Вижте ги! Мечът и пръстенът на хан Кубрат у нас

Реликвите могат да се видят в Националната галерия
24 май 2019 10:48, Александър Попов
165
Вижте ги! Мечът и пръстенът на хан Кубрат у нас
Снимка: Правителствена служба

Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат. Това заяви премиерът Борисов преди предстоящото днес официално откриване на изложбата "Мечът на хан Кубрат" в Националната галерия.

По инициатива на министър-председателя и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София.
 
Премиерът Борисов напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението.
 
Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България. Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство, обърна се премиерът към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.
 
В галерията са експонирани временно два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм.
Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. 

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
10
 
24
 
! Отговори
до 74 преди 4 години
Хан Кубрат не е точно българин ами прабългарин.И не значи че меча му ни се полага.2.Не е намерен в българска територия.Тези две обстоятелства определят че тези предмети не са наша собственост.За съжаление.
70
18
 
23
 
! Отговори
ист преди 4 години
Съкровището е намерено в Украйна, и Русия трябва да го върне.Русия отдавна заблуждава света, че българите са монголоиди и тюрки. Демек сме втора катеория. Истината - българите са потомци на перси и траки. Славяните са измислица.
69
3
 
13
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Приказката за снопа е по-стара от Хана, ако става дума за истината, но е вярна. Ако принципът беше спазван от наследниците, българите нямаше да са рекордьори по брой на държави, създадени и пропаднали поради липса на единство, организация и умно ръководство!
68
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво прави меча и пръстена на хан Кубрат в Ермитажа? и откъде накъде ще искаме някакво разрешение от руснаците за нещо, което е но а и част от нашата история, просто трябва да поставим остро въпроса за предаването им на Националния исторически музей, или трябва да го предадът или кондискация на всякакво руско имущество на територията на страната, това е !
67
7
 
12
 
! Отговори
точка преди 4 години
Откъдето са минавали българите през вековете винаги държави са правили и в съюзи са влизали.Но част от тях са се връщали в началната ни родина на Балканския полуостров.Защото на тази свещенна земя сме се зародили,тя е нашата МАЙКА.Тук, сега и завинаги ще е България колкото и домогвания и фалшификати да се правят от всякаква *** от съседи"приятели" вътрешни и външни врагове.БОГ така е отредил.
66
1
 
5
 
! Отговори
ДО 63 преди 4 години
Господине ,Вие смествате Огромни периоди във Времето - разликата е Хиляди Години .
65
6
 
10
 
! Отговори
Бойко Хитреца преди 4 години
Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България.--значи правим отливка ,,,гепаме оригинала за мен и връщаме репликата на руснаците , слагам още една реплика в БГ музея-Цвък имаш задача! и по бърже че после си и в Костинброд-Ех че съм умен !! Аз толкова еврофондове схеми направихме - че един меч ли нема да влезе у моета схема !
64
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко за Кубрат е една приказка базирана на една измислица на Теофан Изповедник. Във Фанагория не е имало никакъв Кубрат с петима сина.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквъв меч на Кубрат е това, бе? Сред намерените съдове има такива от 8-ми век!
62
3
 
15
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Постоянно чета някакъв И Д И O Т , който вечно *** за "насилствено християнизиране"... то е - което от неприемани в Европа варвари - ни прави пълноправни европейци.А наистина - в днешна Русия тогава са се заселили 2 от общо 3те "потока" прабългари .Същия *** - вероятно се моли на Тангра ... и не празнува Коледа и Великден...Защо у нас има толкова ***?
61
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от къде на къде ще искаме разрешение на крадливите руснаци да правим копие на нещо, което е наше, нестига ча са го откраднали и са осквернили гроба на Кубрат, че сега видиш ли трябва да им искаме разрешение, за какво бе ? нагли сибирски варвари
60
7
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Пише ли дали е клал руснаци с него?Като кавалеристите на ген. Колев?
59
2
 
16
 
! Отговори
А, преди 4 години
Когато в земите на днешна Украйна е имало българска държава,украйнци дори не са съществували.
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимката е уникална
57
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славяни са късна измислица, приета за северните траки. Испер рих, Аспар рих, или Аспарух се връща в наследствените си земи, и като глава на царския род Дуло, и не е обединявал различни етноси. Различните племенни групи са били наясно с родственото му и царско право.И със сигурност имперския принцип, не се е харесвал на много от живеещите по нашите земи. Истината за историята ни е много малко вярна, в писанията на придворни и църковни летописци, които както и днес пишат за който плаща.
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е мечът и кой пръстена ?
55
5
 
14
 
! Отговори
Тенгрианин преди 4 години
Колкото до "славяните", от тях дори материална култура не можем да видим. има там некви 2-3 съда в Монтанският музей, които ги водят "славянски", но аз не виждам, нищо славянско в тях. Въобще, ако трябва да потърсим, какво са славяните, те са нещо като днешните ***, ръйщ ли. Интеграцията им,побългаряването им, довежда до ликвидацията на Българският Саракт.
54
2
 
4
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
До lYlСтранното е ,че след като приемаме християнството при втората обсада на Константинопол сме с арабите....
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хан Кубрат не бил роден християнин а е приел християнството , въпреки че насилственото Християнизира пише 866 г у нас , незнам какво четете и къде се информирате но определено са некакви Хипотези
52
3
 
4
 
! Отговори
Красимир преди 4 години
Това на снимката пръстен ли е или меч?