Смисълът на живот за българите – трупането на капитал

Материалните цели са основен приоритет за 80% от съгражданите ни
Обновена: 9 юни 2019 14:17 | 9 юни 2019 14:00, Нели Христова
265
Смисълът на живот за българите – трупането на капитал
Снимка: Pixabay

Какъв е смисълът на живота? Според 80% от българите, това е трупането на материални блага и капитал. Това показва проучване на Института за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките, предаде Нова.

За 80% от сънародниците ни смисълът на живота е в трупането на имущество - постигането на материални цели се е превърнало в основен приоритет. Данните показват още, че близо 60% от българите за нищо на света не биха погазили закона, дори ако имат някаква полза. Малко над 43% са склонни да нарушат нормите, ако не се страхуват от последствията. Едва 32% смятат, че законите у нас са добре написани.

Според изследването в последните години в българското общество могат да се открият социологически типажи - 34 % се самоопределят като комформисти, 10% като социално пасивни, 6% като бунтари, а 6% като иноватори. 4 на сто попадат в групата на онези хора, които задължително спазват определени повтарящи се ритуали.

"В момента имаме материално настроено население, но това не бива да ни изненадва, защото живеем в материално общество. Свърши ерата на идеалния социализъм, в който бяхме одухотворени", каза пред Нова проф. Емилия Ченгелова, зам.-директор на Институт за изследване на обществата и знанието към Българската академия на науките за това дали българинът е материалист или идеалист, съдейки по данните на БАН.

Проф. Ченгелова оправдава българите да избират материалното, защото докато получават средна заплата от 1000 - 1200 лв., тя уточни, че сънародниците ни няма как да бъдат над материалното. "За да мислиш за идеалното, материалното трябва да бъде задоволено", изтъкна тя.

По думите на проф. Ченгелова българите оцеляват с доходи около линията на бедността. "Други 30-40% са със заплати, които им позволяват да посрещнат месеца, но само толкова. Ние не трябва да се учудваме, а да го приемем като част от нашето ежедневие. Учим се да бъдем пазарно общество", отбеляза проф. Ченгелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
3
 
8
 
! Отговори
старата песен преди 4 години
До ПроСоТоОще през турско се знае що за стока сме! Отдавна е написано от Ботев. Пак същото
159
12
 
6
 
! Отговори
гяур преди 4 години
До АнонименСамо майка Турция ще ни пожали! България в лицето на БКП е мащеха за всички нос!
158
4
 
10
 
! Отговори
капка по капка - вир преди 4 години
До АнонименВир по вир - язовир! Така ни учеше Г.Димитров - нашия пръв учител Тарабата
157
2
 
12
 
! Отговори
смисъла преди 4 години
До АнонименЗа бедния това са бели пари за черни дни..............
156
2
 
9
 
! Отговори
гений преди 4 години
До дедо виКолко съвременно звучат стихове на Ботев сякаш днес ги е написал!?!
155
8
 
5
 
! Отговори
подъл народ сме! преди 4 години
До Анонимензлобни-заядливи-завистливи и алчни за власт.................................
154
2
 
6
 
! Отговори
байно ле бачо Иван преди 4 години
До АнонименОпустяло ти е стадото и мухлясало ти е златото ала ти ВРЕМЕТО минало! - нар.песен
153
1
 
9
 
! Отговори
това е любов! преди 4 години
До Това е смисълътКойто си има парички - обичат го всички!!!
152
4
 
9
 
! Отговори
какъв смисъл? преди 4 години
До Това е смисълътКато си набожен ставаш лесна плячка на стадо безбожни комунисти!!
151
1
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До Не разбирам,Щото си мислят за друго...действие
150
0
 
11
 
! Отговори
Не разбирам, преди 4 години
защо слагат звезди на думата ,, дух "? Толкова ли е страшна?
149
0
 
9
 
! Отговори
Това е смисълът преди 4 години
1. Развитие на духа( любов към Бога, обич към хората, стрмеж към истина и мъдрост)2. Здравето ( за да можем по-дълго време да сме на земята и постигнем по-голямо усъвършенстване на духа).3. Материалния фактор, защото в земния материален свят не може без материални блага. Които го проумее и се стремеми към тези неща ще е Щастлив!
148
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НИе сме малък,но изключително лош и подъл народ. Ако има тук гении,те са гении на завистта и алчността.
147
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тая... Ченгелова ли е Заврънкулкова ли е не знам, защо говори безсмислици?Е, а обяснете ми, как българинът хем "трупа капитал", хем едва оцелява като голяма част от населението има доходи които едва му позволяват да изкара месеца до другата заплата???!!!???Каламбур някакъв, абракадабра... не се връзва!Едно е да искаш да трупаш пари, друго е да имаш тази възможност.И аз искам да летя в Космоса, ама не мога!
146
1
 
27
 
! Отговори
Анон преди 4 години
Скотове...
145
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре ,че управляващите в България систематично съдират кожите на матряла, та да не затънат в низък материализъм, а да гледат по- философски на живота...МуХАХАААААААААААААААААААААААААА....
144
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре да бяха казали,че 80% от спестяванията на хората в банките са до 1000 лв.Трупат останалите 20%,дори по-малко,които не си знаят парите.
143
13
 
25
 
! Отговори
дедо ви преди 4 години
НИе сме малък,но изключително лош и подъл народ. Ако има тук гении,те са гении на завистта и алчността. Тук и брат предава брата си за дребни пари,няма роднини омразата ни е завзела и погубила в тези "демократични" времена!
142
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости!В коя държава смисъла на живот не е трупането на пари?Вземете най-богатите за пример.А българина пести бели пари за черни дни,защото знае,че мизерията е по-лоша и от болест.
141
1
 
28
 
! Отговори
баба Пена преди 4 години
Комплекса на селския *** тресе Българина. Съвсем първосигнално да показва че има 20 лв в джоба ,маркова дреха и нов айфон. Същото правят и маймуните в гората като намерят или откраднат нешо лъскаво.