Предложение: От 2020 г. получаваме личните карти по пощата

Същото да важи и за паспортите и шофьорските книжки предлага екипът на Томислав Дончев
1 юни 2019 07:30,
63
Предложение: От 2020 г. получаваме личните карти по пощата
Снимка: архив Булфото

Да получаваме новите си лични карти и международни паспорти по пощата. Такава промяна в Закона за българските документи за самоличност предлага екипът на вицепремиера Томислав Дончев.

Идеята е част от пакета от промени, които целят да се намали административната тежест. Промените са публикувани за обществено обсъждане, а срокът за приемането им е до края на годината, пише "24часа".

Така новият режим ще може да влезе в сила от следващата година, когато започва голямата подмяна на лични карти - само за 2020 г. трябва  да бъдат подновени над 1 млн. документа за самоличност.

Още по темата

Данни за родители и съпрузи - само за първи личен документ

Над 1,6 млн. лични карти пък изтичат през 2021 г. и съответно трябва да бъдат сменени. Заради очакваните опашки МВР вече поиска назначаването на допълнителни хора на временен щат, планира се и разкриването на нови гишета.

Облекчението с пращането на документа по пощата обаче ще важи само при подновяване на лична карта, но не и за издаване на първата. Освен това трябва датата на издаване на новата лична карта да е след тази, на която изтича предишната. Така отпада нуждата старата карта да бъде върната, за да стане невалидна.

Остава обаче задължението заявлението за издаване или подновяване на лична карта да се подаде лично в РПУ-то.

При подновяване на международен паспорт също ще може да се иска той да бъде изпратен по пощата. Условията са същите като при личните карти. Възможност за изпращане по пощата е предвидена и за шофьорските книжки, които се подновяват.

Чиновниците и организациите, които предоставят обществени услуги, като банки, телекомуникационни компании, ВиК, енергийни дружества и пр., вече няма да имат право да снимат личните документи на клиентите си, предвижда друга от законовите промени. Те може да поискат да видят документите, за да се уверят в самоличността на гражданина, но за да направят копие, ще им е нужно изрично основание, което да е посочено в закон.

Украинци и молдовци влизат в ЕС с фалшиви БГ лични карти

Актовете за раждане вече ще се съставят за 3 дни, а не както е досега - за 7, се залага пък с изменение в Закона за гражданската регистрация. А болниците ще съобщават за ражданията на общината и по електронен път. Освен това актовете за раждане вече ще може да се вземат от болницата, а няма да е нужно разкарване на родителите до общината, за да получат документа.

Общинските чиновници вече няма да искат копие от нотариален акт за адресна регистрация, предвижда още пакетът промени на Дончев. Вместо това ще се дава само номер на нотариалния акт. При регистрация на наематели обаче ще е нужно копие от договора за наем.

Освен това заявленията за адресна регистрация вече ще се подават и по електронен път.

При искане за отпускане на социални помощи пък чиновниците вече няма да имат право да изискват документи за доходи, имотно състояние, семейно положение и пр. Те ще си набавят тази информация служебно от държавните регистри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Германия преди 4 години
Тук и банковите и здравните карти получаваме по пощата без проблем! Но за бг лична карта чакахме да получим 4 месеца,след неколкократни запитвания до консулството! Що се отнася до колетни пратки от България,последните 3 така и НЕ ПОЛУЧИХМЕ! А писмата оттам се бавят месец!Със сигурност не са виновни от ДЕ пост!А при тая несигурност не бих се доверила на Български пощи!
52
1
 
0
 
! Отговори
Терсенето преди 4 години
Да, ама във най "нормалната" държава имаш право да гръмнеш пощальона. После обяснения. Цецо искам да ми донесе личната карта. Ще го поканя на кафе, и ще си обявя апартамента за Уругвайска територия. Защото съм гражданин на Уругвай.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Личи си, че повечето хора тук не са излизали от България. На запад това е практика от години. Мрънкайте си, това го можете най-добре.
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във много държави това е нормална практика
49
1
 
2
 
! Отговори
Пълен идиот преди 4 години
Е този
48
1
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Плешивеца за чий се прави на интересен? Пощите при това управление са в такъв упадък та остава и с тази дейност да почнат да се занимават - ще почнат да изчезват я карти я паспорти както става с пратките от чужбина.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудех се какво работи тоя човек толкова години.
46
1
 
3
 
! Отговори
akud преди 4 години
100% електронни институции, там е най голямата организирана престъпност за рушвети и разплащане услуга за услуга. за сметка на бързащия за работа Българин
45
2
 
5
 
! Отговори
Корен от Тиква преди 4 години
Много повече ще намалите административната тежест, ако освободите постовете, от които смучете кръвта на народа.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ошти искат ли пари. У смисал ас ся нямам парички а те искат да дам за карта ама *** задалжават да я имам и тва а много гадно уееее еее .
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ас от десед години немам лична карта и знайти ли ко мий хубаву!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GLUPOSI na ТъркалетаДа еее ... На мене ми беше много зор, щото сме се хейтнали с нашата и не сикаше, да ми го казва, а бащта се тиймна с нея и той така ...
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мак"Идеята е безумна, редно е да подаваме заявления и да получаваме документа лично, това не е сложно."Кога? Тея гишета работят някакви *** часове от 10 до 14:00 в делинчните дни, когато нормалните хора са на работа. Какво? Да горя почивни дни, за да си взема картата? Ще я донесат. А "в чужди ръце" дори и да попдане, без подпис и активация, то е невалидна и ако някой даде пари назаем, на базата на невалидна карта, може да си седне на студе камък да си миси .. каф е ***
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мак ВИж сега ... ти като искаш, ходи си я зимай ..."Само ако се отнася до хора с увреждания, които не могат да се явят за получаване, тогава да се измисли начин как да им се достави документа."ТОВА Е НАЧИНА БЕЕЕЕ!!!!!!!!!#!#!#!#
39
3
 
12
 
! Отговори
Контра преди 4 години
Как ще пращате лични документи по пощата бе, нали докато пристигнат при получателя си, човекът вече може да е станал поръчител или титуляр по кредит, който някой друг е изтеглил, това е тикволандия, все пак.
38
2
 
7
 
! Отговори
мак преди 4 години
Има риск картата да попадне в чужди ръце, ако е изпратена по пощата, ама ***...ите не го взимат предвид. Идеята е безумна, редно е да подаваме заявления и да получаваме документа лично, това не е сложно. Само ако се отнася до хора с увреждания, които не могат да се явят за получаване, тогава да се измисли начин как да им се достави документа.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Отиваш на гише за две минути"Псоледния път съм чакал над 2 часа. Още ми е лошо от тогава, зщаото там имаше такава нечовещка сг***н, че чам ме хваща яд...
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Защо изобщо трябва да ходя, където и да е ... И да чакма, някой, да попълва заявление. И цял месец? Олел , ама че бавна и забила система. Нищо чудно, че тая държава отива по дяволите. СЛед 60 години, няма да я има ...
35
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Процедурата не е сложна. Отиваш на гише за две минути ти попълват заявление, ако трябва да те снимат те снимат и си тръгваш. След месец отиваш и си взимаш документа. Не е сложно. По-сигурно е да отидеш и за две минути да си получиш лично новия и върнеш стария документ, от колкото да чакаш да минава през много хора, за да ти го достави куриер. А във Западна Европа може и да е иначе, но там и не продават чужди имоти.
34
1
 
10
 
! Отговори
GLUPOSI na Търкалета преди 4 години
Това е безумна глупост - отиваш е Полицията , редиш се , попълваш някакви безумни документи с въпрос - как е моминското име на прадядо ти , и накрая чакаш еконт или спиди да те намерят в къщи когато им е удобно .