В Шабла ще има военни стрелби, определиха опасни зони

Учението на зенитния полигон ще се проведе от 10-14 юни
16
В Шабла ще има военни стрелби, определиха опасни зони
Снимка: Министерство на отбраната

Определени са временно опасни зони във връзка с провеждането на учението "Шабла - 2019" от 10 до 14 юни.

То ще се проведе на зенитния полигон на Военновъздушните сили и включва тактическо учение с бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС с международно участие, стрелба с ракетен комплекс 9К79 "Точка" и изпълнение на огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели от Сухопътни войски.

Стрелбите са част от План за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната през 2019 година, съобщиха от МО.

За времето от 08.00 часа на 10 юни до 19.00 часа на 14 юни 2019 г. се активират временно опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над полигона и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра, нос Карталборун и линията, отстояща на 100 км успоредно на бреговата ивица.

Предислокацията и развръщането на личния състав и техниката на дивизионите от състава на Първа зенитно-ракетна база, определени за участие в "Шабла-2019", вече завършиха.

Те заеха позиции на територията на Зенитния полигон на ВВС – Шабла, откъдето ще се проведат бойните стрелби, съвместно с формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) на Сухопътните войски и Военноморските сили на Република България и на въоръжените сили на Република Сърбия и САЩ.

В хода на учението са предвидени стрелби с няколко типа зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) по радиоуправляеми, аеробалистични и парашутни мишени.

От Зенитно-ракетната база участват разчети на ЗРК "Нева", "Куб" и С-300. Пускове от полигона ще извършват още военнослужещи от 250-а бригада за ПВО на Сърбия и от американската армия в Европа. За ръководител на стрелбите на зенитно-ракетните формирования е назначен командирът на Базата полковник Валери Ценов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
12_5 преди 4 години
ще карат ли децата от детската градина да гледат ?МВР наблизо ли ще е ?...тези от Силистра които пропусната цирка на стадиона , биха могли да компенсират и отидат
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗРК ТочкаЗащо ми се струва, че българската НАТО-вска армия е въоръжена със савеЦкое орУжие?
8
1
 
12
 
! Отговори
Военен историк преди 4 години
Интересен факт е, че въпросната 250. Ракетна бригада ПВО, с която Република Сърбия ще участва в учението е онази бригада, която воюва против НАТО през 1999 г. Именно тази бригада свали F-117, един F-16, както и няколко хеликоптери.
7
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
До 1980 се окомплектоват два кубовски зенитно-ракетни полка,които стават гръбнака на ПВО на сухопътните войски.До 1990 година полковете с техниката ходят регулярно на бойни стрелби на полигон в Русия.След това за тази цел се използва полигона в Шабла.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!Дано не свалим някой пътнически самолет.
5
0
 
3
 
! Отговори
До Ленчето преди 4 години
На кирилица, Ленче, на кирилица.
4
0
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
На снимката е пускова установка на ЗРК КУБ.Първата батарея от този комплекс е доставена у нас през 1974 година.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще ми гонят кефалите..
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм служил на ЗРК КУБ.Част от комплексите са още от 60- те години,но все още вършат работа.Ката няма пари за нова техника така ще е.Парадоксът е че " натовската" ни армия е изцяло въоръжена с руско оръжие.
1
3
 
9
 
! Отговори
Спас преди 4 години
ТОВА ДОБРЕ, АМА МАЙ ОТИВАТ НА ПОЧИВКА!:)))) НАВРЕМЕТО НАС ЗАПАСНЯЦИТЕ НИ ВДИГАХА КРАЯ НА МАРТ НА ПАЛАТКИ И КАТО ДУХНЕШЕ ВЯТЪРА, ПРИМЕСЕН СЪС СНЯГ, ПРОНИКВАШЕ ДО КОСТИТЕ!!....ШИНЕЛИТЕ БЯХА КАТО ВЕСТНИК!!!