а Българска.
104
7
 
9
 
! Отговори
OFF News преди 4 години
Гледайте в Ю-Туб руските професори,изказващи мнение за славяните които били дошли от Кавказ,и пълнейте.До преди падането на СССР славянският виц вървеше защото нямаше достъп до инфо,сега руснаците дори и не споменават за славянството.Сега на мода е друга далавера с тяхната история.Че били дошли от дълбоката Северна Тайга,и не се били наричали ,,славяни'' а се били наричали ,,тартари''.Не искат и да чуват за славяните вече.Истината ли .......ще я откриете в предният ми коментар.
103
13
 
3
 
! Отговори
OFF News преди 4 години
За първи път българите са споменати около 300г. с.хр. Болгарите са народът около река,Болга' и Столица,Болгар'.До преди това са се наричали с други имена.Бялата раса се дели на две под-раси, ,,Германи'' и ,,Арий''.Германите са населявали студените части на Европа,а арийците са се установили в Сев.Индия,като не е известно от къде са дошли там,възможно е да е от ,,Светите Земи'' и Юго-Източна Европа/.После са се отправили през Алтай към Афганистан,после по степите.Туй от вехти индуски книги/веди.
102
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, Боко, абе, "Меча на хан Кубрат" и пръстена му му ги показваш на хората, ами я кажи защо на "Мойсей жезъла" го скри и взе само за собствено ползване? :)
101
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялата приказка за Кубрат с пет сина във Фанагория е една глупост базирана върху една измислица на Теофан Изповедник.
100
11
 
11
 
! Отговори
Без юнашко доверие преди 4 години
Никой и нищо не доказва че меча и пръстена са на Хан Кубрат.Нужни са ред анализи, които липсват!
99
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Древните текстове са писани без разделяне на думите. Ние ги делим щото ни харесва да има кана сю биги. т е Кан, Хан и прочие дивотии на признати в научните среди основоположници фантазьори, на които им са популяризирани трудовете, поради определени съображения. Но най забавно е с "Тюркския", запиван с арабската графична система в която има само 16 символа за съгласни. Днес обаче всички са убедени, че определени думи имат еди какъв си произход. И дори ги произнасят правилно.Такива филми ...
98
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без значение дали надписите са с гръцката графична система или на латиница, няма ханове и канове. Канас у биги (е княз от Бога), и това са титлите на Омуртаг и Маламир. Записването на говорим език, с системи от по малко букви спрямо звуците е изисквало умение на четящия. Този проблем решават Кирил и Методии, създавайки система вкоято има почти пълен набор от букви за говоримите звуци. Следващата стъпка е дефиниране на записа на думи с близки звуци. Ние учим правопис но овца и уфсъ предават едно
97
24
 
4
 
! Отговори
IYI преди 4 години
От мен респект към тюрски хан Кубрат от род Дуло.
96
19
 
14
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Цитат:"През една тъмна нощ на 1155 г.Андрей със свой приближени бяга от Киев. Вземайки със себе си "светинята на Рус" - иконата на Владимирската Богородица"край на цитата, стр.49 ИСТОРИЯ НА РУСИЯ, 2002 г.&"Мечът и пръстенът на хан Кубрат" - намерени край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскала в околностите на днешния град Полтава, Украйна."Реплика: А защо до сега тази "находка" не върната от Русия на законният собственик Украйна ?
95
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е на снимката не се виждат такива неща ? Вижда се Тиквунии как се дзвери срещу нещо !
94
1
 
22
 
! Отговори
Коментиращ преди 4 години
До Хахахааааа.Ти, изглежда си Най-дебелата и Проста пръчка... Чети, бе, ЧЕТИ...Днес е празник на Българската азбука.
93
21
 
9
 
! Отговори
Да, бе.... преди 4 години
Очаквам утре да руснаците да намерят и чашата на Хан Крум , някъде в Подмосковието!!!!Кво им пречи!!!????????
92
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имали сме Ханове, Князе, Царе..., разпространихме славянската Писменост, с една дума - имаме основание да се гордеем с Историята си.Да, народа български е преживял възходи и падения, но е оцелял през трудните периоди на историята ни вкопчил се във Вярата, в нравствените и моралните си традиции!Да се надяваме, че и ние ще устоим пред бурите които се надигат и ще се съхраним като народ и държава!Амин!!!!Честит празник на всичи!!!