Млади, умни и искат у нас. Хиляди българи обратно вкъщи, ще работят тук

Сред предимствата са ниските данъци и дългото майчинство
663
Млади, умни и искат у нас. Хиляди българи обратно вкъщи, ще работят тук
Снимка: flickr

Млади и добре образовани българи се завръщат от чужбина, за да работят у нас.

През миналата година в България са дошли да живеят 29 559 души, докато през 2017 г. са били 25 597.

Зам.-социалният министър Зорница Русинова заяви пред "24 часа", че през последните години броят на хората, които се завръщат у дома, непрекъснато расте.

Оновната причина за това е ръстът на заплатите - през тази година средната надхвърля 1200 лв. Най-високи са възнагражденията в IT сектора и телекомуникациите - около 3000 лв., а при финансите и застраховането - 2 хил. лв.

“Тези суми вероятно са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Великобритания, но когато се приспаднат осигуровки, данъци и се отчете покупателната способност, наистина един млад човек може да получи по-добра реализация тук”, обясни Русинова

Сред останалите предимства са и дългото майчинство, както и възможността за бързо израстване в кариерата.

Средната работна заплата в IT сектора в Германия е около 8000 лв., но чисто се вземат около 4900 лв. Наемите за двустаен апартамент пък може да достигнат до 3000 лв., обясняват експерти по човешки ресурси. И отчитат, че средната работна заплата у нас при този сектор е 3000 лв., като наемите в София са около 700 лв.

6000 младежи учат в момента в Германия. Това е една от причините социалното министерство да направи два кариерни форума там тази година - в Кьолн и Мюнхен.

Над 700 млади българи са посетили изложенията във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. А през есентта такъв форум ще се направи и в Холандия. Голяма част от тях са си намерили работа у нас и ще се завърнат още това лято.

Форумите посещават и чужденци. Така британец е поискал да работи като учител у нас. Интерес има и от хора, които дълги години са работили в чужбина.

“Определено има много по-голям интерес при младежите, които учат във Великобритания, да се завърнат у нас. Най-вече заради неуредиците около Брекзит”, каза Русинова.

Бизнесът се опитва да привлече младите и с корпоративни пакети: допълнително здравно осигуряване, карти за спорт и почивка, възможности за гъвкаво работно време.

При нискообразованите емигранти интересът да се завърнат у нас е по-малък. Причината е, че темпът на нарастване на заплатите при хората без квалификация е доста по-слаб, обясняват експертите. Минималната заплата у нас е 560 лв., като за последните години тя се е увеличила двойно, но все още е най-ниската в ЕС.

В Германия тя достига 1500 евро, като почти толкова е и в Белгия, Великобритания и Холандия. В Румъния е 865 евро, а в Гърция - 887 евро.

Анализите показват, че по-голяма част от нискоквалифицираните български работници в чужбина са предимно сезонни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


663
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
552
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да ти кажа че образованието една малка точица в CV-то която HR вземат само за информация. Много по-важна е трудовата ти биография...Щеше да е хубаво, ако беше вярно. В Германия бумагата е всичко, за да минеш през лелките от HR. Трудов опит е предимство, както пишат в обявите, а бумагата е условието. И точно за работохолизъм не става дума. Ако работиш повече от другите, не те ценят, а те смятат за луд, честно. Ценят се основно стандартът и спазването на правилата.
551
4
 
35
 
! Отговори
Св преди 4 години
За неуспял човек в чужбина съм съгласен. За някакъв краен идеалист - също. С лека форма на шизофрения да. Но ако моето дете, по някакъв начин се чувсва добре и е успяло извън страната, ще го чакам на границата и ще го връщам обратно колкото и да напира за тук.
550
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина много смешно,като гледам терминалите ми става ясно че е обратното.Но нали се опитвате да заблусите хората,ама нещо не се получава.Няма кой да ви повярва .Изгонихте толкова народ ,че нямам думи
549
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХА ХА ХА ГОЛЕМ СМЕХ
548
1
 
25
 
! Отговори
Прос Селендур преди 4 години
Да наистина имаше по едно време такава тенденция но 90% от тия дето се върнаха заминаха отново поне при моите познати стана така....
547
2
 
29
 
! Отговори
ЧИСТО СЕ ВЗЕМАТ, преди 4 години
ама после има добра пенсия, добро мед. обслужване и прекрасна инфрасреда,който мисли, търси добра работа там а не тук.Малък пример - в момента има нужда от 60000 шофьори на тирове.ха познайте от кои страни ще са основно!А в Карнобат, Павликени и М Тървоно е пълно с IT фирми!Смешни приказки за наивни хорица.
546
4
 
6
 
! Отговори
РИХАРД ЗОРГЕ преди 4 години
АЗ СЪМ ЗОРГЕВСИЧКИ СТЕ ГЛЕДАЛИ ФИЛМ ЗА МЕН И ДЕЙНОСТА МИ.НЕ ПЛЮИТЕ И НЕ ВРЪЩАЙТЕ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИТЕ СИНЕ СЕ РАДВАЙТЕ НА ИЗМИСЛЕНИЯ БРОЙ ЗАВРЪЩАЩИ СЕ - ТОВА Е САМО ПРОПАГАНДА ЗА ЗА "СПЕЦ СЛУЖБИТЕ" НА КАПИТАЛИСТИТЕНЕ САБОТИРАЙТЕ ДЪЛГОГОДИШНАТА МИ БОРБА С КАПИТАЛИЗМАС ТРУД ВНЕДРИХ 2 500 000 НАШИ БОРЦИ БЪЛГАРИ НА ЗАПАДСЪС ВИСОКИТЕ СИ ЗАПЛАТИ -ЩЕ СРИНАТ КАПИТАЛАНЕ ИМ ЗАВИЖДАЙТЕ - ПОДКРЕПЯИТЕ ГИ ВСЕСТРАННОТЕЗИ ВАШИ БРАТЯ СА БОРЦИ ЗА СВЕТЛО БЪДЕЩЕСМЪРТ НА КАПИТАЛИЗЪМА ! РОТ ФРОНТ !ВАШ РИХАРД
545
0
 
26
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Десетки хиляди, 60 на година ама в обратната посока - далеч от тук
544
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте лъгали ***.БГ, няма ги тези "хиляди българи" които се връщат в корумпираната кл оака за да работели. За кво да работят, за 500 лева на месец? Айде сиктир!
543
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е новина - още преди няколко години се изравниха потоците на емиграция от и към страната. Основно за чужбина емигрират сезонни работници и други ниско платени бачкатори така че статията е точна и в това отношение!
542
5
 
55
 
! Отговори
Ф.С.В преди 4 години
-Забравили са да напишат отдолу- Платена Статия!-Връщат се в БГ (според мен) децата на политиците и богаташите- Те отиват в чужбина да се "учат" и после да бъдат лансирани като млади политици с някакво "велико" образование къде Кембридж ,Харвард и т.н.- Плевелите растат в благодатна почва- дечицата за нищо не стават в чужбина - Но в БГ те ще се научат как се краде от държава и народ- Че такива се връщат в БГ- Истинските бедни интелигентни млади хора знаят едно - в БГ НИЩО ХУБАВО НЕ ГИ ЧАКА!
541
2
 
47
 
! Отговори
Злокачествен кибик преди 4 години
Защо няма надпис:"Платена публикация" или "Продуктово позициониране"?
540
2
 
15
 
! Отговори
ДО 554 преди 4 години
Всичко е вярно, само дето здравеопазването е тъжно, а не смешно....за съжаление.
539
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 571 USAееейй! Къде са тия 200 евро на ден на общ работник в чехия ! В Германия няма такива тарифи ти в Чехия
538
6
 
13
 
! Отговори
до ,-,- преди 4 години
Който иска да успее ще го направи където и да е. Важното е да избере чиста среда защото я има тази възможност. Това което се показва по филмите - къща с 2, 3 коли, басейн и двор с дървета няма нищо общо с действителноста за 90% от американците. А които са взели плащат 30г. Нямат право да се разболеят, че заминава. Данъци 35%, sales tax(ДДС) 10% ~ като в БГ.
537
6
 
7
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До USA:Посмали бе, ***, имай мярка.Много добър програмист или системен инженер прави по $500-%550 на ден, и то в скъпите градове. Повечето са на $350-$400.
536
5
 
4
 
! Отговори
до 568 преди 4 години
:))) Те като полеят отгоре с Roundup и той си стои на повърхността и не стига до подпочвените води щото вие пиете изворна, че и бутилирана. Прочети си в Wikipediaза пластмасовите бутилки... Иначе всички са на чешмяна вода в САЩ понеже не могат да си позволят бутилирана. Евиан 1,5L ти е 3 долара. Voss 0,8L 3 долара. За Poland Spring и тем подобни н. см. да се коментира.
535
4
 
41
 
! Отговори
гг преди 4 години
Ниски данъци? Държава взема насилствено около 23% от заплатата ти, после взема насилствено и 20% от потреблението ти (ДДС), после 50% акциз на горивата, после местни данъци...
534
1
 
6
 
! Отговори
usa do 565 преди 4 години
ми кой оие от чешмата бе, пием само изворна бутилирана.
533
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 564Първото ми изречение е от собствено наблюдение, не претендирам, че се отнася до всички. Единствените хора, които познавам и са се прибрали не са успяли да се справят тук, по редица причини, но най-вече мързел и негативност. Ако дойдеш тук с нагласата да спечелиш някой лев за апартамент в София няма как да ти се получат нещата.