Оценка: Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни!

S&P: Водещо влияние за БВП ще имат потреблението и държавните инвестиции
Обновена: 1 юни 2019 16:05 | 1 юни 2019 16:05, Веселина Йорданова
91
Оценка: Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни!
Снимка: архив, БулФото

S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга остава положителна.

Според обобщената оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни, независимо от структурните ограничения в дългосрочен план.

Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутен механизъм II (ВМ II) през следващите 12 месеца, съобщиха от финансовото министерство.

От рейтинговата агенция очакват БВП да се повиши с устойчив темп от 3,3 % през 2019 г., след което да се забави до 3% през 2022 г.

Водещо влияние ще имат частното потребление и правителствените инвестиции. Растежът на износа се очаква да се възстанови, въпреки по-слабото външно търсене през 2019 г. поради забавената икономическа активност при основните европейски търговски партньори.

Според S&P напредъкът по плана за действие за присъединяване към ВМ II се оценява като значителен, като повечето от поетите ангажименти са изпълнени или са в процес на изпълнение.

Агенцията би повишила кредитния рейтинг на България при влизане във ВМ II. По-нататъшен напредък в структурните и институционалните реформи също би довел до повишаване на кредитоспособността на страната.

S&P може да преразгледа перспективата до стабилна, ако се появи натиск върху платежния баланс или финансовия сектор, например поради натрупване на макроикономически дисбаланси. Перспективата може да бъде ревизирана до стабилна и ако напредъкът по пътя към членство в еврозоната загуби скорост за продължителен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
10
 
0
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Net average monthly salary (adjusted for living costs in PPP)България 1498$Русия 1406$Сърбия 1229$Румъния 1651$Турция 1435$Гърция 1510$така изоставаме от Румъния и с много малко от Гърция а великата Русия с непродажния си президент са доста зад нас
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това само показва колко си празноглавАбе ударила ги светкавицата у кpaтyните и си мислят, че вече всичко знаят!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От набутването на Тикволандия в кошарата ЕС,още от самото начало,ама отсамОто начало,Тикволандия ОКУПИРА ПОСЛЕДНОТО МЯСТО и няма никакво измъкване оттам!Не само няма измъкване,но и посоката на "движение",във всички области (икономика,социална дейност,образование и ...бягство от местния "рай"),е НАДОЛУ И САМО НАДОЛУ!Дълбаене на дъна безкрай и стопяване на местния аборагинаж!Честито ви тикволандци!А вие се залъгвайте с някакви тъпизми,наречени "рейтинги"!
33
3
 
8
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Махнете ги тия комунисти бе,нищо не става и от тях.Говорим обаче за ГЕРБ и техния вожд другаря Борисов.Нищо не върви,нищо не става и нямате никакво оправдание защото сте от много години на власт.
32
9
 
3
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
"НЕОБХОДИМО Е, ДА СЕ ПРЕКРАТИ ВАЛУТНИЯ БОРД, БЕЗ ДА СЕ ПРОМЕНЯ ФИКСИРАНИЯ КУРС НА ЛЕВА КЪМ ЕВРОТО!"Това само показва колко си празноглав и как нямаш никакво понятие от икономика и финанси. Това комунистите сте уникални празноглавци, затова сте и бедни, с изключение на крадливата ви върхушка, които са капиталисти.
31
6
 
1
 
! Отговори
БГ преди 4 години
В западните страни земеделската продукция главно се събира с машини тука още от комунистическо време е останало да се събира с ръце ,че да има работа за всички до 89г не ръчна спирачка са пуснали на икономиката ни ами направо котва
30
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То не може хем с Русия, хем богати. С тая маса русофили ли да станем водеща страна в ЕС?
29
2
 
12
 
! Отговори
seira преди 4 години
ИСТИНАТА Е ЕДНА:ЖИВОТ БЕЗ КРЕДИТ!НЕОБХОДИМО Е ВЪВ ФИНАСОВАТА ОБЛАСТ ДА СЕ ВЪВЕДЕ ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ!НЕ МОЖЕ "ПАРИТЕ ДА ПРАВЯТ ПАРИ"!ЦЯЛАТА ИКОНОМИЧЕСКА ФИЛОСОФИЯ, ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕРАЗГЛЕДА И РЕГУЛИРА С ОГЛЕД ЛИКВИДАЦИЯТА НА ЗЛОКАЧЕСТВЕНИЯ РАКОВ ТУМОР - КРЕДИТНАТА МАФИЯ (БАНКОВА И НЕБАНКОВА)!НЕОБХОДИМО Е, ДА СЕ ПРЕКРАТИ ВАЛУТНИЯ БОРД, БЕЗ ДА СЕ ПРОМЕНЯ ФИКСИРАНИЯ КУРС НА ЛЕВА КЪМ ЕВРОТО!КРЕДИТИРАНЕТО, ТРЯБВА ДА СЕ ОГРАНИЧИ ДО: БИЗНЕСА, ПОКУПКАТА НА ОСНОВНО ЖИЛИЩЕ И АВТОМОБИЛ!2% ГПР!
28
9
 
4
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ами като нямаме еднакъв старт като всички други в ЕС къде да сме ?Не може до 1989 да си бил под робство и за 30 години да стигнеш страни които са градили през това време
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е положителен знак, директен резултат от загубата на комунистите на изборите. Никой не вярва на комунисти.
26
2
 
9
 
! Отговори
Допълнение преди 4 години
Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни, мястото ни по доходи в ЕС - ПОСЛЕДНО
25
4
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 4 години
Проста проста колко да е проста тиквата има си партия а ти гласуваш за комунистите и си плюеш в форума
24
2
 
17
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Обръщам се към поклонниците на ГЕРБ.Не съм от БСП същите измамници са.Но къжете ми в коя нормална държава полицията ще събере 300 деца от детските градини на стадиона под предтекст "Ваканция здравей",и ще ги запука с гранати?!На тоя въпрос ми отговорете влюбените в другаря си Борисов......
23
1
 
9
 
! Отговори
Терсенето преди 4 години
Проста тикво. Кредит нямам един лев. Хайде вербовай ме и ме шантажирай:)))
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слава Борисов во веки веков!СЛАВА СЛАВА СЛАВА!
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Казват ни, че ГЕРБ ще харчат все по-голям бюджет за апартаменти и държавна власт а българите с ниски заплати и пенсии имат шанс да изтеглят заем заради добрия рейитинг.
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"3.3 %ръст"3,3 по 0 е равно на 0.
19
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Годишната инфлация във Венецуела ще се покачи до 1,37 милиона процента до края на годината, след като правителството не успява да се справи с растящия бюджетен дефицит, печатайки пари, сочи доклад на Международния валутен фонд, цитиран от Bloomberg.3.3 %ръст е ръст на бързо развиваща се икономика. Нормалният ръст е 1.4%-1.5%.Зле е Венецуела и Южна Корея. А Русия е що годе, поради ресурсната си икономика. НЕ ИСКАМ РЕПЛИКИ!
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сиреч, кривоносите банкери са сметнали, че страната е подходяща за грабеж.
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това още от Костов го слушаме , но не ни дават заеми или няма икономика в България където да се вложат заемите. Та никаква полза от рейтинга и борда нищо че сме притегнали коланите със заплати и пенсии.