Млади, умни и искат у нас. Хиляди българи обратно вкъщи, ще работят тук

Сред предимствата са ниските данъци и дългото майчинство
663
Млади, умни и искат у нас. Хиляди българи обратно вкъщи, ще работят тук
Снимка: flickr

Млади и добре образовани българи се завръщат от чужбина, за да работят у нас.

През миналата година в България са дошли да живеят 29 559 души, докато през 2017 г. са били 25 597.

Зам.-социалният министър Зорница Русинова заяви пред "24 часа", че през последните години броят на хората, които се завръщат у дома, непрекъснато расте.

Оновната причина за това е ръстът на заплатите - през тази година средната надхвърля 1200 лв. Най-високи са възнагражденията в IT сектора и телекомуникациите - около 3000 лв., а при финансите и застраховането - 2 хил. лв.

“Тези суми вероятно са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Великобритания, но когато се приспаднат осигуровки, данъци и се отчете покупателната способност, наистина един млад човек може да получи по-добра реализация тук”, обясни Русинова

Сред останалите предимства са и дългото майчинство, както и възможността за бързо израстване в кариерата.

Средната работна заплата в IT сектора в Германия е около 8000 лв., но чисто се вземат около 4900 лв. Наемите за двустаен апартамент пък може да достигнат до 3000 лв., обясняват експерти по човешки ресурси. И отчитат, че средната работна заплата у нас при този сектор е 3000 лв., като наемите в София са около 700 лв.

6000 младежи учат в момента в Германия. Това е една от причините социалното министерство да направи два кариерни форума там тази година - в Кьолн и Мюнхен.

Над 700 млади българи са посетили изложенията във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. А през есентта такъв форум ще се направи и в Холандия. Голяма част от тях са си намерили работа у нас и ще се завърнат още това лято.

Форумите посещават и чужденци. Така британец е поискал да работи като учител у нас. Интерес има и от хора, които дълги години са работили в чужбина.

“Определено има много по-голям интерес при младежите, които учат във Великобритания, да се завърнат у нас. Най-вече заради неуредиците около Брекзит”, каза Русинова.

Бизнесът се опитва да привлече младите и с корпоративни пакети: допълнително здравно осигуряване, карти за спорт и почивка, възможности за гъвкаво работно време.

При нискообразованите емигранти интересът да се завърнат у нас е по-малък. Причината е, че темпът на нарастване на заплатите при хората без квалификация е доста по-слаб, обясняват експертите. Минималната заплата у нас е 560 лв., като за последните години тя се е увеличила двойно, но все още е най-ниската в ЕС.

В Германия тя достига 1500 евро, като почти толкова е и в Белгия, Великобритания и Холандия. В Румъния е 865 евро, а в Гърция - 887 евро.

Анализите показват, че по-голяма част от нискоквалифицираните български работници в чужбина са предимно сезонни.


663
Още от Общество
Младите и дрогата: Най-често посягат към канабис
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
627
0
 
2
 
! Отговори
Ммм преди 1 седмица
Пълен ЪпСурД!
626
0
 
3
 
! Отговори
ха-ха преди 1 седмица
Големи майтапчии сте!Ако и заплатите ви бяха такива,цена нямаше да имате!..
625
0
 
10
 
! Отговори
Внимание! преди 1 седмица
Това с IT-сектора е голям балон. В по-голямата си част това са изнесени дейности от страни, в които са незаконни. Не се учудвайте, когато започнат да съдят директно служителите за това. Те не познават чуждото /най-вече американското/ законодателство и ще "изгърмят" сериозно по някое време.
624
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Живи и здрави да са ни децата, да се прибират обратно, ама наред с това ИСКАТ У НАС трябва да се добави едно НЕ ГИ ИСКАТ ТАМ. Нещата по чужбината се промениха напоследък.
623
0
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 1 седмица
Амиии ако са толкова добри в ИТ сектора..в Англия стартовата заплата е £4000 на месец...като може да достигне до 6-7000 след данъци т.е грубо около 80 000 на година....ама ако са добри... и за какво да се връщат в БГ.
622
0
 
16
 
! Отговори
един от чужбина преди 1 седмица
Манипулирането на хората никога не е спирало в България и няма и да спре за съжаление. Както ало измамниците . Навсякъде се пише и говори за тях и не спряха да им дават пари . Както е казал поета прост народ - слаба държава . Били се върнали младите хора . Върнали ама друг път . Не бъркайте тия от Украйна и Молдова (дето работят по курортите защото няма кой да работи) с младите и способни Българи .
621
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
толкова е уредено тука, пък ние да не сме разбрали, я глей заплати по 3000
620
1
 
36
 
! Отговори
Кой преди 2 седмици
Има ли нормален българин ,който да вярва на опашатите лъжи на ГЕРБ?
619
1
 
12
 
! Отговори
Дон Милионе преди 2 седмици
При глобализацията не можеш да задържиш населението си насила - всеки ходи където си иска . Живеем в глобализиран свят - границите между европейските държави са размити и това е с цел оформянето на новата империя. На изток е същото. Нищо ново под слънцето - вечната борба между империите.
618
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да, връщат се много млади хора в България, но да си видят роднините и да си прекарат част от отпуската в някой курорт. Кой с добро образование и на добра позиция ще се върне? Къде - при кучетата, ежедневните грабежи и кражби, лошото здравеопазване? Къде е спокойно и човек се чувства защитен - в детската градина, училището, дома
617
0
 
18
 
! Отговори
Костадинов преди 2 седмици
Е,връщам се и ще си идвам по две -три седмици в годината,докато имам живи роднини и приятели,ама не и за повече - оставам там,където вече съм " пуснал котва ".А колкото до курортите- докато не станат тук,каквото е обслужването в Европейските курорти - не ме търсете! То у нас голямо ограбване - още малко и за сяннката под дърветата ще се иска заплащане - отврат!
616
0
 
0
 
! Отговори
Witkoff преди 2 седмици
До АСДТГ

Малка корекция ,ако разрешите...В нашата фирма Х ..( Хесен) заплатите са подобни ,но в ЕВРО!...
Колкото до IT - започват от 60х./годишно
615
4
 
2
 
! Отговори
Guest преди 2 седмици
Кога пък в Румъния минималната работна заплата е станала 865 евро
614
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хората идват в софия защото има работа в строителството-и тези хора строят и така вдигат стандарта и жилищата поскъпват и заплатите също и докога обаче е този омагьосан кръг в един момент ще свършат хората, апартаментите много и познайте какво ....
613
0
 
22
 
! Отговори
Светлана Йорданова преди 2 седмици
Това е поредният розов филм, в който са се вкарали шайката "управляващи". Напротив, всички, които са избягали навън, избягали и от репресиите тук, в родната им страна", дори не им минава през мисълта да се връщат. Навярно, имат предвид наследници на някои от себеподобните си, например сина на К. Нинова, или на някой новобогаташ, като Н. Гигов.Да, ама на първата сина й, май няма намерение да се връща в БГ, а на втория - щерката може тука да ти се хили като *** всяка сутрин от екрана на БНТ.
612
15
 
8
 
! Отговори
до 609 преди 2 седмици
" 28 % ОТ АПАРТАМЕНТИТЕ В СОФИЯ СА НЕОБИТАЕМИ" - И какво ако са необитаеми ? По света всички апартаменти и къщи са пълни до тавана ли ? М ? Стига глупости . Изобщо като четете чужденците дето пишат , че България загивала - ами загива от 1300 години. :-) Като останалия свят.
611
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
вярно е,един приятел се връща тия дни,най-вероятно ще обиколи роднините и приятелите за една седмица и после ще отиде в гърция на почивка за още една седмица,както направи миналата година,пък може и в турция да иде за разнообразие,ама не и тука,тука е само за на гости
610
0
 
8
 
! Отговори
ВИСША МАТЕМАТИКА преди 2 седмици
ВЪВ ВСЕКА ГОДИНА ИМА ПО 1 /един/месец МАЙ
МЕСЕЦ В КОЙТО "ТОПЛОФИКАЦИЯ - СОФИЯ" ИСКА ДА ВИ ВИДИ РАДИАТОРИТЕ ВИ И ДА ОТЧЕТЕ ТОПЛОМЕРИТЕ.
В СОФИЯ ИМА ОКОЛО 150000 ЗАКЛЮЧЕНИ АПАРТАМЕНТА В ГОЛЯМА ЧЕСТ С ОТКАЧЕНИ РАДИАТОРИ.ВИЕ ВИЖДАЛИ ЛИ СТЕ СПУКАН ЧУГУНЕН РАДИАТОР ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ- А НАВОДНЕНИЕТО.ЗАБРАНО Е ОТКАЧАНЕ
КАК ИСКАТЕ 150 000 ДУШИ ОТ ЦЯЛ СВЕТ ДА СЕ ПОЯВЪТ В ТОЧЕН ДЕН И ЧАС ПО "ТОПЛОФИКАЦИОННА ПОВЕЛЯ" ЗА 10 МНУТНО ТОПЛОФИКАЦИОННО ПОСЕЩЕНИЕ.
ТРЯБВАШЕ ДА МИНАТ 30 ГОДИНИ ЗА ДА "УВРАТ" НЯКОИ ГЛАВИ.
609
3
 
10
 
! Отговори
УРОК ПО СМЯТАНЕ преди 2 седмици
ОФИЦИАЛНО ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ:
" 28 % ОТ АПАРТАМЕНТИТЕ В СОФИЯ СА НЕОБИТАЕМИ"
ЗНАЧИ ЗАКЛЮЧЕНИ .Ж
В ЕДИН ЕПАРТАМЕНТ ОБИТАВАТ СРЕДНО:МЪЖ,ЖЕНА,2 ДЕЦА = 4 ДУШИ.
СОФИЯ ИМА ОФИЦИАЛНО 2 000 000 ЖИТЕЛИ.-ОТГОВАРЯЩО НА 500 000 АПАРТАМЕНТА
28% ОТ 500 000 Е 140 000 АПАРТАМЕНТА - ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ 560 000 СОФИЯНЦИ СА В ЧУЖБИНА.
ДОБАВЕТЕ ЗАМИНАЛИТЕ МЛАДИ И СРЕДНО МЛАДИ-СИГУРНО ТОВА Е КЪМ 1 000 000 ДУШИ .
В ОБИТАЕМИТЕ ЖИЛИЩА СА ГЛАВНО ВЪЗРАСТНИ ИЛИ В АПАРТАМЕНТИТЕ ПОД НАЕМ-ХОРА ОТ ДРУГИ МЕСТА
ТАКАВА Е РЕАЛНОСТА
608
0
 
20
 
! Отговори
42988 преди 2 седмици
Я, по-кротко с цифрите! Дори в предизборната кампания мария габриел съобщи, че през 2018 за първи път заповат да се връщат и са се върнали 18000! вие сега изкарахте, че от 2017 вече са дошли около 50000! Защо не направите сравение с броя на заминаващите? кои броите като завърнали се? Тази, които си идват за празниците или тези, които зради разрешителни от вскакъв характер се налага да си се приберат за известен период? Стига измислици! От това броят на младите в България не расте!