Безотговорността на стопанина на кучетата убийци - престъпна

У нас има около 25 000 бездомни кучета, каза Явор Гечев от "Четири лапи"
Обновена: 9 юни 2019 22:39 | 9 юни 2019 21:51,
39
Безотговорността на стопанина на кучетата убийци - престъпна
Снимка: pixabay.com

В страната има около 25 хил. бездомни кучета, в София са около 3 600. Това каза Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ в интервю за "Фокус" по повод мащабната кампания на фондацията "Осинови.ме" за популяризиране на отговорното отношение към домашните любимци и осиновяването на изоставени животни.

"Чрез кампаниите се стараем да докажем, че в крайна сметка отглеждането на животни е отговорна задача", отбеляза Гечев.

Още по темата

По думите му много често хората взимайки си домашен любимец по чисто емоционални подбуди, или след като са харесали снимка и са били трогнати от историята на животното, установяват след няколко месеца, че не могат да се грижат за него.

"По този начин то отново или попада на улицата, или отива в някой двор на село и го оставят да пази. Но това не е начинът да бъдем отговорни, трябва да дадем всичко от себе си и да сме наясно с тежкото бреме на отговорността да имаш домашен любимец, който те дарява с много любов от една страна, но от друга изисква много грижи за възпитание, за социализация, за доброто му здраве", добави Явор Гечев.

Според него всяко второ куче на улицата, не се е родило там, а е имало някога дом и собственици, но се е оказало нежелано.

Той коментира и трагичния инцидент отпреди няколко дни, при който кучета нападнаха млад мъж и го убиха в село Владо Тричков.

Безотговорността на собственика на петте домашни кучета, които преди няколко дни нападнаха млад мъж и го убиха в село Владо Тричков е престъпна. Да оставиш кучета без надзор в къща, в която не живеят хора, и там те имат свободен достъп навън, е наистина престъпление. Надявам се, този човек да бъде съден и да лежи в затвора. Също така се надявам, освен него да седне на подсъдимата скамейка и общинският служител, който е бил отговорен за това да следи за изпълнението на предписанието, което е дадено от полицията на собственика на кучетата, да не пуска животните си навън", каза Явор Гечев.

"За съжаление, в 90 на 100 от общините в България местната администрация не се интересува от такъв вид проблеми, като съществуването на нелегални развъдници и отглеждането на опасни кучета. Не е достатъчно те да са едри, а да не бъдат социализирани и отглеждани, да не бъдат възпитани правилно и да проявяват агресия, поради един или друг повод“, продължи той.

По думите му напоследък има зачестяване на инцидентите с домашни кучета от определени породи, но там вината не трябва да търсим в породата, а в собствениците на тези кучета.

"Тези животни се взимат и отглеждат от хора, които от една страна нямат никаква представа за това, как да се грижат за тях, а от друга страна го взимат по-скоро, за да парадират с нещо и то най-вече, защото страдат от някакви комплекси на малоценност и се надяват, че демонстрирайки собственост върху едно едро и силно животно, да покажат, че и те са така силни физически и може би психически", посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Стоянка Димитрова преди 4 години
Контрол и Ревизия на кметовете и Общините ,къде отиват парите за решаване на проблема?
27
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Четейки написаното от някои тук, пак се убеждавам, че да си кучефоб е диагноза.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откак се помня, има нещо сбъркано в отношенията на хората тук с това иначе интелигентно и полезно животно. Или се събират и хранят безразборно кучета пред жилища и блокове, или се отглеждат и пускат на свобода едри и опасни породи, свикнали със стопаните си, или пък както има статия днес от крайно примитивни хора - тормозят се кучетата и се бият без причина. Това не е до държава и държавна политика, а до неумението на човек да бъде добър стопанин.
25
1
 
8
 
! Отговори
ля ля преди 4 години
не са проблемни кучетата а хората! страшни мърлячи сме!
24
7
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Без цветя , куче и тъща в къща. Колко трябва да си глупав да угодиш на детето, че иска кученце. Вкарваш го в къщи. Мирис на куче , косми на всякъде , бълхи , болести и т.н.Децата не бива дори да пипат куче. Да не изревете после, че детето има кучешка тения или болест. След няколко месеца детето не се интересува от кучето и хайде на улицата.
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Абе, кучепоклонник кой мрази животните?По същата логика защо да пръскаме и да унищожаваме горките комари и кърлежи?Те поне не те разкъсват.Мен ме ухапа "приютено"куче на път за супера.Приятелката ми бе наръфана от мопс на излизане от кафето в петък насред София.Нападнаха ни 5 големи кучета при Елинската базилика край Пирдоп.По зел.пътека в Побит камък от всякъде кучета те нападат.Аз разгоних глутница кучета в кв. Г.Делчев, които нападаха възрастна жена на път за поликлиниката!
22
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този защо не се гръмне? Не стига, че въобще не трябва да му давате трибуна да ръси "експертното"мнение. Ами е и фактор, които пречи на всяка адекватна инициатива за прочистване на улиците от котки и кучета. Вързано куче да пази е лошо? Заначи е добре да има бездомни кучета да се изхождат на местата дето децата играят? Да нападат по улиците деца, възрастни хора и колоездачи? Нормално е да отглеждаш ловно или бойно куче в апартамент? А? Искам само да попитам: на къде отиваме?
21
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък предлагам такива като вас, не мога да ви нарека хора, които мразят животните и са жестоки с тях, да ги изолираме в лагери, където да се самоизтребите. Така всички останали живи същества ще ди живеем добре без вас.
20
2
 
11
 
! Отговори
до всички преди 4 години
Без да съм пророк съм убеден ,че този убиец, чийто кучета разкъсаха човек е или бивш или настоящ полицай....Най-малкото има връзки в полицията. Заключението го вадя от следното : 1. с какъв плам го защитаваше една фуражка по ТВ; 2. наглото пренебрежение към законите, предписанията и жалбите до прокуратурата на хората.....
19
4
 
19
 
! Отговори
Оливер преди 4 години
Да си кучкар е тежка диагноза.
18
2
 
25
 
! Отговори
дядомраз преди 4 години
Няма ден кучета да не нападнат някого и ни закон ни дявол ще те защити. Но посегнеш ли им законът и обществото скачат като бесни. Ценностите са обратни и хората кучета ги яли. Но начин има.
17
1
 
17
 
! Отговори
kireza преди 4 години
АКО СЕ ВЯРВА НА БЪЛГАРСКАТА СТЪКМИСТИКА,ПАРДОН СТАТИСТИКА,ТО В У НАС СА ЛИКВИДИРАНИ НАД 20 МЛН. КУЧЕТА...ХААААА,НИЕ СМЕ УНИЩОЖИЛИ ВСИЧКИ КУЧЕТА НА ЕВРОСЪЮЗА....ЕЙ ЩО ПАРИЧКИ СА ИЗКРАДЕНИ,АААА....
16
8
 
1
 
! Отговори
boby90 преди 4 години
It is so stopid,so many not responsible people.
15
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кучетата са предназначени само и единствено за лов но суетата ни прецака всичко...
14
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази статия е върхът на наглостта!!!! Изключително нагло ще бъде, ако пуснат на свобода и не безпокоят този гну.сен престъпник и убиец! Неговите проклети п.с.е.та са УБИЛИ НЕВИНЕН човек! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ, КУЧКАРИ! ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ВИЕ, които сте в подходящите места и НЕ искате да НАКАЖЕТЕ този НЕчо.век, който УМИШЛЕНО и чрез кучетата си е направил едно от най- гну.сните престъпелия- УБИЙСТВО!Бога да прости и да помилва душата на невинно убития Димитър! Представям си как страда сега майка му!!!!
13
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената причина да ги бездомните кучета са хора като Явор Гечев, които присвояват милиони обществени средства, за да може нас да ни лаят, хапят, убиват и т.н.
12
1
 
17
 
! Отговори
Anonimous преди 4 години
Зоополиция ни е нужна, за да контролира, отношенията между Хората и Животните. Да се съгласуват ясни и строги закони и всичко ще си дойде на Мястото!
11
2
 
30
 
! Отговори
НЕ БЕ преди 4 години
Не съм и прочела статията ви, стига заглавието. Престъпна е безотговорноста на държавата...стопанина е следствие на зле управлявана и корумпирана държава. Немам коментар....излишно е.
10
17
 
2
 
! Отговори
CAT преди 4 години
Добре го е казал Явор Гечев.
9
0
 
30
 
! Отговори
Гост преди 4 години
До МдаАко разгледаш снимките от вчерашната сбирка на онези с бръснатите глави, там имаше доберман без намордник и без повод. И това е в центъра на София, ден след историята с онези кучена. Това е България!