Радев съветва: МС да не се срамува, а да преговаря за цената на руския газ

Президентът смята, че има промяна на газовата карта на Европа
Обновена: 6 юни 2019 19:16 | 6 юни 2019 19:15, Веселина Йорданова
162
Радев съветва: МС да не се срамува, а да преговаря за цената на руския газ
Снимка: БТА

Време е българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ в България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Константиновския дворец в Санкт Петербург, след срещата си с руския президент Владимир Путин. Енергетиката е една от темите, обсъдени по време на разговора.

Още по темата
По думите му има промяна в ситуацията на газовата карта на Европа относно цени, доставчици, възможности за диверсификация. Радев припомни, че от миналата седмица имаме договор за закупуване на втечнен газ от Америка през терминал от Гърция на конкурентна цена и по-изгодна от тръбния газ, който получаваме от Русия, и отбеляза, че има голям спад на цената на газа в борсите в Западна Европа.

Радев е поставил този въпрос на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром". По думите му Путин е бил много ясен, че този въпрос е изцяло в сферата на отговорностите на газовата компания, предаде БТА.

Не изземвам по никакъв начин функциите на правителството - преговорите са негова задача, отварям врата, коментира президентът. Трябва да имаме вече много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация на договори и за ценообразуване, отбеляза Радев.

Много ясно поставих и въпроса да търсим сближаване на нашите интереси, коментира той. Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цената на природния газ в България, защото от това зависят и "Топлофикация", и домакинства, и цената на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност, посочи Румен Радев.

За АЕЦ "Белене" Радев припомни, че решението на българския парламент и правителство е да започне процедурата без държавни гаранции и допълни, че руската страна продължава да настоява, че в такъв проект трябва да има държавни гаранции.

Ясно обясних, че става въпрос за много дългосрочен проект, който ще бъде готов поне след 10 години и дотогава анализите са трудна задача, но българската държава не може да поеме този финансов риск към момента, коментира Радев и отбеляза, че оттук нататък е въпрос на стратегически инвеститори.

Руската страна има желание да участва като страна, която държи технологията на тези реактори и тяхната безопасност, това е минимумът на тяхното участие, допълни той.

В отговор на въпрос във връзка с руското участие в поддържането на българската бойна техника Румен Радев каза, че темата е била поставена на срещата и посочи, че руската страна има готовност да продължим нашите отношения, докато България има решимост да поддържа руска техника.

А знаете, че това няма да приключи скоро, защото модернизацията и цялостното превъоръжаване със западна военна техника отнема много години, гълта много ресурси, тъй че ние по най-добрия начин трябва да поддържаме това, което имаме в момента, коментира държавният глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи тарикати тези руснаци докато имат монопол и през ум не им минава да преговарят за цената а сега като купихме американски газ вече са готови за преговори да им таковам номерата
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Янките нямат изгода да преговаряме защото ще трябва да бутнат цената и те , като руснаците . Сега цените са горе долу еднакви щом щяла да поефтинее незначително и то за кратко ! Както показва живота !
117
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците произвежат огромна гама от машини и превозни средства - самолети, вертолети, спътници, космически кораби, всякави автомобили - леки коли, джипове, бусове, луксозни лимозини, камиони , тежковози за извънгабаритни товари, ескаватори, пристанищни кранове, леддоразбивачи та до кухненски прибори и тостери "Василиса", хладилници, перални и какво ли не. В момента строят атомни електроцентрали в Беларус, Турция, Унгария, Китай и са в преговори с Аржентина. Да изброявам ли още?
116
12
 
8
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Руснаците не могат една кола да направят, а ние ще им даваме атомна централа да ни строят. Вие ненормални ли сте ?! Кажете ми една качествена техника произведена от тия пияндурници ?
115
8
 
11
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 4 години
Руският патриарх му се кара като учител на ученичка, а Радев се свил навел глава с клепнали уши и гледа страхливо надолу... Това президент на България ли е ?
114
4
 
6
 
! Отговори
хахахаааа.... преди 4 години
До 114Купувайте от Американците......
113
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 108 остави тази легенда как плащаме на руснаците най-скъпия газ в Европа. А ако държиш, че е така дай доказателства - конкретни цени и линкове, на които информацията може да се провери. Най-евтин газ щяхме да имаме, ако беше построен "Южен поток", защото с него щяха да се избягнат транзитните такси в Украйна и Румъния, а те са - 7 долара на 100 километра
112
6
 
10
 
! Отговори
Винету преди 4 години
До Чефо. Уф, този пътник е уж пътник от 2013. Сега сме 2019 и пътникът още е на власт. Не ви ли омръзна тази басня да я повтаряте? Или така си чешете завистта и злобата?
111
16
 
13
 
! Отговори
Радев васал на Путин преди 4 години
Цитат от Огнян Минчев: "Как изразяваш собственото си достойнство когато непрекъснато уверяваш нечия друга държава, че си доброволен неин васал? Унизително е да виждаш, че те представлява човек, който не разбира приоритета на собствения си национален интерес и непрекъснато говори в подкрепа на чужди интереси. Още по-унизително е да виждаш, че той не осъзнава това, не се срамува от това, че смята това за нещо в реда на нещата."
110
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Архаров не е бил такъв рускогъзолизец
109
14
 
16
 
! Отговори
До 104 преди 4 години
Ние плащаме един от най-скъпия руски газ в Европа бе .Точно като руски роби и договорът ни е до 2030 година.Аман от ,,специалисти"
108
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашият Радев нещо неадекватен ми се вижда ,да не са му изпробвали някой газ последно поколение .Те , кремльовците са маняци , който не слуша - пиши го "бегал" .
107
9
 
17
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До Съвремениккофти е това, че за лошите договори с руснаците не са виновни руснаците, а неподготвени /лишо подготвени / наши бг преговарящи! пп. пиша го добронамерено, т.с когото бг ходят на преговори / с когото и друг разл. от българин/ да се подготвят по добре и да не хленчат
106
3
 
17
 
! Отговори
До 104 преди 4 години
Абе ти сляп ли си или глупав и неграмотен наистина като роб :Президентъг казва:ГАЗЪТ КОЙТО ПОЛУЧАВАМЕ ОТ АМЕРИКА ,ПРЕЗ ТЕМИНАЛ ОТ ГЪРЦИЯ Е С ПО НИСКА,КОНКУРЕНТВА ЦЕНА ОТ РУСКИЯ.Ей,вие другарите сте наистина с капаци бе,Научи четмото и писмото другарю,че тези примитивни изблици важеха до края на ,,недоносчето"
105
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заленият чорапогащник е най-известен като циркаджията с коремното
104
4
 
14
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 години
Радев,ще има ли среща с дедо Поп ?
103
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът очевидно е платен лобист на Русия. Не съм чул да пита защо плащаме на руснаците най скъпия газ в Европа.
102
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
radev e aroganten christianski terorist.
101
8
 
13
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
както казва Мария Лондон - Два ***, ето сила"Нашичкия *** пак се опитва да заработи малко инфлационни рублички - зер нали му финансираха кампанията и е дал много обещания на Решетката които не може да изпълни. Както се вида и на последните избори, везависимо от подкрепата на ушанките бе се Парите пак изгубиха - за 14 ли за 18 ти ли път, вече им изгубих бройката. Ама да му мисли Корнелата - рашките ще намалят заплатата на мъжът и от 110000 лв - на 80 000 докато някога дойде на власт.
100
7
 
10
 
! Отговори
Съвременик преди 4 години
Ами да намалят те цената на газа бе.,,Интереса клати феса"-търговията не трябва да се меси с политиката.Точно заради ,,,вечната дружба", СИВ и железният контрол и зависимост от тях, фалирахме три пъти и днес се дърляме как да открием топлата вода.Живота го доказа ,плановата икономика и селско стопанство по съветски образец ни докараха и нас и тях до тук.Те спряха да ,,строят" социализъм,нашите ,,бедни социалисти" бленуват за връщането му.