Готово ли е правителството ни да сключи сделка за F-16?

Ще трябва да платим самолетите наведнъж
7 юни 2019 21:55, Нели Христова
81

За 60 дни, България ще трябва да приеме офертата на САЩ за изтребителите F-16. Страната ни ще ги плати наведнъж, а не разсрочено, но по думите на финансовия министър Владислав Горанов, това няма да е проблем, защото държавата ни може да си го позволи.

"Тази новина преди всичко е сигурен индикатор, че споразумение между България и САЩ ще бъде подписано. Можем да разчитаме, че след това ще започне процес за придобиване на F-16. А след това идва въпросът има ли държавата ни необходимата организация това да се случи по най-ефективния начин и новият боен самолет да бъде интегриран във въоръжените ни сили", коментира в студиото на Bulgaria ON AIR бившият министър на отбраната и директор в НАТО Велизар Шаламанов.

60 дни е срокът, в който България трябва да приеме офертата на САЩ. В този период има възможност да бъдат конкретизирани периметри в обхвата на пакета, т.е. - цената.

"Ако този 60-дневен период бъде надхвърлен, тогава процесът ще трябва да започне отначало. След изявлението на финансовия министър Владислав Горанов днес обаче, смятам, че правителството е готово да сключи сделката. По-важното е как ще се развият събитията след като договорът бъде подписан", каза още Шаламанов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че работата, която трябва да свърши страната ни, за да бъде максимален ефектът от вложените средства, е сериозна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
3
 
! Отговори
Иванов до #64 преди 4 години
Аз да съм чел ред по ред договорите, за да ти нахвърлям на теб и ти да подадеш сигнал на прокуратурата? На колко 20 години си ти, че имаш такива смешни разсъждения?
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Иванов до#59АнонименДраги, всичко е ясно! Управляват ни родоотстъпници, които за своето добруване, независимо, че ние не искаме това, ще дадат моите и твои пари на бизнесмените-войнолюбци отвъд Океана! Не от НАТО да разрешат! яма разсрочено плащане, кеш! Веднага! На невероятно високи цени, сравнени с цените на Юрофайтър, Рафал, любимата дъвка на русофобската *** шведския Грипен.Не говорим за руски самолети - ясно, няма да ни продадат, даже да ни разрешате от НАТО.
54
6
 
14
 
! Отговори
Иванов до#59Анонимен преди 4 години
Радев е експерт в областта на ВВС, а ти явно си поредния хейтър, който много знае и изказва мнение без да мисли.Я се замисли малко ти и всички други многознаещи поплювковци, защо Турция е сключила сделка за 100 изтребителя Ф35 на стойност 9млрд. долара, а България ще плати 8 изтребителя Ф16 на стойност 1.6 млрд долара? Да не говорим, че САЩ използват 4 военни бази в България без дори да дадат и цент за това, без дори да намалят цената на тока от ТЕЦ Марица, която е безумно висока!
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
лобист
52
3
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Как да не е готово правителството.Комисионните са взети,а на Боко са му гарантирали,че няма да го бутат.
51
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 59Не съм чувал Радев да е летял на Грипен но въпреки това е преценил че трябва да купим грипен. Това ли ти е големия специалист и професионалист Радев, или е една послушна пионка на Москва чакаща поредната заповед от Кремъл?
50
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството изчаква одобрение от Москва.
49
4
 
5
 
! Отговори
до 59 преди 4 години
Аз не съм летял изобщо. Обаче генерал Радев е военен пилот, завършил военно обучение в САЩ, летял е на всички видове самолети - руски, американски, френски (последно лета във франция с Dasault).Този Радев (който според корумпетата от ГЕРБ не разбира от самолети) е против F16. Обаче тук някаква Тиква, притежателя на апартаментите и живеещия по милост в чужд апартамент Горанов, плюс Каракачанов (по професия историк) са преценили, че само F-16 трябва да купим и на цена по-висока от F-35?!?
48
1
 
5
 
! Отговори
В НАТО СМЕ преди 4 години
Подпшсали сме за 2% добре вадим кинтите и купуваме европейска техника , А НЕ Протекциониста Тръмп да ни изкоманда на молитвена закуска -- а що се отнася за нас ,за нас всичко ново дето лети е хубаво, защото това което имаме е по-лошо от новото- просто остаря -относно другото дали ще се защитим с 20--30 изгребителя каквито и да са те--НЕ ! Аз не виждам какво спорите кой изтребител е по добър--като се започнат бойни действия м/ Русия и НАТО ще видим...тогана ще видим и дали е трябвало самолети да
47
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали сега си имаме руски. Все едно , че ги нямаме. От ремонт в ремонт.
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам представа колко са добри, ама и производителя няма идея, не ги е направил още. Но са ужасно скъпи Я освен тези 3 милярда, ще трябва да дадем още 3 за асфалт на летищата. Този самолет е несъвместим с нашите летища. Европейска машина е по добрия избор. Даже и Руска е по добре.
45
5
 
3
 
! Отговори
Джуджето Путин преди 4 години
На България не и трябват хубави самолети. Ние ще я пазим!
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПредполагам си летял на всякакви изтребители. Влизал си в бой с тях и на базата на натрупания от теб опит, прецени , че F 16 са щайги.
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно не ви се иска България да има бойна авиация. Защо ли? Като ви слуша човек да вземем да разпуснем и армията.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как могат да си позволят да платят наведнъж такава сума за стока на хартия? Та тези щайги (евентуално) ще дойдат, когато мандатът на правителството ще е изтекъл, а следващите ще трябва да оправят бакиите! Ние ще ги изгладуваме, но някой трябва да ги излежи!
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нетребват ни никви таралясници бракувани ф16. Две установки с С400 стигат сичко да трепере покрай наз
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До абсурдистанЗащото такива са им условията.
39
2
 
5
 
! Отговори
Пардю преди 4 години
Новите самолети на ВВС са като виц - Стар, но златен.
38
3
 
7
 
! Отговори
абсурдистан преди 4 години
Защо ще плащаме наведнъж ? каква е тази "сделка" ? боксониера за 50хил да купиш е на вноски ,като последните 50% плащаш при Получаването и на акт 16!Те още не знаят къде ще ги произведът,ама 3 Милиарда Кеш Веднага !
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четири страни от НАТО нямат военна авиация, а една от тях дори няма армия.