Вижте ги! Мечът и пръстенът на хан Кубрат у нас

Реликвите могат да се видят в Националната галерия
24 май 2019 10:48, Александър Попов
165
Вижте ги! Мечът и пръстенът на хан Кубрат у нас
Снимка: Правителствена служба

Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат. Това заяви премиерът Борисов преди предстоящото днес официално откриване на изложбата "Мечът на хан Кубрат" в Националната галерия.

По инициатива на министър-председателя и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София.
 
Премиерът Борисов напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението.
 
Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България. Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство, обърна се премиерът към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.
 
В галерията са експонирани временно два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм.
Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. 

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
10
 
6
 
! Отговори
Тенгрианин преди 4 години
До lYlТова с покръстването на кановете с аабсолютни ала-балистики, дори археологът на ПП ГЕРБ, зам.кмет на София, сам го опроверга. Но и аз 1000 пъти съм говорил на пасковчетата, серафимовчетата и други такива в интернет, че те дълбоко грешат. Траки няма. Това е един измислен етнос. Под подобен етноним се визират трек-сакланите, почитатели на алпа Субан-Субаш. Едно то многото българкси племена на българксата племенна общност. Много пари и презтиж натрупаха, някои хора от "траките".
50
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквах снимка на реликвите, а то....
49
3
 
16
 
! Отговори
ШАКА ЗУЛА преди 4 години
ПРЕДУПРЕДИ ЕРМИТАЖА! СЛЕД НАМЕСАТА НА НАШИЯ ЧОВЕК, ДА НЕ СЕ ЧУДИТЕ, КОЕ Е ОРИГИНАЛ И КОЕ МЕНТЕ?
48
8
 
12
 
! Отговори
lYl преди 4 години
Трите групи които образуват етническия народ на България са: Българи, славяни и траки! Кубрат е бил християнин, а Тервел се покръстил, като се е оженил за дъщеря на византийски император! След, като са разгромили арабите!
47
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ,,Книга Велеса" е написана автентична история.Книгата е намерена от белогвардеец,и е изнесена на Запад в началото на 20-ти век.Руснаците първо я искат,заплашват че това е съветска светиня,за да могат да я изгорят както всички други стари книги.Но не успяват да си я вземат,след което и се прави експертиза за автентичност,която доказва оригиналният и произход,писана е на дървени плочки.После руснаците отричат описаното да е автентичната руска история.Книгата се продава он-лайн,и е на разл.езици.
46
1
 
1
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Благодаря за съвета. Ще по слушам по-опитните от мен.
45
3
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
До Анонименсега, отваряме, квото има за отваряне и се ограмотяваме с значението на "риторичен въпрос". след това продължаваме да кюскаме коментаре с козирката на каскета къде врато.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само по скептичните неодобрителни погледи се разбира че са ни донели ментета
43
8
 
35
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Не виждам ни меч, ни пръстен. Само тиква.
42
2
 
13
 
! Отговори
НАШИЯТ ЧОВЕК преди 4 години
ЗА НАД ДЕСЕТ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ ПОКАЗА, ЧЕ Е МНОГО ЧЕВРЪСТ И ТРЕНИРАН, БРАВО!!! ТАКА, ЧЕ ОТ ЕРМИТАЖА, СЧИТАЙТЕ СЕ ЗА ПРЕДУПРЕДЕНИ! КОПИЯ, ОТЛИВКИ, ФАЛШИФИКАТИ... Е РАЗБИРАТЕ ДОБРЕ ПРЕДПОЛАГАМ...
41
9
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
защо "хан" използва раннохристиянска хералдика?
40
2
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
има ли един запазен писмен източник, който да бъде цитиран, в който кубрат е "хан" ?
39
30
 
7
 
! Отговори
! преди 4 години
Това с хан Кубрат е болшевишка лъжа. Голените историци на България като Георгиев, Цветков и Гочев отдавна доказаха че тези личности са измислени и т.н "именник на българските ханове" в фалшификат на КГБ за да се промият мозъците на българите. Истината е че етноса БЪЛГАРИ е изкуствено създаден от Русия за да може чрез тях да откъсне парче земя от свещената османска империя.
38
7
 
3
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
До АНТИГОН ЕПИФАНИ заедно с Християнството ни даде 600 хиляди имигранта от различни славянски племена....
37
11
 
12
 
! Отговори
Соросоид преди 4 години
ТОВА ДОКАЗВА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА УКРАИНЦИ!
36
1
 
9
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Стоян Динков работи за турските служби (мит)
35
21
 
3
 
! Отговори
АНТИГОН ЕПИФАН преди 4 години
МАЙКА ВИЗАНТИЯ ДАДЕ ХРИСТОС НА БЪГАРИТЕ...МАЙКАТА НА КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ - СВЕТА ХЕЛЛЕНА ГРЪЦКА..ПОКРЪСТИ СИНА СИ В СМЪРТНОТО МУ ЛЕГЛО.КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ = СИН НА ТРИБАЛА КОНСТАНЦИИ И НА ГЪРКИНЯТА ХЕЛЕНА, РОДЕН В ГРЪЦКО-ТРИБАЛКСИЯ ГРАД НАИССУС . ДНЕС В БРАТСКА СЕРВИЯ .СЛАВА НА ТЕОС, ЧЕ НЕ СЕ НАМИРА В БЪЛГАРИЯ .
34
14
 
16
 
! Отговори
Реставратор преди 4 години
Не знам колко е истина, че това са вещи на хан Кубрат, но защо са в Ермитажа след като са артефакти принадлежащи на Киев - Украйна !Това само подтвърждава грабителския генезис на Московската Орда - инвазия, оплячкосване и изтриване историята на поробените държави и народи !
33
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писна ми с тези ханове и канове и пр. измислици. Поне две реални снимки да бяхте публикували, ама не.И не мисля, че са изложени оригинали. Няма такава практика. В този ред на мисли е напълно нормално да искаме копие за нашите музей.
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До aa1830нали ти показват - "бате Боко гледа меч". Гледа и мисли , гледа и мисли....туъ желязо колко ли пари струва...ъ?....поне два самолета?...