В Шабла ще има военни стрелби, определиха опасни зони

Учението на зенитния полигон ще се проведе от 10-14 юни
16
В Шабла ще има военни стрелби, определиха опасни зони
Снимка: Министерство на отбраната

Определени са временно опасни зони във връзка с провеждането на учението "Шабла - 2019" от 10 до 14 юни.

То ще се проведе на зенитния полигон на Военновъздушните сили и включва тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 "Точка" и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски.

Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през 2019 година, съобщиха от МО.

За времето от 08.00 часа на 10 юни до 19.00 часа на 14 юни 2019 г. се активират временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.

Предислокацията и развръщането на личния състав и техниката на дивизионите от състава на Първа зенитно-ракетна база, определени за участие в "Шабла-2019", вече завършиха.

Те заеха позиции на територията на Зенитния полигон на ВВС – Шабла, откъдето ще се проведат бойните стрелби, съвместно с формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски и Военноморските сили на Република България и на въоръжените сили на Република Сърбия и САЩ.

В хода на учението са предвидени стрелби с няколко типа зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени.

От Зенитно-ракетната база участват разчети на ЗРК "Нева", "Куб" и С-300. Пускове от полигона ще извършват още военнослужещи от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от американската армия в Европа. За ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на Базата полковник Валери Ценов.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
12_5 преди 1 месец
ще карат ли децата от детската градина да гледат ?
МВР наблизо ли ще е ?...
тези от Силистра които пропусната цирка на стадиона , биха могли да компенсират и отидат
11
0
 
4
 
! Отговори
истина преди 1 месец
А пък 86г. старите старшини и колеги казваха че ученията били в СССР тогава в някаква пустиня всичко се товарело на влакова композиция и там.Казаха че там видели 21г. момче младо пък бил полковник вече по заслуги...и така всеки със спомените си.А сега и това няма...жалко и армия нямаме!
10
0
 
3
 
! Отговори
истина преди 1 месец
Сещам се като сержант 96г. бяхме на Щабла нашето поделение ПВО на СВ. 26180 ВСИЧКИ бяхме наскачали да гледаме в действителност изтрелите на пусковите.Не се сещам точно кой комплекс се водеше,но беше с големи ракети по 2 на пускова далекобойност към 60км.Беше незабравим миг изтрелването на ракета ,защото на практика рядко се вижда и ти да си на 50м. от пусковата.Интересното е че тя литва като свредел не ориентирана и след 2,3 сек. я насочва друга машина към целта.За цел пускаха малко самолетче.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗРК ТочкаЗащо ми се струва, че българската НАТО-вска армия е въоръжена със савеЦкое орУжие?
8
1
 
12
 
! Отговори
Военен историк преди 1 месец
Интересен факт е, че въпросната 250. Ракетна бригада ПВО, с която Република Сърбия ще участва в учението е онази бригада, която воюва против НАТО през 1999 г. Именно тази бригада свали F-117, един F-16, както и няколко хеликоптери.
7
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
До 1980 се окомплектоват два кубовски зенитно-ракетни полка,които стават гръбнака на ПВО на сухопътните войски.До 1990 година полковете с техниката ходят регулярно на бойни стрелби на полигон в Русия.След това за тази цел се използва полигона в Шабла.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!
Дано не свалим някой пътнически самолет.
5
0
 
3
 
! Отговори
До Ленчето преди 1 месец
На кирилица, Ленче, на кирилица.
4
0
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
На снимката е пускова установка на ЗРК КУБ.Първата батарея от този комплекс е доставена у нас през 1974 година.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ще ми гонят кефалите..
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм служил на ЗРК КУБ.Част от комплексите са още от 60- те години,но все още вършат работа.Ката няма пари за нова техника така ще е.Парадоксът е че " натовската" ни армия е изцяло въоръжена с руско оръжие.
1
3
 
9
 
! Отговори
Спас преди 1 месец
ТОВА ДОБРЕ, АМА МАЙ ОТИВАТ НА ПОЧИВКА!:)))) НАВРЕМЕТО НАС ЗАПАСНЯЦИТЕ НИ ВДИГАХА КРАЯ НА МАРТ НА ПАЛАТКИ И КАТО ДУХНЕШЕ ВЯТЪРА, ПРИМЕСЕН СЪС СНЯГ, ПРОНИКВАШЕ ДО КОСТИТЕ!!....ШИНЕЛИТЕ БЯХА КАТО ВЕСТНИК!!!