Безотговорността на стопанина на кучетата убийци - престъпна

У нас има около 25 000 бездомни кучета, каза Явор Гечев от "Четири лапи"
Обновена: 9 юни 2019 22:39 | 9 юни 2019 21:51,
39
Безотговорността на стопанина на кучетата убийци - престъпна
Снимка: pixabay.com

В страната има около 25 хил. бездомни кучета, в София са около 3 600. Това каза Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ в интервю за "Фокус" по повод мащабната кампания на фондацията "Осинови.ме" за популяризиране на отговорното отношение към домашните любимци и осиновяването на изоставени животни.

"Чрез кампаниите се стараем да докажем, че в крайна сметка отглеждането на животни е отговорна задача", отбеляза Гечев.

Още по темата

По думите му много често хората взимайки си домашен любимец по чисто емоционални подбуди, или след като са харесали снимка и са били трогнати от историята на животното, установяват след няколко месеца, че не могат да се грижат за него.

"По този начин то отново или попада на улицата, или отива в някой двор на село и го оставят да пази. Но това не е начинът да бъдем отговорни, трябва да дадем всичко от себе си и да сме наясно с тежкото бреме на отговорността да имаш домашен любимец, който те дарява с много любов от една страна, но от друга изисква много грижи за възпитание, за социализация, за доброто му здраве", добави Явор Гечев.

Според него всяко второ куче на улицата, не се е родило там, а е имало някога дом и собственици, но се е оказало нежелано.

Той коментира и трагичния инцидент отпреди няколко дни, при който кучета нападнаха млад мъж и го убиха в село Владо Тричков.

Безотговорността на собственика на петте домашни кучета, които преди няколко дни нападнаха млад мъж и го убиха в село Владо Тричков е престъпна. Да оставиш кучета без надзор в къща, в която не живеят хора, и там те имат свободен достъп навън, е наистина престъпление. Надявам се, този човек да бъде съден и да лежи в затвора. Също така се надявам, освен него да седне на подсъдимата скамейка и общинският служител, който е бил отговорен за това да следи за изпълнението на предписанието, което е дадено от полицията на собственика на кучетата, да не пуска животните си навън", каза Явор Гечев.

"За съжаление, в 90 на 100 от общините в България местната администрация не се интересува от такъв вид проблеми, като съществуването на нелегални развъдници и отглеждането на опасни кучета. Не е достатъчно те да са едри, а да не бъдат социализирани и отглеждани, да не бъдат възпитани правилно и да проявяват агресия, поради един или друг повод“, продължи той.

По думите му напоследък има зачестяване на инцидентите с домашни кучета от определени породи, но там вината не трябва да търсим в породата, а в собствениците на тези кучета.

"Тези животни се взимат и отглеждат от хора, които от една страна нямат никаква представа за това, как да се грижат за тях, а от друга страна го взимат по-скоро, за да парадират с нещо и то най-вече, защото страдат от някакви комплекси на малоценност и се надяват, че демонстрирайки собственост върху едно едро и силно животно, да покажат, че и те са така силни физически и може би психически", посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте го на милостта на кучетата му те са верни животни.
7
1
 
14
 
! Отговори
До За наказание преди 4 години
По-добре обратното.
6
3
 
31
 
! Отговори
За наказание преди 4 години
Умъртвете му кучетата пред него и го накарайте да ги изяде
5
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм чул да са осъдили белчинската копанарка. Въпреки че в София кучетата скитащи из града редовно убиват някой, я професор, я дете, я някой случаен пешеходец. А си е абсолютно същото, престъпна безотговорност.
4
2
 
43
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Цялата работа е заради едни пари за усвояване!Бизнесът с бездомните кучета е многомилионен!Затова няма интерес те да бъдат елиминирани завинаги.А проблемът е лесно решим!Законът се опростява до максимална степен:ВСЯКО куче,намерено на улицата без повод(и намордник за едрите),дори и с придружител ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се прибира в кучкарник.Стои там до 2 седмици и ако за това време не бъде платена глобата или ако е бездомно не бъде осиновено СЕ ЕВТАНАЗИРА!Толкоз!За служебните кучета-отделен регламент и р
3
2
 
45
 
! Отговори
Anon преди 4 години
Кейн корсо се отглеждат само с една цел. И ако не се отглеждат отговорно и с постоянно наблюдение- това е предумишлено убийство. Този трябва да го съдят за такова.
2
1
 
47
 
! Отговори
Гледна точка преди 4 години
Да му дрънат 20години, да видим някой друг ще си оставя ли кучетата без надзоря.
1
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се знае точно кое куче какво е правило и кое точно е причинило фаталното захапване. Като при Чората същия случай. Ще осъдим някое невинно кученце, което е гледало отстрани другарчетата си. Пак ще стане грешка и ще ни осъдят в Старсбург.