Радев в навечерието на 2 юни: Свободата не е традиция, а битка и отговорност!

Президентът призова да отхвърлим конформизма в словото си за Ботев
Обновена: 1 юни 2019 21:44 | 1 юни 2019 21:36, Веселина Йорданова
157
Радев в навечерието на 2 юни: Свободата не е традиция, а битка и отговорност!
Снимка: БТА, архив

Съвременните българи имаме тежък дълг към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България.

Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествения митинг-заря във Враца в памет на загиналите за свободата на България и 143 г. от подвига на Ботевата чета.

Според държавния глава сме и в дълг към себе си, защато и днес често избираме пътя на емиграцията - независимо дали далеч от родината или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България.

"Днес почитаме Ботев и загиналите за нашата свобода. Правим го от сърце, правим го по традиция, но свободата не е традиция, свободата е битка, позиция, отговорност, често и саможертва", изтъкна държавният глава.

Той посочи, че героичните поколения извоюват свободата, щастливите я наследяват, а слабите поколения я разпиляват. 

Президентът заяви още, че да се говори за Ботев е трудно, защото той е казал всичко за нас, дори и най-болезненото  - "че у нас свестните считат за луди", но е прогласил и безсмъртието на героите, и го е доказал със съдбата си.

"Нашето време няма да роди Ботев. Той е великан от друга епоха. Вярвам обаче, че продължаваме да носим част от неговия дух. Че мнозинството от нас ще отхвърли конформизма и безличието. Че носим мъжество и характер да въздигнем отечеството ни там, където заслужава да бъде", заяви президентът.

"Ето защо Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е и ден на живите. Той е нашата възможност да преоткрием неспокойния патриотизъм и парещото чувство за справедливост на Ботев. Да продължим похода на достойните, който свързва свободните духом с неродените още българи", посочи в словото си държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осъществявайки градация нашата тайна организация превръща младата генерация в по-висша цивилизация, старата градска канализация е наша зона на мутация, Но гена на новата нация е едва в етап на инкобация, така че трябва да бъдеме винаги подготвени за да го опазим дори да се налага в кръвта си да пролазим , дори да се налага да убиваме и мразим и цялото човечество направо да прегазим.
54
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"" Радев в навечерието на 2 юни ... ""................другаря Радев е ***, но честен ... но *** и затова полезен.ако не беше другаря Радев нямаше да станат всички сътресения в Герб довели до оставката на Цветанов ... което е ПОЛЕЗНО и за Герб и за България.Разбира се комунистите-русофили трябва да бъдат държани бити в ъгъла за благото на България, което засега може да направи само Герб.Така, че другарки и другари ... нещата не са така прости.
53
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зaради тоя не можем да си крадеме. Оставка ,оставка ,оставка.
52
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този не разбра ли, че като стане силна Европа и единна и винаги тръгва на поход срещу Русия този път ще тръгне за последно и малцина ще се върнат.
51
16
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 75..Аз Американофил като него и вас Няма начин как да стана! Няма как американеца да ми стане "брат" и да се "гушнем" за винаги! Лицемерно е бе дечица малки! Аз съм българин А не чуждопоклонник ! Европа за 30 г се поамериканофилчи! А що се отнася до Плевнята.Тоя си беше болен мозък! -:) Топки му липсваха за да Не ЛИЦЕМЕРНИЧИ! За това и не помириса 2 ри мандат След жалкото си 1 во и последно мандатче!-:)
50
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просперираща държава бяхме през 1989 г, с 10 млрд. $ дълг и официално обявен фалит от Луканов. 50$ заплата, режим на тока, бензин с купони, празни магазини - и така до ЖанВиденовата хиперинфлация, когато заплатата падна на 5$.За всеобщ ужас икономическият му министър е преподавател и кандидат-Евродепутат от листата на БСП.Как да не избяга млад човек от тази държава. Въпроса е защо резидента не споменава коя точно партия подгони българите към чужбина в гореспоменатите времена. Къ ша кажи!
49
17
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
до 71...Много хора мразят президента защото БСП го предложи и подкрепи! А не друга политическа партия.Въпреки че гласуваха всички нормални хора за него! Герб видяхме какво" предложи"! Един навеждач Плевньо .Който в краят на жалкото си мандатче.Не знаеше кой е и в какво вярва. Днес малко хора имат очи за всичко.Всички гледат.Но малка част виждат само уви!
48
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мимикрира кучето, сложил синя вратовръзка, а в душата червен партиен билет.
47
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От гаден, по-гаден. Ама, че съдба!
46
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оня ден клипа всички са го гледали с премиера на магистралата дето караше джипа и като слезе имаше събрана група платени клакьори които скандират Бойко,Бойко и той ги укротява уж скромно бе голям срам си беше направо резил за няколко лева да се правят на маймуни
45
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резидента защо не почете жертвите от комунистическия терор и лагерите, които "изгладуваха и изстрадаха мечтите си за достойна и независима България", че даже и умряха.Как да да ги почете, като самия той е номинация на убийците им и шефовете им от Кремъл.Този петолъчник не може и не иска да бъде обединител на нацията, даже не си го и помисля.Мисленето е сложно нещо за един овенен, а интелекта мисия невъзможна,защото изисква да допуснеш и друга гледна точка и истина освен твоята червеноармейска.
44
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Под влияние на САЩ сме една просперираща държава, а не някаква жалка *** на изчезване.
43
15
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Първият президент на България.
42
8
 
12
 
! Отговори
докога преди 4 години
Докога ще го търпим този да мърси светлия спомен за българските родолюбци?
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора гаврещи се с паметта на Ботев и героите освободили отечеството :Борислав Георгиев,Харалан Александров,Ивайло Дичев .Национални предатели и *** оправдаващи го с либерализма .
40
9
 
11
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Клишета, клишета....Да вземете да направите нещо полезно веднъж,вместо само да празнодумничите и ти и другаря Борисов и всичките там,така наречени политици.....
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Онези безсребърници" Бесен съм. Да наречеш идейните основатели на Четвъртата България, тези чийто духовна сила и вяра и най вече воля и действия, още държи пламъка, за да я има Държавата, само с определението безсребърници, е най плоското и повърхностно възможно разбиране и осъзнаване на това, що е то техен наследник.Мене ме е срам за прецедента, втори, пореден.
38
6
 
18
 
! Отговори
777 преди 4 години
Само високопарни речи без последващо действие. Пионка на конци в ръцете на шепа сиви кардинали .
37
6
 
5
 
! Отговори
от взвода преди 4 години
стига сте слагали снимки на фат тип преди малко обслужих взвода
36
11
 
15
 
! Отговори
Гаварит Масква! преди 4 години
Тоя ушат мърморко няма ли срам да говори за един от най-големите ни родолюбци Ботев след като ежедневно снася информация на господарите си от Мацква! Имийчмънт и затвор за националния предател Румен ***!