Социалното министерство: Отнемането на деца не ни е цел!

Настаняването на дете извън семейството става само при основания
1 юни 2019 12:00,
72
Социалното министерство: Отнемането на деца не ни е цел!
Снимка: Pixabay

Отнемането на деца от техните родители никога не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство. Съгласно Конституцията на Република България отглеждането и възпитанието на децата е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата. Това се посочва в позиция на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, с която то възразява срещу твърденията в социалните мрежи за "неправомерно отнемане на деца", съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Още по темата

От там уточняват, че настаняването на дете извън семейството може да стане само при наличие на основания, определени в Закона за закрила на детето, които не се променяни от 10 години, а предприемането на такава мярка за закрила винаги подлежи на съдебен контрол. Във връзка с реда за настаняване на деца извън семейството от социалното министерство уточняват, че той не е променян от 2006 г. В него единствено е премахната възможността за настаняване в специализирани институции, тъй като до 2021 г. всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити.

"Извеждането на дете от биологичното семейство е крайна временна мярка за закрила, която се базира на прецизно проучване и оценка на конкретния сигнал за дете в риск и се потвърждава със съдебно решение. Такова решение се прилага за много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия). Социалните работници и полицията извежда деца само ако животът и здравето на детето са застрашени. Това е принципът в закона, който социалните работници са длъжни да спазват", се посочва още в позицията, изпратена до медиите.

От там възразяват и срещу определянето като доносници на хората, които помагат на децата в риск или сигнализират за дете в рискова ситуация. В позицията се посочва, че това е задължение на всяко лице, регламентирано в Закона за закрила на детето още от 2003 г. "Това задължение съществува от 16 г. и не е въведено с последните промени в закона. Сигналите обаче не са достатъчни за прилагане на мерки за закрила, а се проверят за тяхната достоверност и основателност. Не се разглеждат анонимни сигнали, освен в случаите на насилие над дете", се посочва още в становището на ресорното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой плаща протестите, кой си играе със страховете на хората...
56
0
 
5
 
! Отговори
Не е цел, бизнес е преди 4 години
за някои социални работници и за част от екзотичния етнос.Що се отнася до мрънкането "Дайте тези пари на истинските им родители, а не на приемни", опасявам се, че ако това стане правило, злоупотребите ще са още по-големи. Сума ти търтеи няма да ходят на работа, оправдавайки се с това, че трябва да си гледат детето вкъщи и чакайки някой да им дава пари наготово.Освен това, най-трудните времена отминаха. Всеки може да си намери работа и да направи сметката колко печели и колко деца може да храни
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме малък и сравнително *** народ щом търпим да ни управляват престъпници.Протестите са обикновено платени и организирани от партии и НПО та с някаква политическа цел.Но относно Истанбулската конвенция целяща да легализира третият пол и да даде права на извратени ***,както и за нашите деца сме категорични.Нацистките практики в Норвегия,където социалната служба е наричана Гестапо няма да минат.58 е прав.Осиновяването от гей двойки на бели дечица стана масова практика.Не на ***
54
2
 
11
 
! Отговори
Протеста на майките преди 4 години
е съвсем основателен, по каква логика държавата изплаща двойно повече пари на приемни семейства, а ако децата се отглеждат от роднини, парите са по малко? Ако парите които се дават на приемви родители, се раздадат на нуждоещите се родители, няма да има изоставени деца! С децата се въртят далавери, затова ги отнемат от родителите им!
53
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
социалните системи в холандия и норвегия са пример за насилие над семействата и децата им,и отнемане на правата на хората да имат собствен живот,не може правата на социалните да са над правата на хората,това е висша форма на психическо насилие и антипример за социална система
52
2
 
11
 
! Отговори
Държава Без Барневар преди 4 години
Държава Без Барневарн https://facebook/bgbezbarnevarn
51
3
 
34
 
! Отговори
8 преди 4 години
Тия продължават като папагали да повтарят едни и същи лъжи, на които само те си вярват. Има група във фейсбук от 110 хиляди, където доста умни и начетени хора, немалко юристи с документи доказват обратното на твърденията на крадливите и лъжливи чиновници - не знам защо си мисля, че като заровят тъпите си крaтуни в пясъка като щрауси ще се измъкнат от кашата, която сътвориха -хората се усетиха, сори - няма да крадете и търгувате деца, няма и да лапате грантове от педофилски държави!
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пуснете им субсидии за всяко дете и ще им стане цел.
49
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТ ГОЛЕМИТЕ БУКВИ- ДЕЦАТА КОИТО ИЗРЕЖДАШ СА ПОЛУЧИЛИ ОТ СОЦИАЛНИТЕ, ТОВА КОЕТО СЕ ДАВА В БГ НА ВСИЧКИ ПРИ ПОДОБНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, НО ТЕ ЯВНО СА НЕДОСТАТЪЧНО/ ТУК ДА НАМЕСЯ 10%ПЛОСЪК ДАНЪК- НЯМА ДЪРЖАВА С ПОДОБЕН ДАНЪК И ДА МОЖЕ ДА ДАДЕ МНОГО/, И СЕГА ИДВАМЕ ВСИЧКИ НИЕ КАТО ОБЩНОСТ, КОИТО ДАВАМЕ ЧРЕЗ ЕСМ ИЛИ СПЕЦИАЛНО ПОСТАВЕНИ КАСИ ЗА ДА ПОМОГНЕМ- ВИНАГИ ДАВАМ. ТОВА СЕ ПРАВИ В ЦЯЛ СВЯТ- ТОВА НИ ПРАВИ ОБЩНОСТ, ТОВА НИ ПРАВИ ПО- ДОБРИ ХОРА. ГНЕВЯ СЕ НА ХОРА, КОИТО ЗАЩИТАВАТ ОПОРКИ ЗА ПАРИ.
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До реалистДа, това е част от бизнеса им.Най-често детето се дава на баба му или на чичо му и къщата, в която живее "приемното" семейство се оказва съседна на тази на биологичните родители. Двете семейства си делят парите, а детето яде и нощува в която от двете къщи му скимне.
47
1
 
19
 
! Отговори
До пича преди 4 години
с големите букви.Приятелю според мен ти си платен.Включваш се само когато някой е започнал да протестира и да защитава правата си.Даваш супер крайни примери които се опитваш да предствиш като правило.Кажи ми като толко си смел защо в същата тази медия има зов за помощ първо за 2 месечно бебе,после за момиченце с аутизъм,и после за Коки.За тях защо няма стратегия, а винаги хората помагат.Същите хора които изкарваш че шамаросват жените и децата си и какво ли не още.
46
1
 
14
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
До37:И не отсега има предвидени награди за бедни но отличници.Лично се опитах да кандидатствам за едни деца отличници които майката ги гледа сама.1вия вариант е от социалните.Отказ.2вариант беше от мон и министерство на културата.Кандидатства се чрез заместник кмета на културата на дадена община.Не бил знаел,не можел и пак не стана.Спрете с глупостите които пишете,ами на втори юни има протест срещу това
45
0
 
32
 
! Отговори
Наша специфика преди 4 години
Институцията "Приемно семейство" не е подходяща за България днес, защото вече се превърна в бизнес за етноса, който не ще да работи, а търси начини да получава пари наготово. В този бизнес май участват съзнателно и някои социални работници, вероятно получават по нещо на ръка.Да не си кривим душите, над 90% от децата, нуждаещи се от извеждане от собственото им семейство, са ромчета и само роми ги взимат като приемни родители, но не им осигуряват среда за по-добро възпитание. Зорът е за парите.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кое е цел? Да се транжира българското семейство.
43
1
 
19
 
! Отговори
Какво да се прави? преди 4 години
Постъпва се според спецификата на актуалните проблеми на всяка държава и нация.У нас:1. НИКАКВО ИЗВЕЖДАНЕ НА ДЕЦА, а на родители михлюзи! Затова е нужна частична промяна на споразумението за забрана на принудителния труд. Щом е създал(а) деца, ще ги храни! Ако не ще да работи доброволно, може и зорноволно!2. В социален дом - само децата на родители-насилници, престъпници, пияници, наркомани, жрици на онзи занаят, ГЕЙОВЕ и други социопати. Ще работи, за да плати издръжката на детето!
42
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА УТОЧНИМ С КАКВО СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ДЕТЕТО ЗА 2019-20130Г СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ДЕТЕТО ЗА 2012Г-2019Г- ЗАЩО НЕ ПРОТЕСТИРАХТЕ ПРОТИВ 2012Г-2019Г, СЕГА ИМА ЛИ ЗАКОНОВИ НОРМАТИВИ НА НЕПРИЕТАТА СТРАТЕГИЯ... ВИЕ СТЕ ПРОТИВ ЗАКОНИ, ВСЕ ОЩЕ НЕПРИЕТИ- СМЕХ, СМЕХ....КОЙ ЗАДАВА ОПОРКАТА....
41
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАЗВАШ ДА БЕГАМ ПО ВЕТРОВЕТЕ- ВИЖДАШ ЛИ КОЛКО ТИ Е ЪКЪЛА- РАЗМИТ ОТ ВЕТЪРА- ЩЕ ЗНАЕМ КОИ РАЗМИТИ ОТ ВЕТЪРА МОЗЪЦИ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ПРОТИВ НЕЩО, ЗА КОЕТО НЕ ЗНАЯТ, НЕ РАЗБИРАТ, НЕ СА СЕ ПОСТАРАЛИ ДА ПРОЧЕТАТ, ДА ВНИКНАТ, НО Е ДАДЕНО КАТО ОПОРКА, ОТ КОГО ЛИ.....НЕ СИ ИГРАЙТЕ СЪС СТРАХОВЕТЕ НА ХОРАТА- ПИЙТЕ СИ ХАПЧЕТАТА- ШИЗОФРЕНИЯТА Е НАЛАЗИЛА МАСОВО.
40
2
 
31
 
! Отговори
реалист преди 4 години
"Социалното министерство: Отнемането на деца не ни е цел!"То така започнаха и в Норвегия и виждаме резултата, отнемане заради паяжина в дома на детето. Забравете разните глупави стратегии за деца, жени и всякакви други, а се фокусирайте върху семейството. Защитете нормалното семейство, а не "семейството" между еднополови извратеняци, заради, които се отнемат бели деца.
39
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отнемането на деца не им било цел--за сега. Вие само почакайте да си приемем законите и ще видите,че децата вече ще се отнемат законно. В съответствие с евроценностите. Тогава обаче за много родители ще е късно, поради което трява да се борим още сега.
38
2
 
11
 
! Отговори
69 преди 4 години
До 37Айде бягай по вятъра бе, сега от шамарите вкъщи минахме на децата сираци ли? 74 стр стратегия само за деца сираци ли пише? Ще даваме стипендии на талантливи деца, дето ще пишат есета за еднополовата любов ли? Щото по комунистическо, тия дето играеха партизаните в училищните пиеси и тържества и те бяха най-талантливите и награждавани деца.