Оценка: Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни!

S&P: Водещо влияние за БВП ще имат потреблението и държавните инвестиции
Обновена: 1 юни 2019 16:05 | 1 юни 2019 16:05, Веселина Йорданова
91
Оценка: Кредитният ни рейтинг положителен, позициите ни - силни!
Снимка: архив, БулФото

S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга остава положителна.

Според обобщената оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни, независимо от структурните ограничения в дългосрочен план.

Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутен механизъм II (ВМ II) през следващите 12 месеца, съобщиха от финансовото министерство.

От рейтинговата агенция очакват БВП да се повиши с устойчив темп от 3,3 % през 2019 г., след което да се забави до 3% през 2022 г.

Водещо влияние ще имат частното потребление и правителствените инвестиции. Растежът на износа се очаква да се възстанови, въпреки по-слабото външно търсене през 2019 г. поради забавената икономическа активност при основните европейски търговски партньори.

Според S&P напредъкът по плана за действие за присъединяване към ВМ II се оценява като значителен, като повечето от поетите ангажименти са изпълнени или са в процес на изпълнение.

Агенцията би повишила кредитния рейтинг на България при влизане във ВМ II. По-нататъшен напредък в структурните и институционалните реформи също би довел до повишаване на кредитоспособността на страната.

S&P може да преразгледа перспективата до стабилна, ако се появи натиск върху платежния баланс или финансовия сектор, например поради натрупване на макроикономически дисбаланси. Перспективата може да бъде ревизирана до стабилна и ако напредъкът по пътя към членство в еврозоната загуби скорост за продължителен период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
16
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Абе ей!!!Вие с едни градушки не се справихте,къде до сасипаха държавата,а за финансова стабилност все дърдорите.То от на "Работническо дело" статиите ви по пропагандни бе!!!
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Независимите" кредитни оценители даваха максимални рейтинги на Лемон Брадърс, до самият им фалит! Трябва ни европейска рентингова аганция, работеща по ясни правила. А за интересите на американците има кой да се грижи.
14
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както в робските плантации бият робите да бачкат повече, а после господарите чичко Тръмп и леля Меркел Чауш им давали някой долар или евро, но може и да не им дадат, за да не ядат много и да спазват валутен борд и кредитен рейтинг.
13
2
 
41
 
! Отговори
Жалко преди 4 години
Жалко, че никой от нас няма да види България, като просперираща държава. Изгубухме шанса си след 89-та година и най ценния си ресурс - хората са на привършване. До 2050г при най оптимистичния вариант, ще има още българи по тези земи. От ромите не чакайте да ви работят за вашите пенсии. Държавата ще фалира.
12
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тези дето са написали това идвали ли са в китната Мутроландия. Виждали ли са колко народ живурка в мизерия. Виждали ли са колко клошари бездомници бъркат по кофите за смет. Вижадали ли са работещи бедни които немогат да си платят тока отоплението водата. Виждали ли са цените в Мутренските вериги монополисти. Картелните цени на горивата на храната. Виждали ли са пенсионери които немогат да си купят лекарствата които ядат каквото намерят. Едвали. Ако бяха дошли и да видят друго щяха пишат.
11
5
 
7
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
А така .Супер сме !!!! След още 100 години ще настигнем европейците , а след 20 румънците.До тогава и ББ ще съживи и умрелите , за да бачкат , плащат данъци и да им гласуватУчете турски , възмездието идва
10
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независима институция дава добра оценка на страната, но трябва да се плюе и коментиращите правят именно това.
9
11
 
7
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Чакаме сега Курнеля да се изкаже и да обругае България
8
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С други думи сме бананова държава и можем да си вдигнем БВП с повече банани, но ще трябва да теглим повече заеми. Няма проблем за заемите и имаме кредитен рейтинг и можем да изтеглим заеми за банани и за държавни магистрали, по които да внесем банани.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
О *** блю, стабилност!
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъ кък тъй ша имаме положителен рейтинг, как така ще имаме около 3% инфлация- я виж 12.8% инфлация си е друго, мъ как 560лв минимална, друго си е 3 долара средна месечна...ех кви времена беха...
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоим непоклатимо стабилни . Няма мръднем ...... .
4
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавните инвестиции показват че при комунизма бяхме не правилния път но голяма грешка че унищожихме всичко и че тръгнахме към капитализъм. Сега кредитен рейтинг пазим но няма икономика. При държава без икономика всичко е занулено и няма какво да се развива и кредитния рейтинг е много висок но каква полза.
3
1
 
20
 
! Отговори
Терминал 3 преди 4 години
А ред бул давал крила.
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усилията на легендарния Борисов дават плодове. Това е само началото съвсем скоро ще ни вкара в Шенген и ЕЗ.
1
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е при старият изгерберастял комунист борисов. Благоденствие, стабилност, просперитет, всенародни тържества и видими резултати.