150 регистрирани вероизповедания у нас! А колко от тях са опасни секти?

Независимо, че са регистрирани, това не ги прави безопасни
6 юни 2019 09:19,
39


При 150 регистрирани вероизповедания у нас много от тях носят всички белези на опасни секти. В много случаи хората, които стават техни членове, развиват опасни мании.

Подобен беше случаят на 18-годишния Калоян Милев, който преди повече от година нападна медицинска сестра в болница "Пирогов", а по-късно се самоуби. Близките му тогава обясниха, че поведението му се променило след като влязъл в секта.

Именно за такива промени в поведението трябва да следим, за да не станат част от подобни движения наши близки, алармираха психологът Ина Антонова и юристът и богослов Ралица Костадинова.

Още по темата

"Като при всяко пристрастяване, настъпва първо отчуждаване, затваряне, липса на споделяне, на доверие в общността, в която съществува в момента човекът. Рязка промяна във възгледите, че някаква висша сила ще реши проблемите му, ступор, в който се изпада, чакайки следващата среща с тази общност, която се очаква да реши проблемите му. Това са нещата, които се наблюдават и при прекомерен стрес", обясни Ина Антова пред Bulgaria ON AIR.

Ралица Костадинова пък разкри, че у нас има над 150 вероизповедания и много от тях притежават белези на деструктивни секти. Независимо, че са регистрирани, ако някой наш близък иска да стане техен член, не трябва да сме спокойни.

"Има симптоми, които трябва да се знаят. Винаги те са свързани с религиозни символи. Те използват копнежа на човек към Бога", разказа още Костадинова.

Тя обясни още, че най-важното е, ако открием някакви симптоми, да окажем необходимата подкрепа на въпросния човек, за да я усети той в семейството и за да не му се налага да я търси на други места.

Психологът Ина Антонова пък допълни, че най-важното е да знаем, че ние сме господари на живота си и на решенията, които взимам. И посъветва да говорим с близки при някакви проблеми, а не да търсим общности, защото жертва на секта може да стане всеки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
22
 
! Отговори
от Варна преди 4 години
да си дойдем на думатана 100 метра от Катедрален храм Варна е седалището на мормоните във Варнав бившето кино Благоев/Роялкои общинари го допуснаха и срещу колко банкноти?Ако има прокуратура да подхване, ама няма прокуратура. Има само големи заплати.Бог да пази децата ни.
8
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всеки може да стане жертва на секта. Аз няма как да стана жертва на секта, защото имам повече от една полуумряла мозъчна клетка, с която в 21 век да вярвам в тъпотии като дето госпоД (с малка буква умишлено). Трябва да се пазят децата основно, които все още не са съвсем наясно с нещата. :)
7
4
 
8
 
! Отговори
Изплюведалня преди 4 години
Най-човеколюбивата религия се практикува от канибалите на малките острови по южните морета.
6
4
 
16
 
! Отговори
Пак глупости преди 4 години
Айде пак простотии-някакъв случай от преди година.И близките-най- *** обяснение .И това отново е плод на тия НПО-ота. Само да вметна,че според статистиката у нас годишно се самоубиват над 700 човека.А ние претендираме,че сме православна държава.Значи ли това,че тези 700 души са православни и православната църква подтиква съм самоубийства? Няма ,няма и като почнат нещата да се показват и не могат да се спрат-и старата песен на нов глас! Тия "психолози" що не говорят за стреса от НПО-отата!?
5
4
 
12
 
! Отговори
Пустиняк преди 4 години
Най-разпространената секта у Кратунистан е на омразата! Другата е на завистта, а двете заедно са под шапка на великата секта на измамничеството, пред която се кланят от сутрин до вечер, и трудно заспиват, ако не са и прибрали жертва през деня.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До историкАма д беше се поза интересувал малко повече. Коранът не казва, че "неговият Бог" е различен от твоя Бог. Според мюсюлманите те са едни и същ, но разликата е, че не се признава божествения статус на Исус Христос.
3
5
 
7
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До МошеКак кой. Християнството е измислило исляма . Мохамед пише в записките си , а и в корана го има че Архангел Гавраил / в корана - Джибрил му е дуктувал как да напише светата им книга . Дори повече . Джибрил му е бил личен покровител и е описан в Корана като най могъщия ангел в ислямската религия . Гавраил - личния пратеник на християнския Бог . Припомни си кой донася новината за раждането на божия син. Но този факт мистериозно е пропускан от попове и имами . Защо ли ?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А соросо-евроатлантическите секти кога ще бъдат забранени , като едни от най - опасните ?
1
1
 
10
 
! Отговори
Моше преди 4 години
Скоро ще излезе наяве истината кой, защо и как е измислил исляма