10 000 лева за работодатели, наемащи човек с увреждания

Допълнително се залагат и пари за преквалификация
7 юни 2019 07:00,
18
10 000 лева за работодатели, наемащи човек с увреждания
Снимка: Pixabay

Работодателите могат да получат до 10 000 лв., за да приспособят работно място за човек с трайни увреждания в трудоспособна възраст. Същата сума може да бъде отпусната и за оборудване на всяко ново работно място съобразно заболяването на работника, съобщиха от министерството на труда и социалната политика.

Още по темата

Млади дизайнери подават ръка на хора с двигателни проблеми

Тези стимули са заложени в Националната програма за заетост на хората с увреждания, която беше одобрена днес от Националния съвет за хората с увреждания. С до 10 000 лв. ще се финансират и проекти за осигуряване на достъп до съществуващи или разкривани нови работни места за хора с трайни увреждания в трудоспособна възраст, пише БНТ.

Кандидатите ще подават предложенията си до Агенцията за хора с увреждания
. Получилите финансиране трябва да запазят заетостта на наетите хора за не по-малко от 36 месеца след сключването на договор за предоставяне на средствата.

По програмата ще се отпуска и ресурс за квалификация и преквалификация
, както и за обучение за професионално и служебно развитие на хора с увреждания. За тази цел работодателите ще могат да получат до 200 лв. за един работник.

На днешното си заседание Националният съвет за хората с увреждания одобри и Правилник за дейността и организацията на работа на Националния съвет за хората с увреждания, както и проект на Наредба за реда за осъществяване на контрол върху изразходването на средствата от възстановени осигурителни вноски на работодатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То за здрави млади хора няма работа, тея ще дават на сакатите
15
1
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Да ви кажа ли какво ще стане? Работодателската матия ще наеме от менте хората с увреждания и до там! А на оня дето твърди че ги мързяло хората с увреждания да бачкат или пък трябвало акъл та да работиш с компютър наравно с другите му казвам така. Дано да ти се случе така че да станеш по зле и от най зле увредените и да те видя като се сблъскаш с бюрокрацията и мафията в уж социлната политика та тогава да разбереш кой е мързелив и кой може или не да бачка наравно с здравите!
14
0
 
11
 
! Отговори
куха фирма преди 4 години
Сега доста ''работодатели'' ще са по-богати с 10 хилки.
13
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Увреден ТЕЛК-аджияИзвинявай но има много професии които можеш да практикуваш, нека си го кажем направо, мързите и ти е по-добре на социални помощи. В днешно време, ти трябва акъл и да можеш да използваш компютър, за да работиш наравно с останалите.
12
5
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
След като си работоспособен, защо смяташ, че сме длъжни да ти плащаме социални помощи?
11
6
 
0
 
! Отговори
Гошу преди 4 години
Поредната смислена постъпка на ГЕРБ! Няма По- добър стимул от парите. Работодателите е хубаво да дават работа на хората с увреждания. Така, тези хора са полезни на себе си и се чувстват живи.
10
3
 
11
 
! Отговори
До Увреден ТЕЛК-аджи преди 4 години
Вярно е пародия. Майка ми е с ТЕЛК за нелечима болест. Ходи периодично да я преглеждат да не се е излекувала някак си - макар да няма такъв документиран случай в медицината.
9
1
 
23
 
! Отговори
Увреден ТЕЛК-аджия преди 4 години
Пародия.1. До 29г ходех се подписвам свеки месец в агенция по труда в доста неинтегрирана сграда, че съм безработен.2. После вече след 29 си дърт и не можеш да кандитатсваш за определени служби. Спрях да се разписвам щото е унизително, следоветелно не съм в системата като безработен.3. На 3 години трябва да ходя на ТЕЛК, да докажа, че не ми е изникнал нов крайник здрав. И там ще спра да ходя. 4. Дипломите си ги вра отзад, щото 99% от работодателите те гледат като ***, а инфратруктура няма.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Санирането свърши, сега е ред на инвалидното дране !
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шистака да си регистрира фирма, да се самонаеме и бам една десятка в сметката.
6
0
 
5
 
! Отговори
морски преди 4 години
Мутрите ще се задействат ли ?!
5
1
 
23
 
! Отговори
Инвалид преди 4 години
Пенсионер навършени години и 100 точки 2 категория с инфаркт тежък от 80% стана 60% за 3 години. Сега чакам три месеца да ме приемат на ТЕЛК .Пожизнен не можел да стане защото не ми признават пенсионирането трябвало да стана на 64 години.След инфаркт се мре не искат да го казват.До 64г. едва ли ще стигна.А за работа едва ли като разберат за здравното ми състояние.Каква е тая държава.
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-логично ми се струва да се приспадат тези пари от данъка.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Домуса и суджука успяха да измислят нова схема.
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а пък на мене от телк ми намалиха драстично процента за инвалидност, защото съм ходел на работа!
1
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да... заформя се нов интересен бизнес.