Падне ли ДДС за книгите, може да се купуват с 20% повече

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела Норма“, пред Bloomberg TV Bulgaria
8 юни 2019 11:56, Елка Василева
93

На едно от последните заседания на Министерския съвет отново бе повдигната темата за данъка добавена стойност върху книгите, което съвсем естествено предизвика нови дискусии в общественото пространство. Какво би се случило, ако ДДС отпадне от плещите на търговците и потребителите у нас? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

„Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“, казва Веселин Тодоров.

Средната цена на една книга у нас е 13 лв., твърди Тодоров. Най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%, а други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

 „Една от основните причини, че ДДС върху книгите не отпада, е липсата на политическа воля. Това, което всички министри на финансите са ни казвали досега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“, обяснява Тодоров.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датското ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, отбелязва Тодоров.

„Отчитаме около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“, обяснява Тодоров.

Най-приемливият процент на ДДС върху книгите според Веселин Тодоров би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

Целия разговор можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина не обича да чете книги.
3
2
 
20
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Готов съм да се обзаложа, че дори ДДС на книгите да стане 0 процента, цените им няма да се променят, само ще скочат печалбите на издателите.
2
1
 
6
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Що бе ? Има ли много залежали книги ?
1
1
 
13
 
! Отговори
1 преди 4 години
След асфалта на вожда ни любим,сега почваме книги да ядем,а ддс на хляба го дигнете на 40%,тогава може ,гладни но с романа "ВИНЕТУ"в ръка ,да се преселим в отвъдното.